Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mgrkaa

czy warto robic doktorat?

Polecane posty

Gość mgrkaa

wlasnie skonczylam studia, szlo mi niezle. chcialabym dalje sie rozwijac i zastanawiam sie nad doktoratem. jak wygladaja studia doktoranckie?

Gość grzybiarz - pierdoła
po kiego grzyba ? chcesz zostać na uczelni ??

Gość mgrkaa
nie wiem czy da rade zostac na uczelni, czy bedzie etat. dlatego tez chce wiedziec czy oprocz satysfakcji z dr przed nazwiskiem jest cos jeszcze

Gość zalezy z czego robisz ten
doktorat

Gość mgrkaa
nie wiem czy warto sleczec nad ksiazkami pare lat czy rozwijac sie w inny sposob. grzybiarz - masz tytul doktora?

Gość głupi babiszon
warto,zapewniam

magistra

wlasnie ze nie zawsze warto... potem nie chca do pracy przyjmowac.....

wydrukujesz se wizytówki z tytuem " dr" i gitara.

Gość moczka
teraz czasy sie zmieniły mgr to tak jak kiedyś matura, wiec jeśli to jest temat który Cię kręci myślę że warto :-)

jezeli wiazesz sie z uczelnia np pozniejsz profesura to tak warto, niestety jezeli pozniej zamierzasz pracowac w jakiejs firmie to mysle ze moszesz miec problemy bo - po doktoracie powinni Ci placic wiecej a osoba z magisterka wykona najprawdopodobniej tak samo dobrze Twoja prace

no i gitara

Gość croo
warto jeśli: - chcesz się skupić na karierze naukowej, - Twoja przyszła praca to doceni i będziesz z tego czerpała profity (ważne to jest np pracując jako nauczyciel/wykładowca, naukowiec ale tez w niektórych innych zawodach- wtedy zarobki są wyższe), - sama chcesz się lepiej czuć w kraju gdzie tytuł magistra już tarci na wartości i jest coraz bardziej powszechny nie warto jeśli: - Twoja praca tego nie będzie wymagała więc niepotrzebne Ci to jest do szczęścia - nie będzie to miało wpływu na Twoje zarobki - możesz w tym czasie zrobić jakieś interesujące kursy/szkolenia, które więcej Ci dadzą naukowo pozdrawiam

Gość mgrkaa
chcialabym otworzyc wlasny gabinet, niekoniecznie pracowac na uczelni,ale nie tracic kntaktu z nauka

wiec go rob i powodzenia!!!

Gość croo
acha- jeszcze coś: czasami w firmach osoby dobrze wykształcone z tytułem doktora nie mają szansy zatrudnienia bo szef się boi, że taka osoba może być od niego lepsza. ale wtedy można ukryć w CV to że się taki tytuł posiada. piszesz, że Twoją dziedziną jest psychologia - myślę, że w tej dziedzinie tytuł dr będzie wzbudzał szacunek i na pewno oznacza lepsze szanse pracy. chociażby własna poradnia.

Gość Pani z doktoratem
Tak, warto. Korzyści nie spodziewaj się niebotycznych, ale to tak jakby grać w wyższej lidze. Nie mówię o zostaniu na uczelni - mnie się nie udało i chyba w sumie nie chciałam, bo miałam większe parcie na biznes, że tak to ujmę. W dodatku mój doktorat jest z innej dziedziny niż ta w której w tym momencie działam, a i tak dr przed nazwiskiem otworzyło mi wiele drzwi. Skoro masz zamiar otworzyć własny gabinet - ma to ogromną wartość marketingową. Ogromną.

Gość mgrkaa
zgadzam z sie z wami. tytul magistra traci obecnie na wartosci. przykre to, bo widzialam ile wysilku wlozylam w swoja prace (ciezki temat, trudne badania), a jakie latwe tematy wybierali sobie niektorzy moi znajomi i nie musieli robic badan, a tytul mamy ten sam, echh

Warto robić doktorat, jak jest sie ambitnym. Gdy 14 lat temu skonczyłam studia miałam propozycje zostania na uczelni, doktorat mi sie marzył. niestety było kilka przeszkód, małe dziecko, dojazdy, śmieszna wypłata. Nie skorzystałam. Los tak zrządził, że nie zrobiłam jak dotąd doktoratu i juz pewnie nie zrobię bo i po co. Skończyłam za to drugi kierunek i studia podyplomowe. Za jakiś rok znowu wybieram sie na studia. Jeśli czujesz, że powinnaś, że chcesz, to rób, a nie pytaj czy warto.

