Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jigonhbiqe

Bierzmowanie- jaki to ma do cholery sens?

Polecane posty

Gość jigonhbiqe

A ty? Dlaczego zdecydowałeś się zostać pełnoprawnym katolikiem? Bo nie oszukujmy się. 99proc. tego społeczeństwa to katolicy. Ci, którzy chodzą bo chcą i ci, którzy chodzą, bo chodzą. Tak samo jest z bierzmowaniem. Z róznych powodów, ale na pewno nie dlatego, że chcesz. Bo rodzice to zagorzali katolicy (może nawet księża hłe hłe), bo trzeba, bo co powiedzą, bo do ślubu nie puszczą. Przez cały rok podpisywanie indeksów, a potem już tak tym rzygasz, że przez następne 10 lat nie chodzisz wogóle. Trzecia klasa gimnazjum i 84 podpisy do zebrania, chyba, że podpiszesz sam. 84 godziny. Gorzkie żale, drogi krzyżowe, różańce, parady nierównności "gejom stop!" I cztery godziny miesięcznie "pierdolenia o szopenie", czyli "duchu świętym". A rekolekcje prowadzi sprzątaczka. Lubię sprzątaczki, ale każdy musi znać swoje miejsce. Niech sobie gdzieś indziej robią dygresje o mopach i ściereczkach. Uprzedzę komentarze "milcz, gówniarzu". Mam 16 lat, chyba już mogę decydować o SWOIM życiu. Pozdrawiam proboszcza z parafii Cyryla i Metodego.

Gość chrzescijanka
wlasnie ma sens a ty jestes gowniarzem, wiec jeszcze do tego nie dojrzales albo nie dojrzalas. twoj problem- zmuszac cie nikt nie bedzie. chcesz to nie chcesz . nienawidze osob twojego pokroju

Gość kikula
ale masz problem, nie idz do bierzmowania, kto Cie zmusi??

Gość kikula
chrzescijanka >> z Ciebie taka chrzescijanka jak z koziej dupy traba, troche tolerancji dla innych

Gość fionaa21
sensu to nie ma- ja bylam bo mnie zmusili a teraz taki ze mnie katolik jak z koziej dupy traba:) od kosciola sie trzymam jak najdalej i brzydze sie nim. nie idz, bo nie ma sensu marnowac sobie mlodosci na rozancach i zbieraniu podpisow od spowiedzi:)

Gość
\"ale na pewno nie dlatego, że chcesz\" nie zapędzaj sie tak;) nie cierpie takich ludzi jak ty, po cholere sie uzalasz na kafe?? tylko na to cie stać, zeby pisac o pierdoleniu o szopenie?? jak Ci sie niepodoba to wal z tym do ksiedza! Pewnie nie masz na tyle odwagi żeby tak zrobić... czemu nie przeciwisz sie rodzicom, czy księdzowi?? tylko tyle potrafisz, psiączyć na kafe??

Gość nnnnnnnnn
za moich czasow nie robiono z bierzmowania takiego halo...zadnych smiesznych podpisow tylko kilka spotkan...kiedys to moze bylo potrzebne ale teraz... po cholere...wszystko mozna kupic jak przyjdzie potrzeba...

Gość testimonial girl
księdzowi hahahahahahahahaha

Gość wwwwwwwwwwwwwwwww
jezu makabra jakas ja rozumiem ze religia jest wazna ale zeby robic taki cyrk i 84 podpisy, co rok to sie ksieza bardziej panosza

Gość wwwwwwwwwwwwwwwww
to juz gimnazjalista nie ma nic wiecej do roboty tylko latac do koscioła ma?? moze jeszcze od razu do seminarium??

a ja nie ide do rzadnego bierzmowania 🖐️ jestem w 3 gimnazjum, a od 1 zdecydowalam nie chodzic na religie :classic_cool:

