Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 czerwona jagoda

Kiedy mlode mezatki planuja urodzic dziecko?

Polecane posty

Go艣膰 czerwona jagoda

Czesc dziewczyny! Jestem mloda mezatka i poki co nie planujemy z mezem dziecka. Pytam wiec, dlaczego wszyscy mysla,ze jak sie wyjdzie za maz to powinno sie jak najszybciej urodzic dziecko? Dodam,ze mam 25 lat i planuje urodzic dzieko nie wczesniej niz za 3 lata. Czy to bedzie tak pozno? Jak to jest z wami - mlodymi mezatkami? Jakie macie plany? Pozdrawiam!

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 moze zazdrosc
w sobote mam slub, w niedziele zaczynamy starania.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 o matko sa艂atko
Ja nie planuj臋. Ludzie mnie w艂a艣nie pytaj膮 o to, bo jako艣 艣lub chyba wi臋kszo艣ci si臋 kojarzy od razu ze staraniami o malucha...ja si臋 nie czuj臋 na to wcale. Chyba jeszcze nie dojrza艂am do a偶 takiej odpowiedzialno艣ci. Mo偶e po 艣lubie moje nastawienie si臋 zmieni, nie wiem.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 fa caldo.
Trzeba prowadzic naprawde smutne i bezcelowe zycie, aby od razu po zamazpojsciu pakowac sie w pieluchy...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 --fa caldo.
To chyba ty musisz prowadzi膰 bardzo smutne 偶ycie, skoro tak 艂膮two przychodzi ci ocenia膰 偶ycie i wybory innych.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 o matko sa艂atko
To napewno kupa nowych obowi膮zk贸w i mi si臋 jak narazie posiadanie dziecka tylko z tym kojarzy. Pracuj臋, jestem w domu ok 18.00, czasem nie mam si艂 ani czasu ugotowa膰 obiadu mojemu facetowi, a co dopiero opiekowa膰 si臋 dzieckiem...jako艣 to do mnie nie przemawia. Wynajmujemy mieszkanie, swojego narazie nie mamy...mo偶e po 艣lubie co艣 kupimy. Wiadomo - kredyt na 40 lat. Mimo, 偶e nie zarabiamy najgorzej to jednak utzrymywanie si臋 tylo z pensji mojego narzeczonego by艂oby nieciekawym wyjsciem. Dziecko bedzie musialo siedzie膰 z opiekunk膮, ew. z babci膮, ale nie wiem...gdy b臋de w pracy. Po co rodzi膰 dziecko, aby obcy ludzie si臋 nim zajmowali? Rodzicielstwo jak narazie kojarzy mi si臋 z izolacj膮, brakami finansowymi (dziecko kosztuje) i w og贸le - mam 艣redni膮 na to wszystko ochot臋. Nie mam jakiego艣 szczeg贸lnego instynktu macierzy艅skiego. Bior臋 艣lub za 2 miesi膮ce, ale chc臋 jeszcze troch臋 po偶y膰 i cieszy膰 si臋 beztrosk膮.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 20 mg
W og贸le si臋 nie zamierzamy "stara膰", nikt mnie zreszt膮 o to nie pyta :-)

Udost臋pnij ten post

Witaj Ja tez mam 25 lat, i za m膮偶 wysz艂am 18.08.07 Jak na razie nie planujemy dzieci. Mo偶e za rok lub za dwa, ale pr臋dzej za dwa zaczniemy si臋 stara膰. Te偶 czuj臋 up艂yw czasu, ale co zrobi膰 kiedy ja teraz po prostu nie chc臋, a nawet nie moge mie膰 dzieci?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 o matko sa艂atko
Heheh mi si臋 w og贸le czasownik "stara膰" o dziecko dziwnie kojarzy. co to znaczy "stara膰 si臋"? Kopulowa膰 non stop czy co? Jak dla mnie to takie uprzedmiotowienie sie wzajemnie. Facet przychodzi z pracy, a 偶ona (samica rozp艂odowa) sie na niego rzuca i 艣ci膮ga mu spodnie, bo to TEN DZIE艃. :) Pami臋tam jak w serialu Kasia i Tomek si臋 "starali" o dziecko. To co艣 by艂o w tym stylu.

Udost臋pnij ten post

ja mam 24 lata...jestem 4 lata po 艣lubie i wcale nie chc臋 dzieci...nie lubi臋 dzieci i nie czuj臋 potrzeby 偶eby mie膰 dziecko...

Udost臋pnij ten post

Ja natomiast mam problem tego typu, 偶e mnie strasznie dzieci nudz膮. Moje siostry maj膮 po dwoje dzieci i czasem si臋 nimi opiekuj臋. I zawsze dochodz臋 do jednego wniosku, 偶e po 2 godzinach jestem znudzona i chcia艂abym, 偶eby jak najszybciej siostry je zabra艂y. Og贸lnie mam bardzo dobry kontakt z dzie膰mi, bardzo je lubi臋, ale c贸偶 zrobi膰, kiedy wymy艣lanie kolejnych zabaw mnie bynajmniej \"nie bawi\".

Udost臋pnij ten post

a ja do tego stopnia nie lubi臋 偶e zawsze jak moja kole偶anka chce przyjecza膰 do mnie ze swoim synem to wola艂abym 偶eby wog贸le nie przyje偶dza艂a :O...a co najgorsze ona,jej m膮偶 i syn :O maj膮 nas odwiedzi膰 w niedziel臋...ju偶 jestem chora na sam膮 my艣l o tym :O

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 mty zaczynamy zaraz po slubie
staranka, mam nadzieje ze pirwsza roczniuce bedziemy swietowac z maluszkiem

Udost臋pnij ten post

A my od razu po 艣lubie \"wpadli艣my\", prawdopodobnie w noc po艣lubn膮 (a w艂a艣ciwie poranek), bo tylko wtedy si臋 nie zabezpieczylismy. No i trudno, powoli rozbudza si臋 we mnie instynkt macierzy艅ski a reszta spraw jako艣 si臋 u艂o偶y i tak nie zamierzali艣my czeka膰 za d艂ugo :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 o matko sa艂atko
ja sie opiekowa艂am raz czw贸rk膮 dzieci i to do艣膰 zmao偶nych rodzic贸w, kt贸rzy harowali od 艣witu do nocy, a dzieci by艂y ca艂e 偶ycie wychowywane przez opiekunki. Szczerze wsp贸艂czuj臋 i nie chcia艂abym, aby moje dzieic tak mia艂y, a tak by by艂o, gdybym je mia艂a. Mam wra偶enie, ze wiele kobiet po prostu zahcodzi w ci膮偶臋 bez zastanowienia, ze potem wychowa nieszcze艣liwych, wiecznie smaotnych ludzi wychowywane przez obce kobiety. Aby to wszystko zdrowo rozwi膮za膰, m膮偶 musia艂by zarabia膰 tyle, aby utrzymac rodzin臋, a to przewa偶nie wi膮偶e si臋 z jego wyjazdami za granic臋, czyli nie ma go w domu, matka moz臋 po艣wi臋ci膰 czas dziecku w jego najwa偶niejszych latach 偶ycia, ale bez ojca, albo z ojcem dochodz膮cym...tylko ja np. nie widz臋 siebie jako kury domowej, siedz膮cej tylko z dzieckiem, gadaj膮cej o kupkach i pieluszkach z innymi mamu艣kami. Mnie dobija bezczynno艣膰, chyba bym zwariowa艂a. Dlatego nie widze si臋 p贸ki co w tej roli. Stara膰 si臋 i owszem mo偶na, tylko trzeba mie膰 dla tego dziecka czas, a nie odstawia膰 potem do babci czy zostawia膰 z opiekunk膮, a wieczorem spychac na drugi plan bo si臋 jest wyko艅czonym i rozdra偶nionym ca艂ym dniem har贸wy. Moze zamiast my艣le膰 o sobie, pomy艣lcie, jakie 偶ycie b臋da mia艂y tw Wasze wystarane dzieci, bo teraz jak si臋 staracie to macie dla nich czas (po艣rednio, ale zawsze), ale potem? Potem je zrzucicie na g艂ow臋 藕le op艂acanym nauczycielom i b臋dziecie wymaga膰, aby oni mieli dla nich czas, kt贸rego Wy nie mia艂y艣cie nigdy.Pobzykac si臋 jest fajnie, tylko co potem z tym dzieckiem?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Podrzuc膮 babci

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Dzieci s膮 fajne
jak sa ma艂e. Potem si臋 o nich zapomina i rosn膮 na takich b臋cwa艂贸w w zwisaj膮cyh spodniach i przeklinaj膮ce, pryszczate panienki w stringach. Ro艣nie pokolenie coraz gorszych bachor贸w, kt贸rymi rodzice nie maj膮 czasu si臋 zajmowa膰. Najprzyjemniej jest zrobi膰, tylko co potem.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Dzieci s膮 fajne
jak sa ma艂e. Potem si臋 o nich zapomina i rosn膮 na takich b臋cwa艂贸w w zwisaj膮cyh spodniach i przeklinaj膮ce, pryszczate panienki w stringach. Ro艣nie pokolenie coraz gorszych bachor贸w, kt贸rymi rodzice nie maj膮 czasu si臋 zajmowa膰. Najprzyjemniej jest zrobi膰, tylko co potem.