Gość Pani z doktoratem
"nie warto jeśli: - Twoja praca tego nie będzie wymagała więc niepotrzebne Ci to jest do szczęścia - nie będzie to miało wpływu na Twoje zarobki - możesz w tym czasie zrobić jakieś interesujące kursy/szkolenia, które więcej Ci dadzą naukowo" Nie masz kompletnie pojęcia, co może doktorat. Zwłaszcza jak trafisz na snoba-pracodawcę. Powiem tylko tyle: byłam dyrektorem czegoś mając doktorat z kompletnie innej dziedziny. I przez wiele lat wykonywałam zawód nie zgodny z moim pierwotnym wykształceniem wyciągając z tego dużo więcej niż ludzie którzy poszli na właściwy kierunek. "acha- jeszcze coś: czasami w firmach osoby dobrze wykształcone z tytułem doktora nie mają szansy zatrudnienia bo szef się boi, że taka osoba może być od niego lepsza." O jakich ty firmach piszesz? Small biznesie za rogiem???? Bo w międzynarodowych korporacjach doktorat znaczy wiele, a na wysokich stanowiskach są ludzie z rekrutacji i z odpowiednimi kwalifikacjami a nie krewni i znajomi królika.

Gość Pani z doktoratem
Dokładnie. Magistra na prywatnej uczelni to może teraz zrobić każdy. Doktorat mają nieliczni. Tak, to prawda, że doktorat potrafi w życiu też przeszkadzać. I bywają sytuację, w których raczej się nie chwalę. Ale to raczej sytuacje ludzkie czy może raczej towarzyskie. Są osoby z kompleksami, sfrustrowane i tak dalej, dla których będziesz obiektem złośliwości, albo które będą cię społecznie eliminować jako nie wiem, raroga, dziwactwo, czy też potencjalne zagrożenie. Dość, ze to oddala czasami od ludzi. Ale to już od ciebie zależy, jaka potrafisz być z ludźmi.

Gość nie ma zadnej
satysfakcji z "dr" przed nazwiskiem... Tylko trudniej o prace :( Wiec jesl nie masz 100% pewnosci, ze zostaniesz na etacie na uczelni - NIE MARNUJ SOBIE ZYCIA! To dobra rada ;)

Gość Pani z doktoratem
A ty masz owo "dr" przed nazwiskiem i zmarnowałeś/aś sobie w ten sposób życie? Kurczę jak was jest więcej, to może ja się habilituje: Mam doktorat, przegrałem życie. Wpływ doktoratu na odsetek samobójstw.

Gość croo
do Pani z doktorem :) przedstawiłam swoje argumenty za (o których jakoś nic nie wspomniałaś) ale też i przeciw. nie powiedziałam, że są to moje argumenty, tylko przedstawiłam możliwość rozumowania ludzi, którzy doktoratu nie chcą robić. mówię o firmach o których słyszałam od znajomych tam pracujących. są to nie tylko średnie firmy ale też i większe. ale tak jak powiedziałam, to nie jest argument przeciwko zrobieniu doktoratu bo można utaić to w CV w razie czego gdyby się było postawionym w tak absurdalnej sytuacji :) cieszę się bardzo, że jesteś inteligentną osobą z tytułem doktoratu która wiele w życiu osiągnęła i mam nadzieję, że w innych sferach życia jesteś mniej emocjonalna. ja tylko próbowałam zebrać obiektywne argumenty i podać zasłyszane informacje. pozdrawiam :)

Gość Pani z doktoratem
Wiesz co, dla mnie takie rozumowanie to szukanie usprawiedliwienia dla własnej niezaradności co najwyżej. Nie awansował mnie bo ja mam doktorat a on nie. Dla mnie to coś jak: dała mi pałę, bo ja mam 17 lat i piękną figurę, a ona jest stara brzydka i mi zazdrości. Ja myślę sobie, że takie mity i legendy być może biorą się tez i z tego, że ludzie którzy robią doktorat to specyficzny typ osobowościowy, taki bardziej do wewnątrz, raczej nie mający predyspozycji menadżerskich i po prostu słabo predysponowany do sukcesu innego niż naukowy. A wtedy zgodzę się - można mieć dr i siedzieć przy małym biureczku w kącie do końca życia. To nie dzieje się automatycznie: doktorat = lepsza praca i lepsze życie. Doktorat stwarza ku temu tylko więcej potencjalnych możliwości. Ale trzeba jeszcze umieć z nich skorzystać. A z mojej emocjonalności zejdź, bo nie ja tu jestem topikiem.

Gość chlop z mazur zweite
jak konczylem dziekanica dala na dwie msze dziekczynna, ze mnie wiecej nie zobaczy, blagalna zebym nie otworzyl przewodu, obie zostaly wysluchane, wiec nie mam problemow glupkowatych z dr

Gość nie ma zadnej
Mam dr... Niestety, z pewnych wzgledow nie udalo sie z etatem na uczelni ;) A trudno o prace z dr, bo wiekszosc pracodawcow uwaza, ze naukowcy sa od stwarzania problemow, a nie rozwiazywania ich. No i "za duze kwalifikacje" ;) Ale pracuje w zawodzie ;)

Gość nie ma zadnej
doktorat nie stwarza zadnej dodatkowej mozliwosci w pracy. To zalezy od innych czynnikow - nigdy od doktoratu :P