Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość knxdiuwhd

Jaki olej zdrowszy rzepakowy czy oliwa z oliwek?

Polecane posty

Gość knxdiuwhd

bo słyszałam w telewizji ze jednak rzepakowy zdrowszy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja tez ostatnio slyszalam, ze zdrowszy jest rzepakowy i tutaj gdzie mieszkam jest drozszy od oliwy z oliwek . zachach oliwy z oliwek jest dla mnie odstreczajacy i szczerze mowiac uzywam jej rzadko i niechetnie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bidortaa
bo sie nie znacie a nie znacie bo w waszej kulturze kulinarnej nie bylo ich i basta - oleje sa pyszne zalezy jak sa rafinowane , na zimno, cieplo i ile razy - maja rozne smaki i zapachy - z oliwek sa tak samo roznorodne jak z pestek jablek czy z orzechow wloskich a juz z orzechow laskowych toz to sama poezja - z pestek z winogron , ze slonecznika, z rzepaku - kazdy ma w sobie smak zapach dopoki nie jest mieszany i "oszczednie wyprodukowany" - wyzsza szkola jazdy w garnkach i polmiskach jest to ktory olej do czego ma sluzyc - sa oleje do salatek, salat mieszanyych , do salate z owocami, do pieczenia to sa oleje z wysoka odpornoscia na temperatury, do ciast inne - te lzejsze o mniej zaakcentowanym bukiecie zapachow , echhhhh mozna by tak pisac i pisac ...... ale wasze pytanie ograniczylo tylko do jednego z czego wnioskuje ze w ogole nie znacie smaku olejow - te "gorsze" czasami sa mieszane z olejem z konopii

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość farmera63
Odkryłam krajowe oleje tłoczone na zimno - lniany, rzepakowy, rydzowy, z pestek dyni. Podobno najzdrowiej wcinać to, co rośnie w naszej strefie klimatycznej- więc jest z czego czerpać. Te olej są wonne i pyszne, no i niezwykle zdrowe. Poczytajcie na oleofarm.pl

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a ja ostatnio uzywam oleju z pestek winogron :) oczywiscie tylo do sałatek na zimno . Jadam dużo pomidorów więc jest mi jak najbardziej przydatny. smakuje mi zdecydowanie bardziej od oliwy z oliwek : ta ma dla mnie zjełczały smak . ale to kwestja smaku :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Czytałam jakiś czas temu w \"Wiedzy i zyciu\", że olej rzepakowy jest dokładnie tak samo zdrowy jak oliwa z oliwek, jesli jest tłoczony na zimno a jest znacznie od niej tańszy, przynajmniej jesli porównać cenę tych najlpeszych jakościowo...dlatego takiego uzywam :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bidortaa
przeciez to nie dyskusja o pieniadzach tylko o olejach - byc moze oliwa z olivek byla zle przechowywana w hurtowni - czesto sie zdarza ze palety sa wystawiane poza hale - moglas trafic na wlasnie taka partie oliwy z oliwek

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zdrowe sa oba. rzepakowy bardziej niz oliwkowy nadaje sie do smazenia w wysokiej temperaturze, oliwkowy jest delikatniejszy, wiec wczesniej zaczyna sie palic. ale to tez zalezy od stopnia zrafinowania. oliwkowy do wszystkiego na zimno, do sosow, ktorye gotujesz, nie smazysz. podsmazyc na oliwie tez mozna, tylko w miare delikatniej ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tokovit
pamietajcie, ze oleje, ktore znajduja sie na polkach sklepowych sa bezwartosciowe, bo swiatlo zabilo juz w nich wszystko co cenne...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość odkryłam niedawno olej z ryżu
temp. dymienia 230st.Rewelacyjnie się smaży , a jaki pyszny w sałatkach.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mamapawelka1985
Olej rzepakowy jest zdrowy, ale jeżeli kupujesz jakiś z wyższej półki. Wiadomo, że coś z pierwszego lepszego marketu, z promocji za trzy złote, nie będzie ani zdrowe, ani dobre jakościowo. Dobry olej rzepakowy, można kupić z firmy oleofarm. Jak szukasz zdrowego oleju, polecam np. olej z pestek dyni.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Morris123
Według mnie i mojego doświadczenia- a wydaje mi się, że jest dość spore- najlepszy olej to ten który ma najwięcej wartości odzywczych. Testowałam wiele olejów, od oliwek po rzepakowy i słonecznikowy. i wiem jako gospodyni domowa zawsze będę wybierała goldendrop: http://goldendrop.pl/ nie bez powodu nazywają go płynnym złotem. Coś nieprawdopodobnego! Polecam!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
W rozsądnych ilościach wszystko jest zdrowe,ale fakt też naczytałam się wiele dobrego na temat oleju rzepakowego. Zastanawia mnie jedynie co zrobić z dużą ilością zużytego oleju roślinnego, bo wylewać do tak do zlewu? Czytałam o firmach typu http://www.euro-eko-polska.pl/ ktoś z Was tak postepuje ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja polecam olej od Golden Drop. Dobry do sałatek i smażenia. Ma maślany posmak a przede wszystkim jest zdrowy i można go używać na diecie :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Mirosława D
Jak najbardziej olej rzepakowy. Jest zdrowy i ma wiele witamin, w tym A i E - odpowiedzialny za opóźnianie procesów starzenia. Wiele o tym produkcie przeczytałam tutaj: http://pokochajolejrzepakowy.eu/ , ale też słyszałam od mamy i babć. Jak to jest, że wcześniej w większości był tylko olej rzepakowy i ludzie byli zdrowsi, silniejsi? ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×