Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość DorotaZpomorza

ile pieniedzy na chrzest dla dziecka od cioci?

Polecane posty

Gość DorotaZpomorza

witam, ile pieniedzy powinnam dac na chrzciny z mezem jako ciocia? dodam, ze chrzczony jest syn siostry mojeog meza ale zadne z nas nie jest rodzicem chrzesnym.jakie sa teraz stawki?:)

Gość jgea
tylko nie kupuj żadnych zabawek...pewnie dziecko ma ich pełno..

Gość ale duzo bardzo duzo
500zl na chrzest? Na slub sie daje 200-300 od pary. To w koncu obrzadek katolicki a nie targ proznosci. 100zl to wystarczajaca kwota, albo jakis ciuszek. Ludzie wlasnie dlatego nie lubia takich imprez, bo kojarza sie tylko z wydatkami.

Gość Gdzie daje sie na ślub 200-300

Gość np.u mnie
a co wy myślicie,że sami bogaci po świecie chodzą?Czułabym się skrepowana gdyby moje dziecko od kogoś na chrzest dostało 5 stów.Sami nakręcamy te machinę ,a potem są takie właśnie tematy:)

Gość DorotaZpomorza
też jestem przerażona tymi padającymi kwotami, sama spodziewam się dziecka za miesiąc i nie wiem jak to będzie. Też czekają mnie wydatki. Dziękuję za dopowiedzi

Gość np.u mnie
ja kupiłabym dziecku prezent ,bo to jego święto,a nie zbiórka kasy dla rodziców.Góra za stówkę.I zawsze będzie dziecko miało jakąś pamiątkę.Poza tym ludzie chętnie idą tylko na takie imprezy gdzie nie muszą się zastanawiać czy dałam dobrze czy nie.Unikam imprez gdzie jeden daje przez drugiego choćby z debetu z banku.:)

Gość np.u mnie
ja dostałam dużo pieniędzy od dziadków,ale zaraz po narodzinach,bo ich po prostu na to stać.Ale kiedy był chrzest zaznaczyłam,że nie oczekuję pieniędzy,ale jakieś drobne prezenty dla dziecka.Części gościom miałam wrażenie,że ulżyłó:)Dziecko dostało mnóstwo prezentów,każdy góra za 100.I było fajnie,a ja nie czuję się zobowiazana nic nikomu odkupywać,ani odpłacać.

Gość ale duzo bardzo duzo
Ja np. mam mnostwo znajomych, ktorzy maja sluby i dostaja od 150 zl do 300zl od pary. My tez tak dostawalismy. Zreszta nie zapraszalam gosci dla kasy,ale dla nich samych. a na chrzest dalam 200zl jako chrzestna, bo nie zamierzam brac na ten cel pozyczek. Jelsi rodzicom dziecka zalezaloby tylko na kasie, to wzieliby kogos innego, tylko ze nie wiadomo, czy ktos ma jej wiecej, tak chetnie sie nia podzieli:p

Gość uppuupupupu
lepiej kupic cos ze zlotalub srebra co bedzie dla dziecka pamiatka. pieniadze nie beda dla dziecka a najwyzej dla rodzicow. wiadomo, ze narodziny dziecka to duzo wydtakow wiec wydaje mi sie, ze bez roznicy co dasz, wszytko bedzie dobrze. wiele tez zalezy od sytuacji materialnej rodzicow ... jesli nie maja za duzo pieniedzy tomysle, ze mozna dac skromy lancuszek albo medalik i jakies pieniadze bo wiadomo, ze sie przydadza. poza tym chrzciny to tez kosztuje zorganizowac.

Matko co to za licytacja, dac tyle czy tyle. Daj tyle na ile Cię stać. Ja tam wogóle jestem przeciwna dawaniu pieniędzy, wolę kupic coś konkretnego dla dziecka. Mąż był chrzestnym u swojej bratanicy to kupiliśmy prezenty za jakieś 300 zł, rok póxniej jego brat był chrzestnym naszej Ali, kupił jej mate wartą 100 zł bo nie stać go było na więcej , był to najbardzije przydatny prezent jaki dostała a chyba a to chodzi a nie o najdroższy prezent czy większą kasę....

200 zł wystarczy. A może jakis nietypowey prezent. Moja córka dostała od wujka i cioci monetę wybitą za czasów cara Rosji Mikołaja, nie pamiętam którego, z początku 20 wieku.

Gość Ciotkaa
Musisz dasć 500 złoty jak jesteś chrzestną;/.