Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

starrr

CZEKAM NA PRZEPISY BEZ VEGETY, KOSTEK TYPU KNORR ITP.

Polecane posty

Gość dla mnie to reklama
kawa z syropem miętowym jest przepyszna :)

a przepisy? też miały być :D Podam potrawę dla lenia i mięsożerców:) Żeberka umyć, poporcjować. Wrzucić do gara, dodac włoszczyznę, posolić, zalać wodą. Można dodać czosnek. Gotować aż będą miękkie:) Pozdrawiam

Gość sprezynka
witam wszystkie kuchareczki.pracuje w angli w restauracji mam szefowa sycylijke i ona gotuje w taki sposob zupy.a poczatku wydawalo mi sie to dziwne ale one sa naprawde pyszne.do kazdego rodzaju zupy daje duzo cebuli naprawde do kazdego rodzaju.dusi ta cebule na masle.zawsze na masle.jak cebula lekko sie poddusi dosypuje miesznke ziol-z oregano ,bazylia ,tymiankiem jak ona to mowi wloska przyprawa,i sypie chilli ale nie takie sproszkowane,to wyglada jak suszone drobn kawaleczki papryczki razem z pestkami(niestety nie wiem czy mozna kupic cos takiego w polskich supermarketach ale byc moze tak).te przyprawy sa podstawa kazdej zupy.no wiec dalej jesli np jest to zupa warzywna wrzuca te warzywa i rowniez je smazy w garnku,jesli jest to pomidorowa wrzuca pomidory puszkowe i smazy,jesli brokulowa rowniez tak samo itd.te warzywa zreguly sa zawsze aldente.jak to wszystko sie poddusi to wtedy wlewa wody zagotowuje i zupa gotowa!

Gość savona+
z 4share mozesz sciagnac ksiazke chiny- kuchnia a tu z niej przepis na ciasta- wazna jest kolejnosc dodawania skladnikow Piernik Z – 150-200 g masła utrzeć z: Z – 5 Ŝołtkami jaj Z – wanilią, kardamonem Z – 5 łyŜkami miodu lub syropu klonowego M – cynamonem, kolendra i mielonymi goździkami W – szczyptą soli kamiennej D – do tego dodać 300-500 g mąki pszennej z pełnego ziarna O – i szczyptę kawy. Ciasto dobrze wymieszać i na koniec dodać: Z – rodzynek i orzechow, ewentualnie rownieŜ wiorek kokosowych Z – sztywno ubitą pianę z białek M – szczyptę sproszkowanego imbiru W – i w razie potrzeby dobrą miarkę wody mineralnej. Ciasto włoŜyć do wysmarowanej tłuszczem formy i piec ok. 40-60 minut. Piana z białek i woda mineralna powinny wystarczyć, aby ciasto wyrosło. Sernik Przygotować: Z – 100 g masła i 4 Ŝołtka Z – nieco wanilii Z – 5 łyŜek miodu, słodu lub syropu klonowego M – niewielką ilość drobno pociętego świeŜego imbiru (ostatecznie moŜe być i sproszkowany) W – szczyptę soli kamiennej D – 500 g sera białego, śmietankowego, tłustego D – sok wyciśnięty z jednej cytryny i pociętej z niej skorki (nie pryskanej chemikaliami!) D – 500 g mąki pszennej O – szczyptę kawy naturalnej Z – całe lub grubo pocięte orzechy laskowe Z – 1-2 garści rodzynek Z – wmieszać ostroŜnie sztywno ubitą pianę. MoŜna dodać miarkę wody mineralnej. Piec ok. 45-60 minut.

