Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość czarna270

CHOMIK - JAKIEGO WYBRAC?

Polecane posty

Gość czarna270

chce kupic swojemu dziecku na 6 urodziny chomiczka i zastanawiam sie jakiego wybrac? chcę zeby nie był agresywny, dał sie głaskać i przede wszystkim nas nie pogryzł;) jak sama byłam dzieckiem miałam kilka i pamiętam ze jeden dał mi sie wyjątkowo we znaki (nawet reki nie mogłam włozyc do terarium bo mnie atakował) dlatego własnie chce tego uniknać... Błagam jezeli ktos cos wie na ten temat pomozcie:) z góry dziękuje...

idź do sklepu zoologicznego, włóż rękę do klatki z chomikami i wybierz tego, który do niej podejdzie i da sie pogłaskać ;) te które będa uciekać mogą być potem dzikie i agresywne :)

Napewno nie kupuj dzungalskiego!! Jest strasznie agresywny Wiem z doswiadczenia, dzisiaj chcialam mu dac jedzenie i mnie ugryzl :[ Pogryzl juz cala klatke, domek... itd. Spytaj sie sprzedawcy w zoologicznym jaki chomik jest najlagodniejszy. Ostatnio slyszalam jak ludzie chcieli kupic chomika dzungalskiego dla dziecka i sprzedawczyni stanowczo odradzala

Gość ja sie znam
Kup chomika syryjskiego, jest najwiekszy i najsilniejszy z chomików w sklepach, stąd najodpowiedniejszy dla dziecka, bo może sie "bronić" w razie zbyt mocnego przytulania i najłatwiej się oswoi. Wytłumacz dziecku że chomik to nie zabawka i należy sie z nim obchodzic tak by jemu (chomikowi) było dobrze. Tzn. nie budzic w dzień, bawic sie z nim wieczorem, pilnowac żeby nie uciekł i gdzieś nie przepadł. Samczyki sa łagodniejsze od samiczek i powodują mniej intensywny zapach. Przy wyborze kieruj sie tym aby chomik był żywotny, czysty, zwłaszcza okolica odbytu i miał nieposklejana sierść. Powinien być też powyżej 5 cm, chomiki mniejsze sa zbyt szybko dawane na sprzedaż. No i musisz liczyć sie z tym że dziecku się znudzi karmienie i opieka nad zwierzątkiem i spadnie to na ciebie potem :) Rzadko kiedy chomik od razu daje sie głaskać, ok. tygodnia zajmie oswajanie, trzeba być cierpliwym, wkładac rękę, aby chomik sie przywzyczaił, a ze jest ciekawski z natury w końcu sie nia zainteresuje.

Gość prezes....
Oddam Ci moja parkę. Gratis. Maja pół roku.

Gość ashiii dżungaRski
a nie dżungalski:)

Gość ja sie znam
hmmm, prezesie, trzymasz parkę? chomiki za tym nie przepadaja, są samotnikami. Moga zyc w zgodzie ale bardziej prawdopodobne że sie "pokłoca" Zwłaszcza syryjskie, dzungarskie łatwiej żyja razem choc tez nie zawsze. Ja odradzam trzymanie razem chomików.

weź syryjskiego. I dbaj by dzieciak go nie zamęczył. to delikatne stworzonko, wiec podejdź do teog odpowiedzialnie:) a chomika sama musisz oswoić, te ze sklepu są mlode i dzikie. oswajanie zajmie ci jakies 2 tygodnie. to normalne ze młody chomik ucieka sie boi.

