Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość rozwoj-mowy

rozwoj mowy-opoznienia

Polecane posty

Gość rozwoj-mowy

prosze o pomoc mam 22 miesieczna coreczke ktora mowi ze zrozumieniem tylko 4 słowa : brum-brum,miał,hau i am martwie sie jej rozwojem mowy byłam u pediatry która nie kazała mi się martwić ale ja dalej to robie ze wzgledu na to ze mamy duze obciazenie genetyczne w rodzinie(autyzm, uposledzenie umysłowe) wiem ze moja coreczka wszystko rozumie bo np kaze jej zamknac dzwi ona to robi i nie musze pokazywac gestem prosze o posty osoby ktore mialy podobna sytuacje ktore doradza co powinnam zrobic

Gość rozwoj-mowy
prosze o odpowiedzi!!

spokojnie moja ma 6 lat i straszna ma wymowe a twoja ma jeszcze duuzo czasu ,powaznie mowie nie martw sie!

Gość rozwoj-mowy
najgorsze jest to ze mojej mamie tez tak wszyscy mowili o jej synku a moim bracie teraz brat ma 16 lat i nie mowi wogole ma autyzm

w mojej rodzinie chlopiec nie mowil do ponad 3,5lat poprostu gesty to byla jego mowa ale lekarze nie kazali sie martwic i zmuszali rodzicow na niereagowanie na pokazywanie palcami kazali pytac dziecko co to jest albo najpierw powiedziec dane slowo a pozniej zachecic do powtarznia.teraz ma 5 i dziobek mu sie nie zamyka doslownie jak katarynka.lekarze orzekli ze malemu pasowala mowa pokazywana palcem i tyle,nie chcialo mu sie wysilac zeby powtarzac...kiedy wkoncu rodzice i rodzina dookola mowili ze nie wiedza co on chce i pytali co to a to a ttamto maly zrozumial ze jak ni epowie do nie dostanie i jakos ta ciezka praca zaoowocowala.

Gość aaaaa555
to nic takiego.przeciez nawet nie ma dwoch latek sa dzieci ktore nie mowia do 3 lat albo wiecej Duza jej czytaj,rozmawiaj nie martw sie

przestan sie zamartwiac mojej kolezanki dziecko nie mowilo do 3 lat a teraz..zagada wszystkie baby! nie wmawiaj sobie bzdur,wiem ze sie martwisz rozumiem cie ale trzeba byc dobrej mysli pozdrawiam!

Gość rozwoj-mowy
własnie mam taka tendencje jak mała pokazuje mi coś co chce to pokazuje paluszkiem i mowie eee a ja odrazu daje jej to co chce( nie mylić z rozpieszczaniem)

hihih moja mowila yyyy yyy i tez pokazywala na picie wolala soso hihih,taka natura tych dizeci..

a no to juz wiesz co moze byc przyczyna,zmien to,powiedz jej ze nie wiesz co ona chce i powtarzaj to slowo wkoncu zacznie powtarzac,jemu np sie nie chcialo na poczatku i poprostu plakal ze zlosci bo ktos zmienial jego zasady hehe...pozniej zaczal powtarzac i szlo coraz lepiej.sprobuj moze zadziala pewnie nie od razu bo to triche czasochlonne ale warto.

Gość *nie martw sie
moja corcia ma 25 miesiecy i do tej pory tez mowila malo ale tak od ok 1,5 miesiaca powtarza wszystko co mowimy do niej - kazde slowo (co prawda niektore przekreca ale probuje) i to sie stalo doslownie z dnia na dzien tez widzialam wczesniej ze rozumie wszystko ale chyba jej sie gadac za bardzo nie chcialo z matka :P a teraz buziol sie nie zamyka nie denerwuj sie - kazde dziecko rozwija sie swoim rytmem - nie ma co dzieci poganiac

Gość rozwoj-mowy
ale wazne jest ze dziecko wszystko rozumie prawda? ja gdzies czytałam że dzieci leworeczne pozniej mowią to prawda?

Gość *nie martw sie
wiesz co nie wiem jak z ta leworecznoscia ale moja corcia faktycznie wiekszosc rzeczy robi lewa reka ???? zastanawiajace...

