Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość She1

Świadkowa - wybór.

Polecane posty

Gość She1

Prosiłabym o opinie na temat następujący: byłam starszą u swojej koleżanki 3 lata temu. Teraz sama wychodze za mąż:) i chciałabym, żeby Ona świadkowała u mnie. Co sądzicie o takim pomysśle? Pozdrowienia!

Gość linaaaa
Bardzo dobry pomysł. Ja byłam świadkową u mojej przyjaciółki a ona tydzień poźniej u mnie :) Było super.

Gość She1
Chyba niezbyt standartowy mam pomysł, bo tylko jedna wypowiedź - ale i tak dziękuję za nią;)

Gość Magrat
Ważne, zeby to była osoba, która pomoże przy organizacji, jest pomysłowa i przedsiębiorcza, a nie przyjdzie na gotowe i bedzie tylko kulą u nogi. koleżanka wzięła swoją przyjaciółkę, która miesza w Anglii i ta nic nie pomogła, w rezultacie np. Wieczór Panieński organizowałamw zastepstwie świadkowej ja. Dodam, że świadkowa była wtedy w Polsce, ale na drugi dzień rzekomo wylatywała i nie mogła przyjść (jak dla mnie to marny argument). Potem koleżanka chciała ją zmienić, ale nie chciała robić jej przykrości, poza tym proszenie kogoś na świadka na 2 tygodnie przed ślubem też odpada...nieważne, czy to siostra, kuzynka, czy koleżanka. Przede wszystkim przemyśl tą decyzje i zastanów się, czy możesz na tej osobie polegać wkażdej sytuacji i czy jest na tyle dostępna, że w razie czego przyjdzie/przyjedzie/pomoże. to jets podstawa wyboru świadka moim zdaniem, a nie - czy to standardowy pomysł, czy nie.

Gość czy świadkowa musi mieć 18 lat
nie ma 18 lat,ale ma już bierzmowanie!!czy może być świadkową??

świadek MUSI mieć 18 lat - tzn pełną zdolność do czynności prawnych, czyli może złożyć oficjalny podpis, ma dowód osobisty świadek jest osobą niejako urzędową

natomiast można się umówić że ktoś inny jest świadkiem na ślubie (tzn jest świadkiem zawarcia związku i podpisuje papiery) a kto inny drużbuje na weselu (wtedy może to być osoba nieletnia)