Gość prezes....
Nie trzymam ich razem. Każdy ma oddzielna klatkę. Spoko. Znam sie troche na tym. Pogryzły by się choc samczyk jest okazem spokoju i obojetności. Dziad nawet nie chce za bardzo kochac samiczki kiedy ona tego pragnie. :D

nie jestem przeciwny tym zwierzatkom, ale jest druga strona.Mielismy chomika, krotko zyja i jest zal, swinki morskie tez

Gość czarna270
dziękuję za odpowiedzi własnie sobie troszkę poczytałam i faktycznie syryjski to chyba najlepszy wybór... co do mojego syna to nie jest on rozpieszczonym bachorem tylko młodym rozsądnym chłopcem którego uczę wrazliwości i miłosci do zwierząt... co do obowiązków to wiem ze spadną na mnie i jestem na nie gotowa, mając małe dziecko wychowując je samodzielnie mam doswiadczenie;) dziękuję raz jeszcze i pozdrawiam:)

Ja miałam parkę syryjskich, są bardzo łagodne, szybko się oswajają. Inny problem że bardzo lubią TE rzeczy. Wkrótce było ich dużo...

Też odradzam Roborowskiego - dla mnie cudo przewspaniałe, ale zdecydowanie nie jest to chomik do przytulania i głaskania. Nasze nigdy nie były agresywne, ale oswojenie tych chomików to nie lada wyczyn, samo dogonienie i złapanie też, bo bestie są najszybsze ze wszystkich gatunków dostępnych w sklepach zoo.

Gość jfvy
ja polecam swinki morskie uwielbiają być głaskane, nie uciekaja jak chomiki, i nie gryzą wszystiego co popadnie

Gość jfvy
co do zarzutu, który pewnie sie pojawi, ze swinki śmierdza, to mozna temu zaradzic przez używanie zwirku zamiast trocin

Gość jfvy
i zyją dłużej. Polecam.

a ja nie polecam świnki.. wbrew obiegowej opinii nie jest to dobre zwierzątko do domu z dzieckiem...(długo panowało takie przekonanie) poczekałabym kilka lat,ale to oczywiście kwestia dojrzałości dziecka... Pozatym świnki sa uciążliwe pod względem..audio :) (ale i tak je uwielbiam)

Gość wikuś ;)
Według mnie to dżungarskie są przesłodki i NIGDY PRZENIGDY MÓJ MNIE NIE UGRYZŁ ANI MNIE ANI NIKOGO !!!!!!!! Czytajcie! Ale według mnie sześć lat to za mało. Chomik to nie zabawka a takiemu dziecku to się szybko znudzi. Zaczekaj jeszcze z dwa lata :)

Gość gość
Ktos mial problem 6lat temu a Ty piszesz dzisiaj ???

Gość gość
A czemu ma nie pisac skoro czytają to tez ludzie w przyszłości :-D

Gość gość
Fakt. Właśnie przeczytalam

Gość gość
Bardzo pomocne informacje

Gość chru
Ja jestem z przyszłości :-) i bardzo dziękuję za uwagi. Wybrałam syryjskiego i moja córka ma 9 lat. Pozdrawiam wszystkich z przeszłości i przyszłości!!!

Gość gryzonieniegryzą
Chomik to nie zabawka, ale m.in. obowiązek, jest się za niego odpowiedzialnym i trzeba zapewnić mi godne życie, musi mieć dużą klatkę, koło do biegania, domek, podajnik picia, więcej co trzeba mieć polecam przeczytać w tym artykule http://fitness-macadamia.pl/akcesoria-dla-gryzoni-mascotas-pl/

Gość gość
Chomik dżungli jest najlepszy mam go

Gość Chomisław

Dżungarski jest super. Mój oswoił się w 2 dni. Ale zawsze lepiej się spytać w sklepie ktory najlepszy, bo każdy chom ma inny charakter.

Gość Dżungarski!!!!

Ja dzisiaj sobie kupiłam dżungarskiego. Pytałam się pani ze sklepu zoologicznego który chomik się najszbciej oswaja i pani mówiła ze właśnie dżungarski.Pani mówiła ze syryjski jest największy i ze najbardziej będzie bolało jak ugryzie.Rowniez mówiła ze zależy od chomika niektóre się oswajają a niektóre nie.Zalezy na jakiego trafisz