Agnieszka_1987 0 Napisano Wrzesień 28, 2007 Gdzies na tym forum czytalam jakie leki oslabiaja dzialanie tabletek anty. Tylko nie umiem tego znalezc. W zwiazku z tym mam pytanie, moze troche niedorzeczne ale spytam. Czy takie leki jak polopiryna, aspiryn c czy febrisan oslabiaja dzialanie tabletek? mysle ze nie ale prosze o potwierdzenie :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
teoria 0 Napisano Wrzesień 28, 2007 z leków to tylko antybiotyki i to też nie wszystkie ;) tylko te bardzo silne jak będziesz chora i bedziesz szła do lekarza to mow, ze bierzesz tabletki anty i niech lekarz wypisze taki antybiotyk, który nie wchodzi z nimi w interakcje ;) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość efusia Napisano Wrzesień 28, 2007 obczytaj dokładnie ulotkę od tabletek anty. na moich np jest napisane, żęeosłabiać działanie mogą leki z dziurawcem bądz też on sam. nie wiem od czego to zależy - zapytaj dla pewności lekarza Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Agnieszka_1987 0 Napisano Wrzesień 28, 2007 ale te co biore sobie teraz zeby jakos funkcjonowac to nie maja wplywu tak? do lekarza po antybiotyki sie nie wybieram, to tylko zwykle przeziebienie.. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Agnieszka_1987 0 Napisano Wrzesień 28, 2007 z dziurawcem to jakies ziola nie? dziurawiec to przeciez zielsko tak mysle :) nie mam go w polopirynie i aspirynie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość poczytaj...................... Napisano Wrzesień 28, 2007 Pigułka antykoncepcyjna i inne leki Większość leków wpływa na działanie innych medykamentów, zaś ich wzajemny wpływ, często niepożądany zwie się interakcją leków. Tak też jest i z pigułką. Znane są różnorodne interakcje pigułki antykoncepcyjnej z lekami. Dlatego odpowiedzialni lekarze pytają o inne zażywane specyfiki. Nie znaczy to, by zażywanie jakichkolwiek innych leków zawsze zmuszało do rezygnacji z antykoncepcji hormonalnej. Czasem można z niej korzystać, ale należy się upewnić, czy nie spowoduje to jakichś komplikacji. Tak właśnie może się zdarzyć, jeżeli kobieta przyjmuje leki przeciw-padaczkowe lub duże dawki leków nasennych czy uspokajających. Barbiturany, Fenytoina, Meprobamat, Relanium przyjmowane w dużych dawkach przyspieszają proces rozkładania hormonów w wątrobie. W efekcie antykoncepcyjne działanie zostaje osłabione, mogą się też pojawić plamienia lub krwawienia. Powinno się wówczas stosować preparaty o wyższej zawartości hormonów. Podobnie działają niektóre leki odwadniające oraz niektóre medykamenty stosowane krótkookresowo, na przykład antybiotyki o tak zwanym szerokim spektrum (czyli likwidujące wiele różnych rodzajów bakterii). W czasie zażywania tych leków warto zastosować dodatkową metodę antykoncepcyjną przez cały czas kuracji antybiotykowej. Wskazane jest zawsze zapytanie lekarza o taki wpływ leków na antykoncepcję. Ale może też się zdarzyć przypadek odwrotny: tak jak są leki osłabiające działanie hormonów, są też środki, które mogą to działanie wzmocnić. Należą do nich takie popularne leki jak paracetamol czy witamina C, a także niektóre środki stosowane w leczeniu grzybicy. Leki te stosowane przez dłuższy czas i w bardzo dużych dawkach mogą doprowadzić do zaburzenia funkcji wątroby, a także zwiększyć ryzyko wystąpienia zakrzepów żył. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Agnieszka_1987 0 Napisano Wrzesień 28, 2007 czyli podsumowujac. To co ja teraz biore czyli polopiryna, febrisan i aspirin c nie ma wplywu na dzialanie moich tabletek (cilest biore) ?? wnioskuje ze nie ma Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Agnieszka_1987 0 Napisano Wrzesień 28, 2007 halooo Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość ja sie znam Napisano Wrzesień 28, 2007 O rany, dlaczego bierzesz 3 takie same leki?? Nie powinno łaczyć się ze soba leków przeciw zapalnych! Jak bierzesz aspiryne to nie bierz polopiryny, to ten sam lek- kwas acetylosalicylowy. A na dodatek paracetamol w końskiej dawce. Zdecyduj sie na jedno, najlepiej febrisan, to jest lepsze na przeziębienie niż aspiryna, która tylko uszkadza żołądek. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Agnieszka_1987 0 Napisano Wrzesień 28, 2007 no ok, zdecyduje sie brac od dzis tylko polopiryne. Biore juz trzeci dzien pod wieczor zeby sie wypocic. polopiryne biore kolo 20 a tabletke anty po 21. Czy to zle? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość ja sie znam Napisano Wrzesień 28, 2007 aspiryna (polopiryna) nie powinna osłabić działania tabletek. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach