Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kucharka mała

JAK URATOAWC PLACEK !!!!!!!!!!!!!!

Polecane posty

Gość kucharka mała

robę IZAURĘ chciałąm szybko ostudziś margarynę+cukier+kakao, wstawiłam to do zlewu z zimną wodą wszystko się skrystalizowało potem znów podgrzałąm ale niestety gdy stygnie samo jest znów kryształ jak to uratować , pomózcie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kucharka mała
kurcze no szkoda ale jak zdecuduję się nie wyrzucić to cały placek na marne . poważnie zrobiś od nowa???

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kucharka mała
no niestety zrobiłam od nowa jak widać nie ma pośpiechu w kuchni i jak się człowiek śpieszy to....... sprawdza się.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kucharka mała
ja wiem czy to wina margaryny? KASIE dałam juz wyrzuciłam szkodaby było cały placek spaprać ale mam nauczkę.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kucharka mała
no nie!!!!!!!!!! znów zrobiło się to samo chociaż nie wstawiałam do zlewu i zamiast margaryny dałam masło. co robię źle????? a może tak ma być?? prosze o poradę

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kucharka mała
Ciasto: 1,5 szkl mąki, 1,5 szkl cukru, 3 łyżki kakao, 1 p margaryny, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 cukier waniliowy, 4 jajka, 5 łyżek wody. Margarynę, cukier, kakao, cukier waniliowy i wodę gotowac 5 min. Po ostudzeniu dodać 4 żółtka i wymieszać. Odlać 0,5 szkl. Do reszty dodać mąke, proszek do pieczenia i pianę z białek. Wlać do formy. Ser: 1 kg sera, 1 p masła + 0,5 p margaryny roztopione, 8 - 10 jajek (białka oddzielić od żóltek) żółtka utrzeć z 1,5 szkl cukru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, skórkę lub zapach pomarańczowy. Ser zmieszać mikserem z tłuszczem, żółtkami i mąką i 1 łyżeczką proszku do pieczenia, na koniec dodać pianę z białek. Piec 60 min w 200 st. Wystudzone poleć odlaną masa i posypać wiórkami kokosowymi ale chciałam jednak już teraz dodoać ,że chyba tak musi być ponieważ jak do niby tej nieszczęsnej masy doda się żółtka i potem pianę z białek wszystko jest ok. ciasto już w piecu mam nadzieję,że wyjdzie. to najdłuża robota z moim ciastem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kuchareczko

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kuchareczko
Tak właśnie wygląda po rozpuszczeniu, jakby się zważyło.:) A na zaś: nie wyrzucaj tak chętnie składników :) Jeśli ciasto jest, np. ucierane, i się zważy, to warto wziąć odrobinę margaryny (Kasia jest dobra) , utrzeć dokładnie i bardzo maleńkimi porcyjkami dodawać zważoną masę, cały czas DOKŁADNIE ucierając. 99,9% przypadków jest do odratowania. A w przypadku gotowanych składników najczęściej po dodaniu mąki, grudki się rozcierają :) Powodzenia :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kuchareczko
I jezscze jedno: najbezpieczniej jest najpierw rozpuścić margarynę, potem dodać cukier , kakao i ew. inne składniki :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kucharka mała
oj dzięuję Wam Kochane jesteście. kocham to nasze forum.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kuchareczko
Tereklo :) Ja się boję wrzucać margarynę i cukier razem, bo zdarzyło mi się, że zanim margaryna się roztopiła, to cukier mi się "skarmelił" :D Z takich gotowanych ciast to robię sernik i właśnie w ten sposób. Zgadzam się, że składniki mają "pyrkać" sobie a nie gotować, tak, żeby pokrywka skakała :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
HG993Depa9I7sVjduBUoTSiy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×