Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zapytanko malutkie

co włozyć do Komunii pod białą szatę?

Polecane posty

Gość zapytanko malutkie

Teraz w większości parafii dzieci do I Komunii ida w białych szatkach. Jednak nurtuje mnie pytanie co wkłada się pod szatkę? biała koszulę i spodnie na kant czy moze sweter i dzinsy ? buty to pewnie jakieś czarne wiązane eleganckie. Większośc mam robi impreze w restauracjach. I kolejne pytanie. Czy dziecko powinno na tej imprezie byc w szatce? Chodzi mi generalnie o chłopca. czy powinien przez miasto paradowac w szatce by dojśc do restauracji? a moze zdjąc i powinien iśc w koszuli i garniturku na tę imprezę? czy któraś z mam ma doświadczenie

Gość zapytanko malutkie
ulzyło ci?

Gość zapytanko malutkie
jak byłeś mały? chyba nadal jestes mały i sie nudzisz tu.Idz lepiej do szkoły lizac dyrektorce dupe.

Gość Ebenezer
TAK WŁAŚNIE ZROBIĘ. LECĘ, PA! 🌻

Gość zapytanko malutkie
nie ma tu nikogo kto by wiedział?

Gość spodnie z kantem
spodnie z kantem, zazwyczaj chłopcy maja białą koszulę i spodnie z kantem w albie (to ta szatka ;)) idą do np. restauracji, tam można dziecko z tego rozebrać, bo ma jeszcze tydzień służyć

Gość zapytanko malutkie
dzięki tak myslałam, ale potrzebowałam opinii. czyli krawatu i marynarki nie trzeba, same spodnie i koszula, a dziewczynki w takim razie?biała bluzeczka i niebieska spódniczka?

Jak ja szłam do Komunii to nie miałam nic pod szatką. Nie wiem czy o tej samej mówimy, ale nie przypominam sobie żeby ktokolwiek miał coś pod spodem...

Moja córka szła do komunii w Albie, ale pod spodem nie miała nic poza podkoszulka (było chłodno), bielizna i rajstopami. W domu przebrrała się w inną sukienke , alba miała służyc jeszcze przez cały tydzień. A chłopcy u nas mieli koszule pod albą, ale rok później, było takie słońce, że chłopcy pod albami mieli tylko podkoszulki.

Gość spodnie z kantem
dla dziewczynek szyją zwykle takie pod które wkłada się tylko bieliznę, rajstopki kochana rzadnej marynarki pod albę, ani to ładne ani wygodne dla dziecka koszula wystarczy

Gość zapytanko malutkie
jednak mozna skoro wszystkie dziewczynki z niecierpliwością czekały aby taką suknię włozyć i paradowac jak królewna. Moze ty wolisz skromnośc, ale małe dziewczynki uwierz wolą sliczne sukienki, sliczne laleczki, .....więc szkoda ze im to zabrano. jednak z jednej strony dobrze bo nie ma rywalizacji, która ma ładniejszą.

Gość spodnie z kantem
wianuszki dla dziewczynek są jak najbardziej

Tak, ale ja tez byłam małą dziewczynką i wcale nie czekałam na żadna kiecę. To tak samo żałosne jak marzenie o założeniu sukni ślubnej. Ot, kieca to kieca. A myślałam, ze w komunii chodzi o coś innego niż żeby się czuc jak królewna i dostać odtwarzacz mp3, komputer, rower i żeby potem urządzać bibę w restauracji:O Niestety ludzi są straszliwymi hipokrytami i często właśnie biorą ślub kościelny, mimo że zupełnie nie respektują przykazań kościoła, bo chcą mieć białą kiecę, księdza i wesele po:O Co z tego, ze ktoś miał 10 chłopaków, puszczał się na prawo i lewo, nie chodził do kościoła i ogólnie ma gdzieś takie sprawy? Co z tego, ze przyszły mąż buszował po burdelach, czy ma już 2 nieślubnych dzieci? Najważniejsze, zeby nikt nie powiedział, ze ślub był kiepski:O🖐️

Gość zapytanko malutkie
to jestes wyjatkiem, bo i ta i ta kieca nie jest jakąs kiecą. Zakłada sie tylko raz w życiu przy Komunii i przy Ślubie. No i do chrztu tez jest białe ubranko- sukieneczka w koroneczki .....u mnie wszystkie marzyły by włozyc sukienke do komunii, i do slubu.....z tego co obserwuję większośc chodzi i szuka najpiekniejszej sukni ślubnej czy kiedys komunijnej. a ty jestes wyjątkiem, więc nie ma oczym rozmawiac skoro dla ciebie to tylko"kieca".

Gość o ranyyy
Autorka i jej wypowiedzi kojarza mi sie z oranżadka...ktos czuje podobnie??