Gość rozwoj-mowy
bo moja corcia chyba jest leworeczna po ojcu niby nie mozna tego okreslic jescze ale ja cos czuje ze bedzie leworeczna

ja jestem leworeczna i z tego co wiem jazgotalam dosyc wczesnie...pozno zaczelam chodzic ale z tym gadaniem to od malego dziob mi sie nie zamyka heheh :D

nie ma się co martwić , mój synek ma 28 mieś i ze zrozumieniem mówi,mama, tata, dziadzia, baba i kocham cię:) Byłam u lekarza, sprawdzili mu słuch, wszystko jest ok. Podobno do 4-5 roku dzieci moga mówić niewyrażnie i niezrozumiale. pozdr

Jeśli się bardzo boisz to powiedz pediatrze o tym, że masz brata, który ma autyzm i się obawiasz, może wtedy on podejdzie konretnie pod tym kątem do tego. Ale myślę, że nic takiego się nie zdarzy. Są dzieci, które zaczynają późno mówić. Moje dziecko ma 13 miesięcy i mówi tylko 4 czy 5 wyrazów. Nie chcę być wredna ale wkurza mnie to gadanie młodych matek \"a moje dziecko to wszystko mówi\", \"zagadałaby cię\" itd. Potem jak się słyszy takie teksty to się człowiek zastanawia. Ja mam taką koleżankę i też zaczęłam myśleć czy aby wszystko w porządku ale teraz nie myślę o tym. I tak się z nim rozumiem. A najlepsze było jak jeden znajomy powiedział, że jego córka ( w wieku córki tej znajomej mojej) nieiwele mówi, dopiero teraz zaczęła coś więcej. Potem poszedł a ta znajoma na to, że właśnie jej córka wszystko mówi, wyszukane wyrazy i w ogóle, no ale dzieci się różnie rozwijają. To jakby powiedziała, że jej córka jest mądrzejsza albo lepiej się rozwija.

ja opiekowałam się dziewczynką która miała rozszczep wargi i podniebienia, lekarze uprzedzali ze mała moze mieć duze opóznienie w rozwoju mowy, wiec nikt sie nie przejmował tym ze w wieku 2,5 czy 3 latek wymawiała kilka słow. było tak samo jak u ciebie- pokazała palcem, pomamrotała coś po swojemu a wszyscy rozumieli. przyjechała babcia która rzadko sie pojawiała, wiec tez nie rozumiala mowy dziecka. i wyobraźcie sobie moje zdziwienie i rodziców, gdy mała podeszła do babci i powiedziała wyraźnie: weź mnie na ręce :) nam opadły kopary, a babcia nieswiadoma \"cudu\" spełniła żądanie :)

Mój syn miał 3 lata i jeden miesiąc jak zaczął coś tam więcej mówić , do tego czasu tylko mama , tata, am, baba i może jeszcze z 5 prostych słów . Dopiero jak miał ok. 5 lat to zaczął ładne zdania tworzyć. Teraz uczy się świetnie . Autyzm podejrzewa sie jak dziecko nie radzi sobie z emocjami , zamyka się w sobie , nie przytula się itp. Ja m.in. przeczytałam kiedyś że Hanka Bielicka nie mówiła nic do 5 r..z...., Einstain też...

Gość rozwoj-mowy
dzieki za wasze posty moze rzeczywiscie nie mam sie o co martwic

Gość e.tiola
taki masz problem i dziwię się, że jeszcze u logopedy nie byłaś??????/!!!!!! gdzieś tutaj na forum jest babka-logopedka może ją popytaj????

Gość jeger
Dowiedz się, jak rozbudzić w Twoim dziecku jego wrodzoną inteligencję i ukryte talenty... http://dziecko-inteligencja.zlotemysli.pl/edwardstanislaw.php Istnieje wiele książek na temat wychowywania dzieci. Istnieje wiele dobrych książek. Dlaczego więc tak mi zależy, byś skorzystał z wiedzy przedstawionej w tym ebooku? Bo wiem, jak bardzo pragniesz, by Twoje dziecko wyrosło na wspaniałego, inteligentnego i szczęśliwego człowieka. Zamów - przyślą natychmiast nawet internetem: http://dziecko-inteligencja.zlotemysli.pl/edwardstanislaw.php?c=order&idEbook=336 Dzięki niej lepiej poznasz swoją pociechę, dostrzeżesz cechy, które dotychczas umykały Twojej uwadze, zobaczysz to, co ja widzę w każdym dziecku bez wyjątku – olbrzymi potencjał i niesamowite pokłady możliwości, które tylko czekają na to, by je odkryć i rozwinąć.

Gość rozwoj-mowy
u nas logopedzi zajmuja sie tylko dziecmi w wieku szkolnym pochodze z małej miejscowości probowalam dostac sie do logopedy w lublinie ale oznajmili mi ze mam logopede u siebie i tam mam sie wybrac