Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bez_nicku

moja fobia - ustawiczny strach przed ciążą

Polecane posty

Gość bez_nicku

założyłam ten temat, zeby poczuc, że nie jestem sama. Prosze dziewczyny, ktore maja podobny problem o dzielenie sie swoimi przemysleniami. Moze ktoras z Was pokonala ten strach? Kiedy kochalam sie z uzyciem tabletek i prezerwatyw wszystko bylo w miare ok, praktycznie czulam sie bezpiecznie. Teraz stosuje tylko tabletki + stosunek przerywany... i mimo ze dla wielu osob zabrzmi to smiesznie to i tak panicznie boje sie ciazy. Zaczynam sie martwic na wiele dni przed terminem, w ktorym powinnam dostac okres. Czuje ze popadam w coraz wieksza paranoje, przy okazji czekania na ostatni okres wpadlam w panike o ktora bym siebie nie podejrzewala. Zupelnie sobie z tym nie radze :(

Gość wniosek taki ze
nie dojzałas do seksu

Gość bez_nicku
Pewnie masz racje :(

Gość regiksa
witam dziewczyny! Ten temat dokładnie się mnie dotyczy. Ja cały czas od kiedy współżyję z moim facetem panicznie boję się ciąży. Teraz zaczełam brać tabletki, ale i tak czekałam na okres jak na zbawienie. Po stosunku wmawiam i doszukuję się różnych objawów cąży. Wiem, że to nierozsądne, ale nie moge się opanować. Może naprawdę nie dojrzałam do seksu, tylko że mam 24 lata, więc kiedy będę się z niego cieszyć??????

Gość jak mozna stosowac stosunek
przyrywany??? przeciez to nie antykoncepcja.

Gość ja mam 19
i sie w pełni ciesze bo wiem ze tabletki to najlepsze z możliwych zabezpieczen i nie zawiodły mnie od 1,5 roku. 5 lat młodsza jestem a widać dojrzałam

Gość regiksa
mam coś takiego w sobie, że zaraz wymyślam, co bym zrobiła, gdyby antykoncepcja zawiodła, bo niedawno skończyłam studia, podjełam pracę, więc wydawałaby się, że dziecko to nie byłaby tragedia, ale........ nadal nie mam mieszkania, oszczędności, tylko kredyt studencki do spłacenia. Mój chłopak mnie kocha, więc niby nie byłabym sama, ale poprostu jakoś na razie nie chcę być mamą, więc mam taki strach przed ciążą zawsze po stosunku. Troszke to dziwne, ale tak już mam, chociaz rzeczywiście chciałabym się tak tym nie przejmować.

Gość becia166
Ja biore tabletki od 7 lat .Naprawde nigdy mnie nie zawiodły zadnych dodatkowych zabezpieczen nie masz sie czym martwic naprawde.Moja kumpela bierze 12 lat i tez zadowolona.Nie martw sie ze bedziesz w ciazy.

Nie martw sie mam to samo biore tabletki + jeszcze zabezpieczma sie globulka a i tak sie panicznie boje;/

Nie martw sie ja tez biore tbaletki+ jeszcze zabezpieczm asie globulka ale i tak sie panicznie boje;/

ja też sie boję pigułki biorę 3 lata kiedyś używal prezerwatyw ale nie lubi tego i zgodziłam sie na pigułki i stosunek przerywany jestem samotną matką malo zarabiam i 2 dziecko to byłaby tragedia . myśle by uzywać dodatkowo globulek czy jakiś kremów plemnikobójczych mój facet chce mieć dziecko ale nie chce brać slubu gdym miała 2 dziecko moja rodzina wyrzuciłabym mnie z domu( co ludzie powiedzą ) a jego matka powiedziała ze dość miała swoich dzieci by sie zajmować naszym musiałabym zrezygnować z pracy a pracuję dopiero od stycznia 2007 . mam 28 lat i kiedy sobie wypracuje lata do emerytury ? ciąza byłaby tragedią w moim wypadku . kiedy robie przerwę w tabletkach nigdy nie jestem pewna czy pojawi mi sie krwawienie . wiele razy wydawało mi sie ze jestem w ciązy i robiłam beta hcg czy kolejne testy ciązowe z apteki . jesli ktoś nie rozumie takiego strachu nie ma prawa nazywać debilkami kobiety które wiedzą ze pigułki nie są 100% pewną metodą

Gość witam...........
ja też boje się ciąży, ale z innego powodu. W ubiegłym roku zaszłam w ciążę nieplanowaną, ale bardzo się cieszyliśmy, to była taka niespodzanka. Niestety poroniłam i jeszcze nie mogę się pozbierać. Teraz boje się zajść w ciąże, bo boje się że to się powtórzy. Nie chce jeszcze raz przez to przechodzić. To był koszmar. Mam 24 lata i mam nadzieję, że kiedyś bedę miała odwagę.

