Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość AnEtK xD *

kolczyk w pępku

Polecane posty

Gość AnEtK xD *

hej! Mam 13 lat i w wakacje chce zrobić sobie kolczyk w pępku ;) Jaki mam wbrać kolczyk, co na to np. w szkole, albo nauczcielka w-f? czy boli przekłócie?? ;/ no i może jakieś komentarze co do kolczyka ;p Dzieki z góry ;D

Gość iadnianfwafnwsfwe
jak nie wiesz jaki kolczyk to lepiej sobie nie rób. Albo chociaż poedukuj się trochę w kwestii kolczyków. kolczyki to nie zabawa, zanim przekłujesz powinnaś wiedzieć co nieco o kolczykach w ogóle, samym przekłuciu, pielęgnacji, ponad to, co ci powiedzą w salonie. W sumie co mi tam, mogę trochę popisać.. Generalnie: najlepszy materiał to tytan, przekłucia najlepiej się na nim goją. Na wygojone miejsce dobra jest też stal chirurgiczna, aczkolwiek tytan też można spokojnie nosić. Niektórzy zakładają na świeżo przekłute też stal, ale jak nie wiesz nic o kolcach - lepiej zainwestuj w tytan. I sama kolczyka nie kupuj, bo na pewno nie dobierzesz dobrego rozmiaru, piercer ci dobierze odpowiedni. Przekłucie boli albo nie boli - zależy od organizmu i od osoby, która cię przekłuwa. Jedna sprawa - jak zacisną ci szczypce na skórze NIE POWINNO BOLEĆ, SZCZYPAĆ i inne takie. Jak piercer nie umie zacinąć szczypiec tak, żeby było ok, to lepiej nie ryzykować, najwyraźniej jest z nim coś nie tak. A piszę, zebyś się poedukowała przez zimę, bo musisz wiedzieć jak rozpoznać profesjonalnego piercera. Od tego zależy czy kolec bedzie prosto, czy bedzie dobrze przekłuty, z zachowaniem zasad higieny - a od tego zależy jak bedzie się goił ;). No i jest jeszcze kwestia pielęgnacji. Na początek może obejrzyj stronę np. www.wildcat.pl, pozniej na przykład jakieś forum piercingowe. Mam nadzieję, ze nie będziesz kolejną nastolatką, która coś robi a nie ma pojecia co, w koncu chodzi o twoje zdrowie. Chyba warto chwilkę posiedzieć w necie, żeby wiedzieć, co masz robić, zeby z przekłuciem było wszystko ok..? Komentarz do kolca: osobiście mi się nie podobają w pępku :) z wyglądu może jest ok, ale pępek to jedno z ciężej gojących się standardowych przekłuć, często jest podrażniany i stosunkowo łatwo i bez przyczyny może się zacząć babrać albo migrować (tzn. wychodzić). Dlatego trzeba iść do dobrego studia - jest pełno osób, które niby same przebijały i mówią, ze jest ok, ale nigdy sie nimi nie sugeruj. Kolczyk musi być sterylny, z dobrego materiału, PORZĄDNIE przekłuty. Przekłujesz za płytko - wymigruje i będzie brzydka blizna. Przebijesz za głęboko - szkoda gadać, może być niezła jazda. Tak więc moja rada - poedukuj się, bo to co napisałam to jest tylko szczypta wiedzy, nawet nie podstawa. I wybierz porządne studio piercingu. Aha - no i musisz mieć zgodę rodziców :)