Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

k0tus

Potrawy z kurczakiem...

Polecane posty

Witam! Macie może jakieś ciekawe pomysły na dania z kurczakiem? Chciałabym przygotować kolację a mięsko z kurczaka lubię najbardziej :) Najlepiej jakieś fajne zapiekanki z dobrymi sosami albo kurczak smażony z ryżem... Coś w tym stylu..

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Piersi kurczaka z brzoskwiniami: - piersi kurczaka - puszka brzoskwiń - przyprawa sojowa - curry - ryż - musztarda Pierś pokroić w kostkę, podsmażyć, nie rumienić, podlać wodą. Dusić, dodać pokrojone w paski brzoskwinie i trochę soku z brzoskwiń. Razem dusić. 4 łyżki przyprawy sojowej zmieszać z curry i musztardą(tak na oko ilościowo:) ), dodać sos do potrawy. Dusić jeszcze chwilę, podawać z ryżem. Ps. Ja ryż dodaję do całego dania, ale to w zależności jak kto woli:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Odświeżam. ***Kurczak w piwie*** 3 udka kurczaka posolić, posypać pieprzem, posmarować musztardą, podsmażyć na oliwie. Pęczek włoszczyzny (lub 3 marchewki, jedną pietruszkę, kawałek selera i pora) i dużą cebulę obrać pokroić w plasterki lub kostkę - jak kto woli, podsmażyć na oliwie. W naczyniu żaroodpornym ułożyć połowę jarzyn, kurczaka i drugą część jarzyn. Polać małym (0.33l) ciemnym piwem, piec ok. 50 minut w 180-200 stopniach.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość synthiaaa
A ja uwielbiam szaszlyki z piersi, ktore robie na grilu elektrycznym. Piersi kroje w grubsza kostke i marynuje w oliwie, przyprawie do grila, soli, papryce w proszku ( wedlug gustu) wstawiam do lodowki na godzinke. W miedzyczasie kroje papryke, pieczarki, cukinie, cebulke w grubsze kawalki. Potem to wszystko nabijam na patyki, wrzucam na ruszt i gotowe! Podczas grilowania smaruje to jeszcze oliwa, zeby mieso nie bylo zbyt suche. To taki pomysl na grila czy impreze.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość użyj szukaj
było tu juz mnóstwo tematów o potrawach z kurczaka, bardzo fajne pomysły

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja polecam piersi z kurczaka w sezamie lub płatkach kukurydzianych,można je podawać z ryżem.Płatki rozgniatam,żeby nie były takie duże i miszam je z bułką tartą.Pycha! albo ugotować ryż,a do tego:pokrojone piersi poddusić.Dodać potem paprykę,pieczarki,cebule,mogą być brokuły jak ktoś lubi itp.wg uznania podduszone dać na ryż i gotowe!:)Smacznego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Kurczak w piwie wygląda mniej więcej tak http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/69b910e5e82f99c1.html - po zjedzeniu połowy. Nie śmierdzi piwem, jeśli koś się tego obawia, jest lekko słodkawy (zasługa karmelu). Piecze się go POD PRZYKRYCIEM, żeby nie był suchy. Można podawać jako samodzielne danie lub z ryżem. Kolejne danie kurczakowe na kolację - spotkanie przy grillu: ***Grillowany kurczak w ziołach prowansalskich *** 4 łyżki jogurtu naturalnego wymieszać z 2 łyżkami oliwy/oleju, łyżką ziół prowansalskich suszonych i 1/2 łyzeczki soli. Mieszanką natrzeć 4 udka kurczaka. Wstawić do lodówki na conajmniej 2 godziny, grillować ok. 40 minut.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość moja furyja
piers pokroic w paski -grubosc zalezy od ciebie skropic obficie sosem sojowym,delikatnie octem winnym (preferuje ostra kuchnie-wiec posypuje obficie chili) odstawic do lodowki ryz: na patelnie wlac 2lyzki oliwy, wsypac ryz..."uprazyc:0",kiedy zacznie sie robic bialy sniezno bialy-posypuje:rozmarynem i tymiankiem, sole zalewam wrzaca woda...tak zeby zakryla ruz na ok 1 cm...w razie potrzeby dodaje wody...czekam az zmieknie i zrobi si sypki na drugiej patelni podsmazam mieso, zdejmuje z patleni na patelnie na lyzke oleju wrzucam warzywa:zima jakas mieszanke warzywna mrozona na patelnie:brokul, fasolka, papryka, marchew kiedy warzywa sa gotowe wrzucam donich ryz i mieso i podgrzewam razem smacznego -----------niesamowite polaczenie tymianku rozmarynu i sosu sojowego...delikatne i bardzo aromatyczne.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Chicken Korma na 4 osoby. Zmiksowac 150g ogurtu naturalnego z 3 zabkami czosnku i kawalkiem korzenia imbiru (ok 3-5 cm), tak zeby wszystko zmiskowalo sie na jednolita mase. Zamarynowac w tej masie ok 1kg piersi kurczaka pokrojonej w kawalki (marynowac co najmniej3-4 godz, ale najlepiej przez cala noc w loowce. 2 cebule zmiksowac z 1 papryczka chilii (bez pestek, zeby nie bylo za ostre) i odrobina wody. Na duzej patelni rozgrzac lyzke oleju, dodac: lyzke zmielonych nasion kolendry, lyzeczke kurkumy, szczypte zmielonego pieprzu, lyzeczke garam masala, przypawy smazyc przez ok minute, potem dodac zmiksowana cebule z chilli i smazyc ok 10 minut. Nastepnie dodac kurczaka razem z jogurtem, w ktory sie maryowal i znowu posmazac przez nastepne 10 minut. Dodac ok pol szklanki mleka kokoswego, zamieszac, dodac ok 2-3 czubate lyzki zmielonych migdalow, zmniejszyc ogien, dolac troche wody, tak, zeby kurczak byl przykryty, nakryc pokrywka i gotowac na malym ogniu przez nstepne 30-40 minut, tak zeby kurczak byl miekki. Jak juz gotowe to dodac ok 1/4-1/2 szklanki soku z cytrny i soli do smaku. Jak os lubi bardziej kremoweto mozna dac wiecej zmielonych mgdalow lub mleka kokosowego. Podawac z ryzem basmati i chlebem naan, posypane swieza kolendra.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
nalesniki z kurcazkiem na ostro mniamiii ,risotto z kurczakkime ,brokulami ,marchewką i kalafiorem mniammmmmmmmmmmm

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Aha, mozna zamiast oleju uzyc hinduskiego ghee (maslo klarowane), choc olej jest zdrowszy i latwiej dostepny.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×