Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Agnieszka_1987

Nadmiar witaminy C szkodzi??

Polecane posty

Gość doda-ajj
w życiu o tym nie słyszałam natomiast słyszałam ze należy brac przy antykoncepcyjnych tabletkach dodatkowo wit c.zeby zakwasic organizm.

Gość nadmiar wit C
w zdrowym organizmie bedzie szybko usuniety wiec mysle ze nie

Gość ale numer z tym zakwaszaniem
:-) Witamina C wzmacnia działanie hormonów i dlatego nie należy brać jej w nadmiarze przy tabletkach antykoncepcyjnych

Gość nadmiar wit C
a to z antykonceptami to nie dla samego zabezpieczenia tylko ze przy antykonceptach czesciej sa zakazenia a kwasne pH je utrudnia

Mi powtarzano, ze je sie to na co ma się ochotę i kiedy ma się ochotę :) i to najlepsza dieta

Gość milka z alpejskiego mleka
nie szkodzi jesli masz jej nadmiar to ja po prostu wysiusiasz

Gość nadmiar wit C
a to z antykonceptami to nie dla samego zabezpieczenia tylko ze przy antykonceptach czesciej sa zakazenia a kwasne pH je utrudnia

Gość doda-ajj
no wlasnie zakwasic zeby przeciwdzialac zakazeniom pochwy

Gość ale numer z tym zakwaszaniem
Pigułka antykoncepcyjna i inne leki Większość leków wpływa na działanie innych medykamentów, zaś ich wzajemny wpływ, często niepożądany zwie się interakcją leków. Tak też jest i z pigułką. Znane są różnorodne interakcje pigułki antykoncepcyjnej z lekami. Dlatego odpowiedzialni lekarze pytają o inne zażywane specyfiki. Nie znaczy to, by zażywanie jakichkolwiek innych leków zawsze zmuszało do rezygnacji z antykoncepcji hormonalnej. Czasem można z niej korzystać, ale należy się upewnić, czy nie spowoduje to jakichś komplikacji. Tak właśnie może się zdarzyć, jeżeli kobieta przyjmuje leki przeciw-padaczkowe lub duże dawki leków nasennych czy uspokajających. Barbiturany, Fenytoina, Meprobamat, Relanium przyjmowane w dużych dawkach przyspieszają proces rozkładania hormonów w wątrobie. W efekcie antykoncepcyjne działanie zostaje osłabione, mogą się też pojawić plamienia lub krwawienia. Powinno się wówczas stosować preparaty o wyższej zawartości hormonów. Podobnie działają niektóre leki odwadniające oraz niektóre medykamenty stosowane krótkookresowo, na przykład antybiotyki o tak zwanym szerokim spektrum (czyli likwidujące wiele różnych rodzajów bakterii). W czasie zażywania tych leków warto zastosować dodatkową metodę antykoncepcyjną przez cały czas kuracji antybiotykowej. Wskazane jest zawsze zapytanie lekarza o taki wpływ leków na antykoncepcję. Ale może też się zdarzyć przypadek odwrotny: tak jak są leki osłabiające działanie hormonów, są też środki, które mogą to działanie wzmocnić. Należą do nich takie popularne leki jak paracetamol czy witamina C, a także niektóre środki stosowane w leczeniu grzybicy. Leki te stosowane przez dłuższy czas i w bardzo dużych dawkach mogą doprowadzić do zaburzenia funkcji wątroby, a także zwiększyć ryzyko wystąpienia zakrzepów żył.

Gość po prostu nie nalezy
popijać tabletek anty (ani innych leków) sokami cytrusowymi. W ogóle najlepiej wszelki medykamenty popijac wodą.

Gość doda-ajj
wiesz to zalezy tez co nazywasz duza dawka witaminy c nie przedawkujesz jej nadmiar jest usuwany z moczem ja dostalam zalecenie polrocznego brania dzien w dzien wit c mialam wczesniej okropne problemy z zakazeniami ukladu moczowego oraz grzybica/ po kuracji jeszcze nic mi sie nie przypaletalo.ja polecam witamine c bo wzmacnia sciany komorek i powoduje ze wirusy i inny badziew -maja utrudniony dostep.wyrownuje takze poziom kwasowosci pochwy ktory jest zachwiany podczas brania tabletek anty.