Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość do filologów i nie tylko

przypisy w pracy

Polecane posty

mam problem z przypisami, wiadomo, że wszędzie i zawsze ważna jest konsekwencja. ja robię przypisy, by odwołać się do jakiegoś dzieła czy autora, a co w takim razie z wytłumaczeniem trudnych pojęć? profesor nie chce tego w tekście głównym, tylko w przypisie, mnie to wydaje się niekonsekwencją i że po prostu nie pasuje. jak prawidłowo powinno się to zrobić? można mieszać różne rodzaje przypisów? czy może trzeba wprowadzić inne symbole (np. litery lub cyfry rzymskie)?

proszę o pomoc

Gość
ja w swojej dałam słownik na końcu tak promotor sugerował

a skoro mój chce w przypisach :O to co mam zrobić? :( a to się tyczy tylko i wyłącznie jednego podrozdziału. zrobić ciągiem z innymi przypisami czy inne oznaczenie?

Gość
ja bym zrobiła ciągiem, tak się spotyka w literaturze

tak mówisz? ja właśnie nie widziałam raczej łączenia, albo przypisy to odwołania do książek albo wyjaśnienia pojęć. jakoś dziwnie niekonskwentnie mi to się kojarzy... już sama nie wiem :( ale dziękuję za doradzanie :)

w swojej pracy pisałam ciągłe przypisy, tak mi promotor kazał. nie było zadnych osobnych oznaczeń na te przypisy z wyjaśnieniami

ziazik, wiosenna - dziękuję :) a jesteście z filologii czy innych kierunków? tak pytam, bo wiadomo, że na różnych kierunkach mniej lub bardziej podchodzi się rygorystycznie do tego typu rzeczy.

dziekuję i pozdrawiam :) a ktoś jeszcze miał taką sytuację?

Gość mgr24
ja w mojej pracy robiłam przypisy cały czas tak samo, nie oznaczałam inaczej wyjaśnienia pojęć. Przypisy to nie tylko odwołania do innych autorów ale też to co chce się wyjaśnić, dopowiedzieć a nie chce sie tego umieszczać w tekscie zeby nie robić niepotrzebnych dygresji. Takie jest moje zdanie :)

dziękuję za opinie :) mimo że mnie to się nie podoba, to chyba się jednak posłucham :) wiem, że przypisy służą do różnych funkcji, ale zawsze ważna jest konsekwencja i ja bym raczej stosowała inne wskażniki (np. rzymskie), ale skoro dotąd każdy doradzał mi ciągiem, to chyba będę polegała na waszym zdaniu.