Gość Mama_Świnkowa
Od razu słychać, że masz 16lat. Teraz zdaje Ci się, że wiesz wszystko, a przynjmniej większość...:) Takie są prawa Twojego wieku. To, w jaki sposób sformułowałeś topic, już pokazuje, że nie chcesz się dowiedzieć jaki sens ma bierzmowanie. Ty masz już wyrobione zdanie na temat sensu bierzmowania. Widać, że w ogóle nie masz pojęcia o wierze katolickiej. Zanim o czymś napiszesz, to powinieneś zapoznać się z faktami. W obecnej sytuacji nie jesteś partnerem do dyskusji. Ja nie musiałam chodzić na żadne parady "gejom stop" ani na prowadzone przez sprzątaczkę rekolekcje... Powiem Ci jednak, że tu nie chodzi ani o te parady ani o sprzątaczkę, tylko o to, że akurat Ty nie zgadzasz się z doktrynami kościoła ani z podstawowymi założeniami wiary katolickiej. Moim zdaniem nie powinieneś przystępować do bierzmowania. Twój post jest pełen szyderstwa i na kilometr wieje żałosnym małolatem, który myśli, że pozjadał wszystkie rozumy. A decydować o swoim życiu, to możesz zacząć dopiero jak Cię będzie stać na utrzymanie siebie i potencjalnej rodziny. I trochę pokory wobec życia Ci życzę, bo kiedy zderzysz się z rzeczywistością to jeszcze nóżki połamiesz.

Heh... ludzie, pamiętajcie, nie zakładajcie topików na kafe jeśli nie wierzycie i macie kościół w doopie! Polska to katoland, nie licznie na jakieś popracie lub obiektywne opinie. A może wznowić świętą inkwizycję? czemu wg z niej zrezygnowano?

Gość
Arya nie przesadzaj;) jak byś niezauważyła to ataki są zarówno od strony ktolików jak i ateistów... samo twoje steirdzinie katoland i ironia o inkwizycji świadczy o tym że atak jest najlepszaą formą wypowiedzi na nacie;)

Gość Mama_Świnki
Ja nie jestem wierząca i co? To nie znaczy, że mam obrażać wiarę innych i podważać ważność czegoś, o czym nie mam zielonego pojęcia...

ja tam do bierzmowania niz nie robilam :D zgubilam gdzies na poczatku kartke na te podpisy ale ze zglosilam sie do odpowiedzi na mszy to babka mi darowala to lazenie do kosciola :D

Gość ja zaliczyłam wszystko
dwa dni przed imprezą, u proboszcza na plebani :)

Gość lincz moherów
a pierdzielić te podpisy!!! jeszcze jak masz ich 84! ja nie byłam u bierzmowania i jestem szczęśliwa i każdemu radzę to samo mohery zlinczują każdego, kto napisze odważny post!

Gość butek
nie bardzo rozumiem- uważasz ze bierzmowanie jest bezsensu, to za przeproszeniem po jaką cholerę do niego przystepujesz????? Bierzmowanie jest zwane inaczej sakramentem dojrzałości chrześcijańskiej a jak widzę to u Ciebie w tym zakresie jest może złobek ( bo chyba nawet nie przedszkole...) Bierzmowanie NIE JEST sakramentem obowiązkowym, który kazdy musi przyjąc , nikt nikomu nie narzuca wiary katolickiej, wiec sie nie użalaj nad sobą na kafe bo to jest po prostu smieszne... Nie krytykuję tutaj ludzi, którzy nie przyjmują tego sakramentu, bo każdy ma własny sposób na zycie i rozumiem to i szanuję!! Ale tego typu topiki mnie po prostu rozwalają. Powtarzam: uważasz to za głupotę - to nie przystępuj do niego . Proste!!!

