Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość asdasda

kto zna się trochę na zwyczajach kotów?

Polecane posty

Gość asdasda

Miałam już trochę kotów, ale z tym spotykam się po raz pierwszy. Mam dwa małe kotki, z tego samego miotu (mam jeszcze 2 inne koty, ale one są dorosłe) - mają obecnie jakieś 3-4 miesiące. Kiedyś przypadkowo światło obiło się w lusterku i na suficie pojawił się zajączek - ja tego nie zauważyłam, za to przestraszyłam się reakcją kotków. Oba patrzyły jak zahipnotyzowane, z otwartymi buziami wydając dźwięk "ka ka ka ka ka". Myslałam że coś im się stało? Potem już specjalnie robiłam dla nich zajączki na suficie i ścianach - oprócz tego że próbują je łapać, wydają wciąż ten sam dźwięk - kakakakaka. Jakby śmiech bardzo charcząc. Teraz to dla mnie duża zabawa, ale wciąz się zastanawiam - co one robią? Nie słyszałam jeszcze żeby kot wydawał taki dźwięk :) Nawet gdy śpią, a otworzą oczy i zobaczą zajączka -stają na baczność i zaczynają przedstawienie "kakakakaka". :)

Nie wiem czy dobrze zrozumiałam zachowanie kotków ale kojarzy mi się to z tym co robił mój kot, gdy wiedział, że czegoś mu nie wolno a bardzo chciał to zrobić. Wtedy wydawał taki dźwięk. Ale czy ja wiem... \'kakakaak\'... hmmm

Gość najs
Moj kiciuś też tak robi, jak zobaczy jakiegoś owada ale nie może go dosięgnąć. Ja myśle, że to taka kocia reakcja, coś tam sobie w tym momencie bredzi pod noskiem.:)

Gość swinkowaaaaa
"franca" tez tak reaguje jak widzi cos czego nie moze dostac albo zlapac, albo jej nie wolno zajaczki na scianie, swiatelko od lasera :), muchy na oknie, golabie na balkonie ... chyba one juz tak maja

Gość to są po prostu skurcze szczęk
kiedy kot nie może dosięgnąć zdobyczy, reaguje właśnie w ten sposób, odruchowo

Gość asdasda
hahah, fajnie to wyjaśniłyście :) Tylko że ja odchowałam już z 10 kotów, wszystkie od małego i takiej reakcji nie widziałam, :) Z tymi skurczami szczęk to mozliwe, bo im dolna szczęka podskakuje i robią kakakaka :) :) Ale czasami np. próbują złapać owady które latają wysoko na oknie i nie robią kakakaka, tylko czekaja aż zleci.