Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Faworytka

mam zaczerwienione dłonie i drobne krostki!co to może byc???

Polecane posty

Gość Faworytka

od roku. czasem nikną a czasem się nasilają. 'zlewają się'ze sobą i tak jakby puchnie mi palec. jest w nich przezroczysty płyn. głównie po powrocie z pracy (pracuję w cukierni). nie możliwe bym była uczulona na jakiś produkt. Wcześniej też pracowałam w zawodzie, ale w innym miejscu i było ok. używam maści Hydrocortisonum i rzadko to przynoisi efekt. co o tym myślicie???co to może byc???

hydrocortisonum jest za słabe. Przede wszystkim powinnaś ustalić co Cię uczula - mnie np. detergenty i kurz, chemia w kosmetykach. Powinnaś zainteresować się kosmetykiami delikatnymi, bez silnych środków myjących, zajrzyj na: http://www.ekologiczny.pl/ Ja stosuję (bardzo rzadko) sterydową maść elosone - pomaga, ale to sterydy, więc staram się tego nie naduzywać. Na receptę, więc bez wizyty u dermatologa się nie obejdzie. Nie sądzę, żeby Cię uczulał jakiś produkt z cukierni, prędzej związane z taką pracą częste mycie rąk (detergenty!). Generalnie współczuję, trzeba się nauczyć z tym żyć, nauczyć się dopowednio dbać o skórę. Pewnie czeka Cię długa droga prób i błędów. Ostatnio zamiast maści sterydowej stosuję masło karite 100%. To nietani produkt, ale w 100% naturalny, nieszkodliwy, bez sztucznych składników, zapachów, barwników, emulgatorów. Pomaga. Polecam zajrzeć: http://www.ekologiczny.pl/

Gość apl
to moze byc wyprysk kontaktowy- wystepujacy wtedy gdy skora zetknie sie z jakims alergenem. Czesto sie slyszy o egzemie. Co do hydrokortyzonu nie radze sie smarowac nawet jesli jest on w stezeniu 1% - wiem z wlasnego doswiadczenia jeden dzien smarujesz na drugi jest poprawa, a potem nasilaja sie np. krostki ze zdwojona silą, no i jest szkodliwy i stosuje sie go pod scisla kontrola lekarza

Gość apl
wpisz w googlach wyprysk kontaktowy i poczytaj. Skora staje sie zaczerwieniona, czasem swedzi i pojawiaja sie grudki, pecherzyki

rzeczywiście, może tez być wyprysk kontaktowy. W moim przypadku to atopowy, byłam u 3 dermatologów, objawy mam identyczne - tylko na jednym palcu i na wierzchu dłoni, rzadziej na szyi, dekolcie i powiekach. Co ciekawe, ten na palcu pojawia się już od 2 lat a nie rozprzestrzenia się na pozostałe palce. W każdym razie dermatolog powinien to obejrzeć.

Gość Faworytka
a czy chlor zawarty w wodzie moze wywołac taką reakcję???

Gość apl
oczywiscie ze chlor moze!!