Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Czajka

PROSZĘ.....Potrzebna pomoc infornatyka.

Polecane posty

Miałam jeden komputer w domu i do niego podłączono mi internet. To taki dostawca osiedlowy. Wiem, że informatyk od nich założył w komputerze kartę sieciową i skonfigurował go. Teraz chciałabym podłączyć internet także do drugiego komputera, w pokoju moich córek. Co trzeba zrobić? Kupić jakieś urządzenie, które pozwoli na podłączenie dwóch komputerów do jednego kabla z internetem? Co można zrobić? bo bez sensu jest przecież ciągnąć drugi kabel z internetem i płacić dwa abonamenty.Chyba potrzebna będzie także w drugim kompie karta sieciowa, ale co jeszcze? i jak to zrobić, aby było dobrze?

Gość to ja inaczej
Kreator udostępniana/dzielani łącza (z siecówką w drugim kompie). JEśłi dostawca "uczciwy" za legalny drugi komp ni epowinien brac więcej niż max. 20% opłaty pierwszego ...

Dzięki za radę. O tym routerze coś słyszałam, chciałam się upewnić, katę sieciową też pewnie trzeba będzie, bo to nie jest nowy, taki ze sklepu komputer, więc jej w nim nie będzie. A jak już to wszystko się podłączy, przypuśćmy, że prawidłowo, to jeszcze trzeba będzie jakoś ten komputer skonfigurować, żeby było połączenie z internetem? Nie znam się na tym, a nie chcę, żeby ktoś mi ciemnotę wciskał i bez potrzeby grzebał po zawartości komputera córek.

Gość dokladnie
przeczytaj umowe z dostawca, zapewne ma sprecyzowane czy mozesz sobie podlaczyc wiecej stanowisk ;) karta siecowa w drugim kompie jest niezbedna ale potrzebny bedzie tez jakis rozdzielacz sygnalu (switch albo router) jesli switch to net na drugi komp udostepnic bedzie musial dostawca, ejsli router to mozesz sama rozdizelic sygnal mozesz tez udostepnic z jednego kompa na drugi, ale to jest niewygodne rozwiazanie (zeby na drugim kompie yl net, pierwszy musi byc zawsze wlaczony) ale radze przecyztac umowe, jesli masz sprecyzowane, ze nie mozesz sama podlaczyc wiecej stanowisk, to jesli dostawca sie przyczepi moze ci wlepic spora kare za samowolne rozdzielanie pasma lepiej pogadaj z dostawca, oplate bedziesz miec pewnie niewiele wieksza niz teraz

Wielkie dzięki wszystkim za odpowiedzi. 🌻 Teraz już mi się rozjaśniło w tej kwestii i wiem jak się za to zabrać. :)