Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

cherry___

POMOCY.... temat maturalny....

Polecane posty

Zastanawiam się nad czterema: 1) Wpływ domu rodzinnego na tożsamość bohatera literackiego. Omów problem odwołując sie do wybranych tekstów. 2) Wpływ przepowiedni na postawy bohaterów literackich. Omów zagadnienie, analizując wybrane przykłady. 3) Artystyczne autoportrety. Omów problem na przykładzie wybranych tekstów kultury oraz biografii ich twórców. 4) Uprzedmiotowienie człowieka jako problem w literaturze i sztuce. Scharakteryzuj i oceń sposoby pokazania zjawiska w wybranych dziełach literackich i innych (np. malarskich, rzeźbiarskich, filmowych, teatralnych). Który temat jest wg was najciekawszy i godny uwagi? I co mam w nich napisać? Może być (?): 1) W Moralności Pani Dulskiej - postawa Zbyszka, którą zdeterminował dom, w którym się urodził? 2) Makbet - Makbet słysząc wróżbę czarownic o swej wielkości zaczyna dążyć do jej spełnienia. 3) Treny Kochanowskiego - pisał w nich o utracie córki, załamaniu humanistycznego swiatopoglądu - autotematyzm 4) Erotyki Kazmierza Przerwy_tetmajera - traktuje on w nich kobietę jako rzecz, skupia się na reakcjach jej ciała, a nie na odczuciach. Ktos ma jeszcze jakieś przykłady? Zwłaszcza do 1 i 4? Prosze o pomoc, na jutro musze już wybrać, a nie wiem który :o. Niby można zmienic, ale ja już chciałabym zacząć pisać...

Nikt? :O Postanowiłam wykluczyć przepowiednię i uprzedmiotowienie człowieka. Zostały artystyczne autoportrety oraz wpływ domu rodzinnego na tożsamość bohatera. Bardziej skłaniam się przy autoportretach...

Gość fajdahjkhjk
chery mam ten sam problem.. tez musze do jutra wbrac.,.a nie mam zielonego pojecia.. nawet niezawęzyłam kregu.. choelra..ale spodobaly mi sie te autoportrety... tez nad tym pomysle

Też autoportrety mi się podobają najbardziej, ale boje się, że kiedy natrafię na jakąś wredną komisję to zadadzą mi pytanie o biografii o jakimś epizodzie, o którym nawet nie cztałam. I co wtedy? :/.

Gość fajdahjkhjk
cherry i co wybralas?

Wpisałam na deklaracji artystyczne autoportrety po czym szybko zaczęłam żałować decyzji, więc napisałam nową deklarację wybierając temat uprzedmiotowienia człowieka :). Jestem bardzo niezdecydowana. W kńcu pewnie wybiorę przepowiednię ;) lol Wybrałam uprzedmiotowienie, bo w domu mam pełno wojennych książek no i literaturę nawiązującą do zbrodni katyńskiej etc, no i mam oparcie w filmie \"Katyń\" :). Zresztą starałam się wybrać taki temat, podczas którego, jeśli się pomylę czy stracę wątek to zawsze bedę mogła coś dopowiedzieć od siebie. A Ty co wybrałaś???:)

A ja nie chciałam mieć nic wspólnego z lekurami i wybrałam \"Środki perswazji językowej w reklamie\":):)

też myslałam nad tym tematem, ale szybko stwierdziłam, że jednak to nie dla mnie :D wolałabym środki perswazji jezykowej polityków, też był taki temat ;)

Mnie troche bawił ten temat o reklamie i politykach, a że nie chciałabym wyjść na idiotke przed komisją to go nie wzięłam, chociaż przyznam, ze kusił :D moja koleżanka wzieła temat o cechach jezyka PRL-u... :O

Gość Wicio xD
1) Wpływ domu rodzinnego na tożsamość bohatera literackiego. Omów problem odwołując sie do wybranych tekstów. ...zdecydowanie najlatwiejszy kumpel w tym roku co jest noga z polaka zdawal pdobny i ma 50% xD dużo źródeł motywow i.t.p.

Gość justyneczkakochana
mi podoba się ten o przepowiedni i o domu. Jeśli moge coś zasugerować, to do tego o domu dodałabym koniecznie sytuację Juyma z Ludzi Bezdomnych, smaa tytuł jest pomocny.

ja wzięłam rodzaje błędów językowych w mediach, a to dlatego, że jestem w klasie o profilu dziennikarskim i temat bardzo mi leży. Dodatkowo jestem dobra z teorii języka. Mam do Was prośbę, gdybyście znaleźli jakieś wpadki językowe w necie(w miarę nowe, bo tez w cześniejszych lat mam\" to odezwijcie się, buziaki)