Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość MAMACHOMIKA

KUPUJĘ CHOMIKA SYRYJSKIEGO. DAJCIE MI PORADY, CO I JAK. plz

Polecane posty

Gość MAMACHOMIKA

JEŚLI MACIE CHOMISIA, TO PODZIELCIE SIĘ SWOIMI DOŚWIADCZENIAMI. NP. JAKĄ MACIE KLATKĘ? ITP. PROSZĘ O WASZE RADY W DZIEDZINIE HODOWLI.

No lepsze akwarium.. będzie CI mały wariat potem całą noc szorował łapkami szybkę ;) Lepsze niż hałas gryzienia.Ale klatka fajniejsza dla zwierzaka. Klatka nie musi być duża, ale chomiki świetnie buszują po wysokich, wielopoziomowych klatkach. I muszą mieć takie kółko do biegania, inaczej zbzikują :P

Dasz mu klatke/akwarium, kółko do biegania, wode i ziarno a bedzie zadowolony i umrze szczesliwy. A tak powaznie to chomiki sa fajne , pocieszne ale dorosli ludzie zazwyczaj wymagają troche więcej od zwierzęcia.

Gość dotty
Lepiej weź samiczkę, bo samiec ma nieładny "tył" :P ;) W klatce postaw słoik (trochę większy od chomika) z odrobiną wody, wtedy chomiczek będzie tam załatwiał swoje potrzeby. Później już oczywiście nie musisz tam zostawiac wody. Chodzi o to, żeby go nauczyc czystości. Dobrze jest też, żeby chomiczek miał w klatce domek (lubia się tam chowac i spać). Kołowrotek też jest dobra rzeczą, bo chomik musi sie wybiegać ;) Ja odradzam akwarium, klatka jest przewiena - nie robi się w niej tak wilgotno jak w akwarium. W związku z tym, że moje chomiki załatwiały się do słoika (lub puszki), sprzątałam co tydzień.

Gość MAMACHOMIKA
JA NIE WYMAGAM DUŻO:) TYLKO ŻEBY BYŁ POCIESZNY I MNIE NIE GRYZŁ:) DZIĘKI ZA RADY:) NA FORACH O CHOMIKACH WYCZYTAŁAM, ŻE KLATKA MA LEPSZĄ CYRKULACJĘ POWIETRZA A Z AKWARIUM PODOBNO ŚMIERDZI I TRUDNO JE CZYŚCIĆ I CHOMIK JEST TROCHĘ NIEDOTLENIONY W TAKIM AKWARIUM. JEDNAK NIE WIEM CZY BY MNIE CIESZYŁ WIDOK CHOMIKA 'ZA KRATKAMI':( MACIE JAKĄŚ ALTERNATYWĘ?

Gość maczu pikczu
ja daje pusta rolke papieru ma swietna zabawe

Gość MAMACHOMIKA
DZIĘKI DOTTY:) CIEKAWY POMYSŁ Z TĄ WODĄ W SŁOIKU. a MOŻESZ SIĘ WYPOWIEDZIEĆ NA TEMAT SPECJALNYCH UBIKACJI DLA CHOMISIÓW?

Gość maczu pikczu
aha i lepsza klatka z kolkiem, akwarium zostawcie dla rybek;)

Gość MAMACHOMIKA
MACZU PIKCZU>>> JA WŁAŚNIE ZROBIĘ MOJEMU TAKI FIGLORAJ Z ROLEK, PUDEŁECZEK ITP. :)

Gość maczu pikczu
aha samice czesciej gryza niz samce, takie wredne suczki ;)

Gość MAMACHOMIKA
TO MOŻE COŚ POŚREDNIEGO? COŚ MIĘDZY KALTKĄ A AKWARIUM, ŻEBY NIE BYŁ CHOMIŚ 'OKRATOWANY'?:)

Gość MAMACHOMIKA
MACZU PIKCZU>>> WOW, NIE POMYSLAŁABYM...WYDAWAŁO MI SIĘ, ŻE SAMICZKI POWINNY BYĆ ŁAGODNIEJSZE...HHMMM:)

Gość maczu pikczu
dokladnie tez robie z rolek takie korytarze w ktorych lubi spac

Gość MAMACHOMIKA
MACZU PIKCZU>>>:) A DŁUGO SIĘ OSWAJA CHOMICZKA? I SĄ JAKIEŚ SUPER SPECJALNE SPOSOBY?

