Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość MamaChomika

JAK ROZPOZNAĆ WIEK ŚWINKI MORSKIEJ?

Polecane posty

Gość MamaChomika

proszę powiedzcie. Dziś znalazłam ukochane zwierzątko w zoologu, ale nie wiem w jakim jest wieku. Nie będzie to chomik a świnka morska podobno pół roczna:)

Gość hehe...
plz, poważnie pytam

Gość swinkowaaaaa
lekarze poznaja po zabkach i wielkosci :) moja jest ogromna i ma juz 3 lata

Gość a jak samemu się
zorientować? Bo w zoologicznym sklepie pani mówi, że świnka ma 5miesięcy, ale ja nie wiem czy to prawda. Ogólnie to ta świnka jest raczej mała, brązowa cała, bez żadnych cech wskazujących na jakieś choroby itp.

Gość proszę kto wie
?

Gość swinkowaaaaa
to moze uwierz tym ze sklepu, moja jak miala 3 miesiace to byla taka duza jak dlon bez palcow :)

Gość czy to możliwe by miała
5 miesięcy? Nie wiem jak szybko rosną świnki:(

Gość cieszy mnie fakt
że jest oswojona, trzymałam ją w sklepie na rękach pzytuloną do siebie z 10min i nic, ani się nie szarpała ani nie gryzła, miziałam ją po 'buzi' i mnie polizała:)

Gość ehhh...emmmm..
ktoś>>>hyhy, ja pytam poważnie, bo qurcze zależy mi na tym zwierzątku, ale też nie chcę kupić staruszka.

Gość
sory, troche za dużo wypiłam...

Gość mamachomika a raczej już mama
świnki:) >>ktoś>>> :)

Gość muszelka123
zjedz ja:D jak bedzie miala dobre miesko to znaczy ze jest mloda a jak sie pozykasz tzn ze byla stara:D

Gość swinkowaaaaa
mozliwe, ja mam rozetke a one sa troszke mniejsze od innych prosiaczkow ale mozesz jeszcze popytac na stronie swinki.morskie.prv.pl ,moze tam bedzie ktos ci mogl udzielic bardziej "kompetentnej odpowiedzi" powodzenia :)

Gość mamaswinki
proszę, niech mi ktoś podpowie, jak sprawdzić samemu ten wiek. Tak jak już pisałam wcześniej świnka ma ok 19cm długości, jest to brązowiutka, krótkowłosa samiczka.

Gość dzięki swinkowaaaaa

Gość swinkowaaaaa
swinki sa swietne i bardzo szybko sie przyzwyczajaja do ludzi jesli poswieca sie im duuuzo czasu . moja pierwsza bania zachowywala sie jak pies, biegala za mna krok w krok, reagowala jak sie ja wolalo... neistety miala roztocza uszne - u swinek bardzo trudne do wyjeczenia :(

Gość a jak zabawiać taką
świnkę? Co sprawia jej radość?

Gość swinkowaaaaa
najbardziej zabawia ja salata, trawa, marchewka, ogorek zielony, papryka... wszystkoc co sie nadaje do jedzenia :) poza tym jak nie jest w klatce to zawsze znajdzie sobie cos do robienia ( uwazaj tylko, zeby nie byly to kable ....) moja potrafila godzinami chowac sie i gryzc pudelka

Gość a lubi świnka np.
bawić się piłką pingpongową, albo gryźć drewnienka?

Gość a lubi świnka np.
bawić się piłką pingpongową, albo gryźć drewnienka?

Gość może ktoś z Was wie
?

Gość
ja ustalam po wyglądzie, mam doświadczenie z trzema samczykami :classic_cool: samiczki na ogół są mniejsze, ale jak piszesz, że 19cm to ja bym dała 5-6 mscy

Gość
Gość ojej ojej jakie paskudne
dzieci! Czyje to?:(

Gość Mama_Świnki
Kuraiko>>>dziękuję za pomoc i za fotki świniaczków. Czyli wychodziłoby, że moja wymarzona nie jest staruszką:) ufff...Mam nadzieję, że będzie chciała się pobawić od czasu do czasu, bo w zoologu tylko siedziała w akwarium i się przypatrywała a wyjęta na ladę stała sobie spokojnie i cichutko zakwiczała przy głaskaniu. Później z 5min miałam ją na rękach, przytuloną i nie wyrywała się ani nic. Troszeczkę drżała, ale to może ze strachu lub zimna, bo w skleepie chłodno było:)

Gość Mama_Świnki
Ja właśnie będę moją trzymać u siebie w pokoju gdzie spędzam większość czasu. Mam nadzieję, ż z racji tego, że już oswojona jest to się łatwo zaklimatyzuje. A myślisz, żeby jej już 1szego dnia w nowym domu dogodzić jabłuszkiem i bananem? Czy na razie na sucho?

Gość Mama_Świnki
a swoją drogą pomyśleć, że miał być chomik:) ...pani w zoologicznym bardzo mi chomika odradzała. Stwierdziła, że jest głupiutki i gryzie...aaa, a jak spytałam czy są chomiki to powiedziała, że są...gdzieś tu...bo uciekły:D

Gość
no u mnie było tak, że jak przywiozłam Ziggy\'ego i Malcolma, to Ziggy się rzucił na suchą karmę i tak szamał, że potem chyba zwrócił O.o natomiast Malcolmik nie chciał jeść, dopóki nie pokroiłam jabłuszka :) bananów lepiej nie dawaj, bo po pierwsze młody zwierzak nieprzyzwyczajony, a po drugie te banany w naszym kraju są bleeeeee :/ nie dawaj sałaty i kapusty - pełno chemii i powoduje wzdęcia. najlepsza jest natka pietruszki z takich zielonych bo zawiera wit.C. oczywiście ze sklepu trzeba płukać, ja mam wszystko z działki na szczęście :)