Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

nim wstanie dzień

jaki zwierzaczek do małego pokoiku ?

Polecane posty

witam, marze o jakimś małym zwierzątku które da się chć trochę oswoić, może chomik, może szczurek, moze króliczek.. kogo polecacie, jakie macie doświadczenia ? będę wdzięczna za rady :)

Gość polecam szczurka

Gość Nałęczowiankę
A czy ten zwierzaczek będzie tobie wdzięczny? Przede wszystkim jaki prowadzisz tryb życia i ile czasu, uwagi i miłości jesteś w stanie mu poświęcić?

Gość polecam szczurka
szczury sa bardzo inteligentne, taki zwierzak bedzie ci towarzyszyc przy wiekszosci domowych czynnosci:) koszty utrzymania nie sa duze (jedyny wiekszy wydatek to klatka) no i nie potrzebuje duzych powierzchni:) niestety zyja dosyc krotko:( po swoim stasznie plakalam

najpierw się zastanów jak dużą klatkę możesz ulokować w tym pokoiku,a dopiero potem dobierz zwierzatko do tej klatki

Chomiki są beznadziejne - zero kontaktu, tylko w nocy zasuwają po klatce. Szczurek super, ale nie każdy lubi :P Ale są cudne. Ja najbardziej cenię sobie świnki morskie - te które miałam były w kochane! Przybiegały do nas, przytulały się, można było je i wziąć na ręce i popatrzeć jak brykają... Ale jednak trochę roboty przy nich było i czasu też potrzebowały trochę. No i nie wszystkie świnki są takie, te zwykłe gładkowłose są zazwyczaj takie jakieś wiecznie ogłupione ;P

sytuacja wyglada tak, studiuję i mieszkam sama w pokoiku ok 10 m2 (studiuje w innym mieście niż mieszkają moi rodzice) na klatke na pewno znajdę miejsce myślę, że swobodnie taka o długości 100 cm się zmieści ale wiadomo inna klatka dla królika inna dla chomika. Wiem, że króliki miniaturki muszą sie wybiegać poza klatką bo inaczej nie są szcześliwe.

z królikami miniaturkami to jest jeszcze kwestia, że jak kupujesz to wszystkie są miniaturki.. A potem rośnie 20 kilogramowa królikogodzilla ;), a sprzedawca udaje że na pewno sprzedał Ci miniaturkę ;)

Gość
najlepiej nie kupuj nieczego:o zwierzaczek to nie element wystrojowy pokoju... potrzebuje dużej przestrzeni, a ty w swoim małym pokoju wsadzisz go do małej klatki... to jest strasznie sadystyczne trzymać zwierze w zamknieciu... nie wiem jak ludzie mogą mieć tak nasrane pod kopułą żeby myśleć że gryzoniowi wystarczy mała klatka i jedzenie... takie zwierzęta na wolności mają nieograniczoną przestrzeń...

Jak miałam świnki morskie, to jedna byłą na tyle oswojona, że mieszkała w otwartej klatce i nawet gdy z niej wychodziła, nie oddalała się dalej jak na 2-3 metry, choć bez problemu mogła hasać po całym domu. Ale jej wystarczyło te kilka metrów, więc nie mówmy tu o potrzebie nieograniczonej przestrzeni.

Gość
:o Fuu ale masz pojęcie:o twoja świńska sie po prostu bała! klatka była jedynym bezpiecznym miejscem! gdzie sie miała schowac wrazcie niebezpieczeństwa pod dywan?? gwarantuje ci że gdybyś ją wyniósł na łąke i tam otworzył klatek z pewnością by uciekła!

moja świnka tez ma cały dom do dyspozycji a chodzi tylko po malutkim pokoiku wiec świnka jak najbardzie bardzo towarzyskie są jeszcze i cudowne koszatniczki. ponoć sa inteligentniejsze od szczurów

Widzę że "ktoś" tu nigdy nie miał świnki morskiej :D Nie będę komentować Twoich wypowiedzi, bo czuję, że nigdy nie miałeś zwierzaka (a zwłaszcza świnki morskiej :P)

Gość
o zwierzętach to mam akurat bardzo dużą wiedze;) i wiem że taki zwierzak w małej klatce po prostu sie meczy... to że wchodzi Ci na ręce skacze sobie po pokoju wcale nie znaczy że jest szcześliwy! z ludzmi i z zwierzakami jest tak jak z psem i kotem, kot macha ogonem bo jest wściekły a pies myśli że ten kot jest szcześliwy... a jeśli chodzi o zwierzęta to mam ich akuret dużo... mam hodowle rasowych psów, kotów i ptaków... wszystkie mają zagwarantowane ogromne pomieszczenia, w któych czują sie bezpiecznie i sie nie męczą;)

Ktoś, nie szukam wystroju pokoju tylko towarzysza, zwierzeta tez potrzebuja czulosci, jest ogromna roznica miedzy zwierzęciem dzikim a udomowionym, wypuszczając świnkę lub inne zwierzę trzymane w domu na wolnosc dlugo by nie przeżyła.. lepiej zeby zyly w takich warunkach jakie im zapewniaja sklepy ? jesi zwierzak daje sie oswoic, nawet domaga sie pieszczot to chyba znak ze nie jest mu do konca tak zle ? nigdzie tez nie powiedzialam ze zamierzam caly czas trzymac zwierzaka w klatce :)

Gość
tak tylko że gdyby ludzie myślili i nie kupywali tych zwierzat to sklepy zoologiczne nie były nimi przepełnone:o pozatym skąd ty mozesz wiedziec że twój zwierzak jest szczęsliwy?? jak zwierze, które ma zapisane w genach że potrzebuje przestrzeni jak powitrza ma być szczęsliwy na 5m2?? to ze człowiek jest sie w stanie gnieść w małych pomieszczeniach to wcale nie znaczy ze zwierzakowi sie to podoba... pozatym co to za pisanie że zwierze urodzone w niewoli nie ma potrzeby wolności??

Ja mialam swinke morską,była cudowna:) Reagowała na swoje imię,chodziła po całym pokoju,wskakiwała mi na kolana...:) Teraz mam króliczkę,też jest wspaniala.Bardzo madra,reaguje na imie,pare komend,nie zalatwia sie poza klatka,biega wszedzie gdzie chce...mala spryciula:D

haha , wszędzie wejdzie :D A to tak słodko wygląda ❤️ Tylko tzreba pilnować jak go wypuszczamy z klatki, żeby sobie pobiegał, trzeba uważać , żeby nie gryzł kwiatków , No i najlepiej puszczać go w takim miejscu, żeby nie miał możliwości wejścia np pod szafę:)