Gość pojechali_po_tej_lali
bierzmowanie na hajtanie wiara w Boga swoja droga

lincz moherów >>> ten post nie jest odważny...jest naszpikowany brakiem wiedzy i niedojrzałym podejściem do życia. Tak jak już wcześniej się wypowiedziałam w tym topiku: \"Od razu słychać, że masz 16lat. Teraz zdaje Ci się, że wiesz wszystko, a przynjmniej większość... Takie są prawa Twojego wieku. To, w jaki sposób sformułowałeś topic, już pokazuje, że nie chcesz się dowiedzieć jaki sens ma bierzmowanie. Ty masz już wyrobione zdanie na temat sensu bierzmowania. Widać, że w ogóle nie masz pojęcia o wierze katolickiej. Zanim o czymś napiszesz, to powinieneś zapoznać się z faktami. W obecnej sytuacji nie jesteś partnerem do dyskusji. Ja nie musiałam chodzić na żadne parady \"gejom stop\" ani na prowadzone przez sprzątaczkę rekolekcje... Powiem Ci jednak, że tu nie chodzi ani o te parady ani o sprzątaczkę, tylko o to, że akurat Ty nie zgadzasz się z doktrynami kościoła ani z podstawowymi założeniami wiary katolickiej. Moim zdaniem nie powinieneś przystępować do bierzmowania. Twój post jest pełen szyderstwa i na kilometr wieje żałosnym małolatem, który myśli, że pozjadał wszystkie rozumy. A decydować o swoim życiu, to możesz zacząć dopiero jak Cię będzie stać na utrzymanie siebie i potencjalnej rodziny. \" Sama nie popieram polityki Radia Maryja i mam poważne zastrzeżenia do słuszności niektórych decyzji Kościoła. Szanuję jednak wiarę katolicką i również inne wyznania i nie uważam żeby krytyka czego, o czym nie ma się pojęcia świadczyła o odwadze... dzidzias ja pierdole >>> \"wielcy katolicy\"- hehe, \"wielcy katolicy\" kontra \"mała dzidzia\" w autobusie? Aż tak Cię zabolało, że wyszli z kościoła na ulicę, że teraz ich nienawidzisz? Rozumiem, pewnie Ci się bardzo spieszyło ... ale w sumie to nie wnikam... \"pie**olona hipokryzja\"- a to do czego? Polecam słownik: http://pl.wikipedia.org/wiki/Hipokryzja ... Nie wątpię, że wśród katolików, hindusów, islamistów itd. są hipokryci, ale Ty nazywasz ludzi wychodzących z kościoła na ulicę hipokrytami?

Gość
Sens bierzmowania jest zawarty w wierze - jeśli nie wierzysz, to lepiej sobie ten sakrament odpuść. Czy tylko ja zauważyłam, że na kafe wyśmiewa się katolików? :o

neurosa1 >>> mnie się wydaje, że tu chodzi o skierowanie nienawiści ku komuś. Łatwo jest ją skierować ku grupie (ogółowi) nie składającej się z konkretnych osób. Można sobie wymyśleć, że np.: od dziś nienawidzę murzynów, bo są czarni. Można też nienawidzić katolików bo są katolikami...

dzizas ja pierdole >>> ja napisałam, że w każdej grupie społecznej, w każdym zgromadzeniu religijnym można napotkać hipokrytów...

dzizas ja pierdole >>> ale o co Ci właściwie chodzi? Kościół to przecież zwykła instytucja. Nienawidzisz katolików za to, że chodzą do kościoła i w coś wierzą? Czy może nienawidzisz \'przywilejów\' Kościoła? A może ogólnie wszystkiego nienawidzisz?

Gość
Katolicyzm sam w sobie nie jest zły - weźmy przykazania 4-6, czy nie stanowią one niezaprzeczalnych norm moralnych, którymi powinien się kierować człowiek? To nie religia jest winna i nie nasz Bóg jest winien, że na świecie istnieje zło. To ludzie, którzy popełniają błędy. A błądzić jest rzeczą ludzką.