Gość zapytanko malutkie
jestes bardzo agresywna.kieca, burdele, puszczanie na prawo i lewo, ..a kto powiedział ,że jak sie ma białą suknię to się nie respektuje przykazań kościoła? kto powiedział,że ze mając białą sukienkę do komuni odrazu dziecko przestaje myslec o Bogu tylko o kompie i rowerze? no nie przesadzaj,że jestes idealna. Biel to przesliczny czysty niewinny kolor. To symbol przeciez. Jest po tem impreza tak samo jak stypa czy urodziny. Na urodziny tez ubierasz sie ładnie anie w dresie. Są okoliczności, zasady i trzeba sie tego trzymac. jest tez tradycja. Jezeli jestes katoliczką i respektujesz normy kościoła, tradycję, to masz iśc w dresie?

Gość suknie białe to symbolika
zgadzam się z autorką. Najwidoczniej połowa tu to ateiści.

Gość Ebenezer
DESKA, ZOSTAW AUTORKĘ, CZEMU SIĘ CZEPIASZ, JAK CHCE ŻEBY DZIECKO POCZUŁO DUMĘ Z KOMUNIJNEGO STROJU TO JEJ SPRAWA. JAKA ZGORZKNIAŁY DINOZAUR DO CHOLERY! WRÓCIŁEM ZE SZKOŁY ZADOWOLONY BO WYLIZAŁEM TYŁEK DYREKTORCE, BYŁ WSPANIAŁY, ŚWIEŻO UMYTY, DYRCIA WZDYCHAŁA ACH I OCH. NO I WRACAM TAKI ZADOWOLONY A TU TAKIE AGRESYWNE WYPOWIEDZI :-O ZAPYTANKO - JESTEM TWOIM OBROŃCĄ

Gość mój syn jest piękny
Dlaczego osoby przeciwne Bogu, sukien białych, które wyrażają się wulgarnie i chamsko są takie jadowite? kto zgadnie?:D kompleksy i brak szczęścia i zazdrośc ,że ktoś ma lepiej. Przerabiałam to sto razy już drogie żmijki:) Do autorki: wracając do zapytania. Dziewczyni pod Alby nie wkładają sukienek, a chłopcy zakładają spodnie i koszulki. Koszule zakładać mogą jak idą na przyjęcie.

Gość zapytanko malutkie
Miałam piekną sluba suknię. Wybierałam ja długo. każdemu się podobało. Zjechali się goście i podziwiali, prawili komplementy. czułam się raz w życiu piękna , jak z bajki. Mój mąż tez był wyjatkowy w tym dniu. Bóg, przykazanie i modlitwa to jedno, a strój na uroczystośc to drugie. Nie wyobrażałam sobie włożyć suknie byle jakiej, albo innego koloru. Aha i był tradycyjnie welon i podwiązka . Raz w zyciu.ach niezapomniane. I jak byłam mała tez długo mama mi wybierała sukienkę do komunii, była sliczna. każda dziewczynka chwaliła się sukniami, lokami, butami.to normalne. Babcie chwaliły, ciocie prawiły komplementy. Były a owszem prezenty tak jak na urodzinach, imieninach, czy ślubie-wiadomo. Był czas wyciszenia, spotkanie z Bogiem, modlitwa - oczywiście. Dlatego nie ma co łączyć ,że jak ładna suknia to znaczy ,że Boga w sercu niema. amen ps. cos krótko lizałes....

zapytanko wcześnie się wzięłaś za tego typu sprawy, przecież to co założysz chłopcu pod spód będzie zależeć także od pogody. Generalnie dla chłopca eleganckie spodnie i koszula pod albę, a u dziewczynki albę można potraktować jak sukienkę, czyli bielizna i rajstopy pod spód. A na przyjęciu dziecko przebrać w strój wizytowy, ale i wygodny, żeby się czuło swobodnie i nie musiało się zbytnio stresować, że się poplami smakołykami ze stołu:)

Gość KNOP
JA BYM PROPONOWAŁ, POD TĄ BIAŁĄ ALBE BIAŁĄ KOSZULE ZE SZTYWNYM KOŁNIERZYKIEM I GUZIKAMI POD PLISĄ. CHŁOPCZYK POWINIEN NA UROCZYSTOŚĆ MIEĆ ZAPIĘTĄ KOSZULĘ POD SZYJĄ POTEM POD KONIEC UROCZYSTOŚCI ROZPIĄĆ GÓRNY GUZIK ŻEBY MU BYŁO LEPIEJ, W RESTAURACJI BĘDZIE MIAŁ TĄ SAMĄ KOSZULE TO ROZEPNIE 2 GUZIK BO BĘDZIE MU GORĄCO , PO WSZYSTKIM ROZEPNIE 3 GUZIK I LUZIK

Gość gość
Alba a pod spód tylko białe rajtuzy.

Gość gość
a kiedy rozepnie rosporek?

Gość gość
co włożyć, najlepiej piersiówkę i zagrychę.

Gość gość
Do fanki Realu Madryt, córką swoim majtek pod alby nie założyłaś. Mój brat w czasie swojej komuni majtek nie miał, mama bratu mojemu przed komunią majtki ściągła. Gdy okazało się że tylko jeden chlopczyk miał majtki, natomiast wszystkie dziewczynki były bez majtek.