Gość N22
ja może nie tyle boję sie o ciążę, co chciałabym miec pewnośc że moje tabetki zawsze działają tak jak powinny-nic ich nie osłabia. Znacie może jakąś strone na której jest spis leków osłbiających działanie pastylek?Ale taką listę stworzona przez kogos kompetentnego:)byłabym bardzo wdzięczna:)

W życiu jest tak że człowiek boi się nie tego co JEST ale tego co MOŻE BYĆ........ [na dłuższą chwilę popadł w filozoficzną zadumę nad ludzką ogzystencją] ......... Więc może po prostu zajdź i wtedy nie będziesz siejuż bała.... :D

Gość a ja mam pytanie...
Powiem Wam, ze mniej sie boje ciazy odkad stosuje NPR niz wtedy, kiedy stosowalam tabletki. Oczywiscie nie polecam tej metody niecierpliwym, mlodym dziewczetom, poniewaz paradoskalnie moze miec odwrotny skutek.

Gość olusiaaaak
ja tez sie boje ciazy. mialam juz 5 normalnych okresow od osttaniej wpadki, 2 lekarze 3 tetsy i dalej schiza......

Gość a ja mam pytanie...
olusiaaa, wyluzuj! bo jak dalej bedziesz tak schizowac, to bedziesz musiala zrezygnowac z sexu, bo co to za radocha..

Gość blam
To jest nic Ja mam prawie 30 lat, od 4 lat jestem szczęśliwa męzatką...mam stała pracę, a paniecznie boje się ciąży i porodu. Maz chce od dawna dziecka a ja to odwilekam, ale ile mozna????

Gość nie czekaj
Bo czas szybko leci i po 40 będziesz bardzo żałować. Albo będziesz chcieć dziecka i będziesz się bać, że po 40 już może się nie udać. ODWAGI

Gość Książki polecam
W przezwyciężeniu takiego strachu mnie bardzo pomogła wiedza na temat antykoncepcji. Mam książkę "Wszystko o antykoncepcji" Anne Szarewski, John Guillebaud - znalazłam w niej odpowiedzi na wiele dręczących mnie pytań. Seks wreszcie stał się przyjemnością bez strachu. Polecam. opis książki z okładki: Wszystko o antykoncepcji: książka popularnonaukowa, przeznaczona dla szerokiego kręgu czytelników; kompleksowo omawia zagadnienia dotyczące antykoncepcji; ułatwia rozwiązywanie indywidualnych problemów; obszernie opisuje naturalne metody planowania rodziny; ukazuje zalety i wady wszystkich metod antykoncepcyjnych; zawiera listy poruszające najczęstsze problemy kobiet stosujących antykoncepcję i wyjaśnia je w sposób wyczerpujący. Wszystko o antykoncepcji jest wprawdzie książką przeznaczoną dla Czytelnika nie posiadającego wykształcenia medycznego, nie ma jednak charakteru lektury typowej dla tzw. kobiecych wydawnictw. Jest to dzieło obszernie i kompleksowo ujmujące problemy związane z antykoncepcją. Jeżeli zatem Czytelnik nie zniechęci się znaczna objętością publikacji i przeczyła ją w całości lub w interesujących Go fragmentach, odkryje, że to lektura niezwykle zajmująca i pomocna w rozwiązaniu Jego indywidualnych problemów.

Gość Książki polecam
Jest też najnowsza "Antykoncepcja" Leon Speroff, Philip D. Darney też wyd. Medycyna praktyczna http://www.ikamed.pl/MP00036 Ale tej nie znam.

to jest niedojrzałośc do seksu ytrudniacie sobie życie nie macie z tego przyjemnosci przecież to można zwiarowac od takiego myslenia że ciagle jestes w ciazy

Gość XXXXX 16
Hej!Mam 16 lat,2 miesiące temu zaczęłam współżyć z moim chłopakiem...Bardzo się kochamy,ale gdy juz "to robimy" to zaczynam panicznie się bać,rozmawialam z nim o tym oczywiście on mnie przekonywal ze prezerwatywa to 100% pewności ale dzien po stosunku serce podchodzi mi do gardła jak pomysle "co by bylo gdyby..." yyyyy boję się że będziemy przypadkiem 1:1000000 i prezerwatywa pęknie,albo że leżąc nago obok siebie jakimś cudem plemnik trawi tam gdzie nie powinien....Co ja mam zrobić????Czasami sie zastanawiam nad tym żeby poczekać kilka lat a te kilka lat to przynajmniej 10!!!Nie radze sobie z tym i mam juz tego dośc!Pomoże mi ktos?