Gość maczu pikczu
hmm sposobow to ja nie znam, moja kuzyneczka ma hodowle chomikow hihi i z tego co wiem samce sa lagodniejsze i milsze niz samiczki

Gość MAMACHOMIKA
DZIĘKI ZA INFO MACZU PIKCZU. A POWIEDZ, ONA MA SYRYJSKIE CHOMISIE?

Gość maczu pikczu
ona to miala juz chyba wszytskie rodzaje ;) ale teraz ma syryjskie

Gość MAMACHOMIKA
SŁYSZAŁAM, ŻE SYRYJSKIE SĄ SUPER MILAŚNE I BARDZO KONTAKTOWE.

Pierwszego dnia nie bierz go na rece , drugiego dnia juz mozesz mu wkladac reke do akwarium , klatki ,zeby Cie powąchał i przyzwyczaił sie do zapachu , kładz na rece jedzenie to bedzie cie z nim kojarzył , nie wykonuj przy nim gwałtownych ruchów.Jak nie bedzie za bardzo wystraszony to go mozesz delikatnie wziac na rece, to tyle.

Gość dotty
Prawdę mówiąc to nie wiem o czym mówisz ;) Nie słyszałam o czymś takim (chomiki mialam dobrych parę lat temu), więc możliwe, że wiele się zmieniło od tamtej pory. No niestety, chomik za kratkami nie wygląda najlepiej :(, ale klatka jest naprawdę lepsza od akwarium (miałam jedno i drugie). Co prawda w nocy moje chomiki szalały i faktycznie gryzły pręty (nie jest to miły widok, bo zdajesz sobie sprawę z tego, że ograniczasz ich wolność). Najlepiej skombinowac jak największą klatkę (może być dwupoziomowa) i dać trochę "zabawek", żeby się jak najmniej nudziły. Mimo wszystko i tak będą się próbowały wydostać, taka ich natura. Trzeba uważać, bo chomiki łatwo uciekają. Miałam kiedyś klatkę z suwanymi, szklanymi dzrzwiczkami i niestety kilka chomików mi nawiało :O Same sobie je otworzyły.

Gość MAMACHOMIKA
TYLKO MNIE MĘCZY TA KLATKA, NAPRAWDĘ BYM CHCIAŁA COŚ RÓWNIE PRZEWIEWNEGO I ŁATWEGO W SPRZATANIU, ALE ŻEBY CHOMIK NIE SIEDZIAŁ 'ZA KRATKAMI':)

Gość dotty
Ja miałam w większości samice i żadna mnie nie ugryzła :) Samiec też był w porządku. Moje oswajały się błyskawicznie, nie miałam żadnych problemów.

Gość MAMACHOMIKA
A SĄ JAKIEŚ NIETOKSYCZNE FARBY, KTÓRYMI CHOMIK SIĘ NIE ZATRUJE, ŻEBY MU OMALOWAĆ ZABAWECZKI, ROLKI ITP.:) WIEM, ŻE CHOMIKI SABO WIDZĄ, ALE TO BY BYŁO DLA MOJEJ UCIECHY:p

Gość maczu pikczu
tak czy inaczej siedzi w zamknieciu, klatka jest najbardziej odpowiednia

Gość maczu pikczu
rolek nie radze malowac i tak beda z nich strzepy ;)

Gość dotty
Jest jeden plus gryzienia prętów - ścieranie zębów. Wiem, że chomik za kratkami nie wygląda najlepiej, ale raczej nie da się inaczej :(

Gość MAMACHOMIKA
TO ONA SPRAWIŁA, ŻE MOJE SERCE DRGNĘŁO I NAPADŁO MNIE CHOMIKOWE SZALEŃSTWO:)

Gość Budziczka
Moja koleżanka bardzo potrzebuje gotówki i ima się różnych zajęc. Czy może jej ktoś pomóc wygrac w konkursie ??? Wystarczy tylko zagłosowac i potwierdzic ten głos meilem. Do wygrania jest 100 zł. Jeżeli będzie jakiś sposób to się odwdzięczę za nią !!! Zgłosiłam ją do tego konkursu ponieważ uważam, że skoro potrzebuje tych pieniędzy a mam możliwośc to jej pomogę. Głosowac można tylko dzisiaj do 24:00 Oto link: http://konkurs.budujemydom.pl/zdjecia.php/1 ,ranking/ Acha ... jej nick to PUCHATKA