Gość missiza
a ja odkrylam sklep z mieszankami przypraw BEZ GLUTAMINU SODU- i korzystam z wersji przyprawy do zup bez tego swinstwa i w ogole powinni zakazac reklam np Kasi z udzialem dzieci skoro odkryli, ze tluszcze trans szkodza i wywoluja ADHD tak jak i te wszystkie E w zywnosci

Gość savona+
cząber jest dobry do mięsa Mięso wołowe na czerwonym winie O – do 1/4-1/2 l czerwonego wina (zaleŜnie od ilości mięsa) Z – wstawić na noc lub na kilka godzin mięso wołowe Z – w małej ilości oliwy z oliwek Z – tak przysmaŜyć mięso, by powstała na nim piękna skorka, po czym Z – dodać plasterki lub kawałki cebuli i łagodnie je przyrumienić Z – dodać garść posiekanych orzechow włoskich M – 1-2 rozgniecione ząbki czosnku M – łyŜeczkę świeŜego lub zmielonego imbiru M – i pieprzu do smaku W – oraz trochę soli kamiennej. W – mięso poddusić jeszcze trochę (moŜna dodać w tym celu niewielką ilość zimnej wody) D – następnie dolać jeszcze małą ilość kwasu chlebowego O – i czerwonego wina (moŜe być to, ktore pozostało z moczenia mięsa). Przykryte mięso wołowe zostawić na małym ogniu i dusić aŜ do miękkości O – przed podaniem przybrać niesłodzoną galaretką z brusznic lub marmoladą z brusznic Z – i kilkoma przyrumienionymi krąŜkami cebuli. UWAGA: mięso gotowane na czerwonym winie ma silne właściwości rozgrzewające, lepiej więc nie odŜywiać się w ten sposob zbyt często.

Gość ale jak tu zjesc rosolek bez
przyprawy typu vegeta??? to raczej niemozliwe!!!

Gość mamusia wybitnej jednostki
a babcie i mamy gotowały

Gość ciekawe jak no nie

polecam lubczyk ogrodowy,nazywany jest polskim maggi i doskonale je zastępuje...nie używam tylko do deserów:)do reszty sypię bez wyjątku....

ej tam, pewnie ze mozna rosolek bez vegety :D pod warunkiem, ze sie czlowiek troche postara dobierajac przyprawy, no i ze miesa do wywaru nie bedzie za malo. bo wiadomo, vegeta mozna zalatwic wszystko bez wyjatku, szczegolnie jak ktos jest przyzwyczajony do jej czarownie ponetnego sloniutkiego smaku. tylko potem wszystko jak jeden maz smakuje identycznie, a czlowiek nie jest w stanie juz odrozniac i doceniac smakow delikatniejszych i finezyjniejszych ;)

Gość qrcze qrcze
przyprawy kamisa odradzacie? też staram sie gotowac bez gotowych przypraw, nie kupuję wcale knorra, zadnych gotowców w stylu "przyprawa do mięs" 'przyprawa do kurczaka" "przyprawa do bigosu" itp. Staram sie kupować oddzielne przyprawy podstawą jest sól, oddzielnie pieprz czarny, biały, ziołowy, słodka papryka, oregano. Takich używam. co jeszcze polecacie? do czego uzywać bazylie czy tymianek? albo lubczyk?

odrobina kurkumy ale odrobina:)nadaje rosołowi piękny,złoty kolor..oczywiście podpieczona cebula też ale nie tak intensywny... tymianek sypię do wszystkiego tylko tam więcej(cielęcina,grochowa) a tu mniej(reszta zup i sosów,mięs) bazylia-twarożek na słono,pomidory,pomidorowa,kotlety z jajek... tymianek--ciężkie zupy(grochowa,fasolowa,sosy miesne np. z dod. dziczyzny) jak piszę to trudno wyliczyć,jak gotuję to same w rece wchodzą i się nie zastanawiam..praktyka:)

Gość CZĄBER
:-)

jest taka przyprawa kamisa \'ziola do drobiu\' - same naturalne skladniki. nadaje pysznego smaku, jest szybka w uzyciu jak vegeta ;), a wiesz, co jesz ... jest w niej suszony czosnek i cebula procz ziol, stad ta pysznosc :) i np. mieso zamarynowac przed smazeniem lub pieczeniem w mieszance oliwy, soku z cytryny, sosu sojowego i tych ziol - miod w gebie! oczywiscie zawsze przyda sie troche soli (najlepiej moskiej lub koszernej) i swiezo zmielonego pieprzu :)

Gość ale jakich ziół użyć
żeby przybliżyć smak do np. rosołu z kucharkiem, vegetą itd??