Wydaje mi się troszkę panikujecie. Ja brałam Harmonet przez kilka lat o różnych porach, czasem zapomniałam o tabletce, byłam chora, brałam antybiotyki i nie zabezpieczałam się dodatkowo, miałam biegunki itp. Potem były plastry Evra w trakcie długich kąpieli w wannie odklejały się i pływały sobie potem przyklejałam i nie zaszłam w ciążę. Jestem płodna mój partner też (robiliśmy badania) od roku nie stosuję nic i pragnę zajść w ciążę. Niestety nie udaje się - moim zdaniem za bardzo chcę zajść i psychika robi swoje. Więc może nie bać się panicznie zajść w ciążę ale tego bardzo chcieć. Jak dla mnie najlepsza antykoncepcja.

Gość XXXXX 16
on się nie boi ale ja strasznie:( przecież ja nie mogę mu kazać myć rąk co 2 minuty gdy mnie dotyka:(Co ja mam zrobić

Gość XXXXX 16
kto mi pomorze????

Gość Nastolatka 19
Ja tez mam fobie o ciążę, mysle zeby iśc do lekarza jakiegos ehh:( Mam tak przez ojca chyba bo mowil mi ze seks jest zly, ze jak zajde to mnie z domu wyrzyci a chlopak zostawi itp :/ Jestem zalamana nie moge sobie z tym poradzic. Bralam tabletki 7 miesiecy ( na cere musialam brac diane 35, potem syndi 35, tylko raz wspolzylam wtedy... i i tak balam sie choc byly tabsy i gumka:/ Moja mama mowi ze jak czesto nie bede kochala sie to sama gumka wystarczy ale ja ciagle mam wzrok ojca prze4d oczami, boje sie:( Mam 19 lat i niedlugo chcialabym wspolzyc z moim chlopakiem, nie bedzie to narazie regularne wiec nie wiem co robic:/ Uspokoilabym sie przy braniu tabletek znowy ale gumka tez ale z 2 str przytyć, źle czyć sie a i tak gumki i banie sie:/ to nie tak ze nie dojrzalam do seksu bo mysle ze dojrzalam ale chodzi o moją przyszlosc, studia jescze itp. Mam 19 lat, a moj facet 20 ( nie wymaga ode mnie seksu jest ok, ale wiem ze ma potrzeby swoje i niedlugo moze nadejsc taka rozmowa ) Co robic?? :(:(

Gość Meliana
Witajcie Wasz problem to też mój problem, tylko że u mnie to już wzrosło do kolosalnych rozmiarów, ogólnie to zdaje sobie sprawe ze to nie mozliwe żebym zaszła w ciąże bez stosunku dopochwowego, ale gdy wpadam w panike to wszystko jest dla mnie możliwe. Wydaje mi sie ze to prawda że zbyt wczesnie zaczelam uprawiac sex, bo nie dojrzalam do tego psychicznie. Ale co mam robić? panicznie boje sie ciazy i gdybym zaszla to chyba bym sie "zabiła". a już porodu to wogóle. W domu z nikim nie moge o tym porozmawiac bo zaraz slysze ze jestem psychicznie chora, nie normalna i ze natura kobiety jest ciaza i oddawanie swojego ciala na rzecz dziecka. Problem w tym że ja nie chce nikomu swojego ciala udzielać! bo to moje cialo i nie uwazam tego za przejaw egoizmu. Jedne kobiety chca rodzic, prosze bardzo a inne nie, i ja do tych innych naleze. Ale co mam zrobić z nasilajaca się depresja, zastraszeniem , fobia i wariactwem?? Jak ten strach leczyc. MAm paranoje na pkcie czystych rak, : JAKBY NA KAZDEJ KLAMCE SIEDZIALY PLEMNIKI, KTORE NA DODATEK SAME BIEGAJA NIemam juz siły i prosze o pomoc!!!!!!!!!!