Moje sposoby: 1. duuużo kości wołowych (mają intensywniejszy smak niz same mięso) i porcja kurczaka 2. cebula obrana i opalona nad ogniem, mogą być dwie 3. liść laurowy i ziele angielskie oraz świeżo zgnieciony pieprz 4. spora szczypta kminku pod koniec gotowania 5. lubczyk (ostrożnie, łatwo przedawkować!) 6. przynajmniej cztery godziny gotowania 7. ewentualnie odrobina sosu sojowego Do tego połowę zazwyczaj stosowanej porcji kostki, potem 1/4 a potem juz bedzie smakował wspaniale bez dodatków ;) Aczkolwiek rosołu o smaku Vegety zrobic się bez vegety nie da :P

Gość podnoszeeeee
a jak zrobic pyszne ziemniaczki smażone bez "przyprawy do ziemniaków" ? Bo uwielbiam :)

przepis na pyszne ziemniaczki :) - nie znam lepszych batata harra (pikantne ziemniaczki) skladniki: - 4 srednie ziemniaki - 2 zabki czosnku - swieza kolendra (posiekana, ok. pol szklanki) - czerwona papryka (w proszku i grubo mielona) (ok. 1 czubatej lyzeczki) - sol - na oko przygotowanie: - ziemniaki pokroic w kostke (ok. 2cm), usmazyc na jasno zloty kolor - na osobnej patelni przesmazyc na oliwie, na bardzo wolnym ogniu, zeby sie nie przypalilo, posiekana kolendre, wycisniety przez praske czosnek, papryke i sol, dodac ziemniaki, wymieszac i gotowe podawac do potraw z grilla, najlepiej smakuje z bardzo gestym jogurtem naturalnym, serwowanym na ziemniaki, lub obok :) ilosc papryki i soli wedle gustu

Wziąć torebkę \"przyprawy do ziemniaków\", przeczytać skład i zrobić ziemniaki z tymi ziołami, które są tam w składzie :) Tyle. Można dodać jakiejś mieszanki przypraw w której będzie lubczyk lub sosu sojowego - to zastąpi częściowo smak glutaminianu. sama już nie wiem - twój przepis brzmi bardzo smakowicie - jedno głupie pytanie - ziemniaki surowe czy gotowane? Drugie może mniej głupie - czy kolendrę masz w ogródku, czy zastępujesz ją suszoną? Bo w sprzedaży nie widziałam świeżej...

surowe, a kolendre kupuje swieza, tylko, ze ja nie w Polsce..., z suszona to juz nie jest to samo wiem, ze siostra w Krakowie kupowala gdzies swieza, no ale zawsze mozna posadzic :)

Gość dzieki
wyprobuje :)

Gość dorota20w
hej ja też nie uznaję w mojej kuchni nic co zawiera glutaminian jeslli mogę pomóc z przepisami to zapraszam na mojego bloga http://smakuje.blox.pl

Witam wszystkich ;) Ja tez calkowicie odeszlam od vegety kostek itp. Mnostwo ziol uzywam lubczyk ziola prowansalskie rozmaryn czaber bazylia oregano kolendra z przypraw kurkuma pieprz bialy swiezo zielony pieprz czarny sol ziolowa sol czosnkowa( czasami) itp poza tym swiezy czosnek cebua jak gotuje rosol to mnostwo warzyw ( akurat wczoraj gotowalam) pyszna jest cebulowa na takim warzywnym bulionie pyszny a niedoceniany jest kminek poledwiczki z kminkie,m w sosie smietanowo-musztardowym sa rewelacja. Ogolnie uzywam wszystkich przypraw jakie sa obecne na rynku ale tez bez gotowcow typu przyprawa do kurczaka czy pomysl na brrrrrr a fe zamiast maggi zagoscil w mojje kuchni na stale sos sojowy ;) daje o wiele lepszy smak niz maggi ;)

Gość ja tez robie bez vegety ale
chyba nie ma sie czego bac :) http://www.food-info.net/pl/intol/msg.htm ja poprostu lubie wszystko i wszystko mi smakuje :)wiec nie musze poprawiac smaku sztucznymi dodatkami.