Udost臋pnij ten post

dziekuje za opinie My z mezem planujmy troszke poczekac, stworzyc dziecku warunki by moglo godnie dorastac. Dobrze,ze narazie nie \"posiadam instynktu macierzynskiego\" :) gdyz moge poczekac na dziecko. Tylko boje sie,ze moze nie nadjesc chwila w ktorej powiemy \"to ten moment\".

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 偶ona nie mierzona
godne warunki--- to czyli jakie dla ciebie 10tys na koncie 2 samochody,itd

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 o matko sa艂atko
Nie, chocia偶by w艂asne mieszkanie, w kt贸rym dziecko b臋dzie mia艂o sw贸j k膮t, a nie mieszkanie w cudzym wynaj臋tym, z kt贸regow艂a艣ciciel mo偶e wyrzuci膰 jak si臋 co艣 nie spodoba. Wynajmuj臋 mieszkania od 3 lat i wiem, co to znaczy taka tu艂aczka z miejsca na miejsce, mieszka艂am ju偶 w 4 mieszkaniach. Nie wyobra偶am sobie tego z dzieckiem. Nie mam nawet malutkiej kawalerki, ale w艂asnej, nie obci膮偶onej kredytem. Je艣li macie swoje mieszkanie, nawet najmniejsze to ju偶 jest inaczej. Pomijam te偶, ze jak si臋 bierze kredyt to trzeba go z czego艣 sp艂aca膰, czyli oboje ma艂偶onk贸w musi pracowa膰. Nikt z nas nie bedzie raczej mia艂 limuzyny i niewiadomo ile na ko艅cie, ka偶dy walczy, aby godnie 偶y膰 i co艣 tym swoim dzieciom zapewni膰. Jak rodzice kupi膮 swopim dzieciom mieszkanie to tamci mog膮 z biegu stara膰 si臋 o dziecko, czemu nie. Nie ka偶dy tak jednak ma. Niekt贸rzy maj膮 ordzic贸w, kt贸rych nie sta膰 na kupno mieszkania czy pomoc dzieciom, a niekt贸rzy rodzice po prostu nie chca pom贸c z r贸znych wzgl臋d贸w.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 o matko sa艂atko
Jak macie mieszkanie to ju偶 macie wszystko, co do 偶ycia potrzebne. Te偶 bym sie moze wtedy nie zastanawia艂a. My musimy sami do wszystkiego doj艣膰 i nie wiem jak b臋dzie...mieszkanie na kredyt w 100 % i dziecko do tego to b臋dzie naprawd臋 nieweso艂a sytuacja. Szczerze zazdroszcze osobom, kt贸rych rodzice byli na tyle zapobiegliwi, 偶e im kupili mieszkanie kiedy艣, gdy by艂a ulga podatkowa na budownictwo. Znam tak膮 rodzin臋, nie przelewa im si臋, ale ka偶de dziecko ma mieszkanie (dzieic jest 3) i jest zabezpieczone na przysz艂o艣膰, moze spokojnie wchodzi膰 w doros艂o艣膰.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 o matko sa艂atko
Jak macie mieszkanie to ju偶 macie wszystko, co do 偶ycia potrzebne. Te偶 bym sie moze wtedy nie zastanawia艂a. My musimy sami do wszystkiego doj艣膰 i nie wiem jak b臋dzie...mieszkanie na kredyt w 100 % i dziecko do tego to b臋dzie naprawd臋 nieweso艂a sytuacja. Szczerze zazdroszcze osobom, kt贸rych rodzice byli na tyle zapobiegliwi, 偶e im kupili mieszkanie kiedy艣, gdy by艂a ulga podatkowa na budownictwo. Znam tak膮 rodzin臋, nie przelewa im si臋, ale ka偶de dziecko ma mieszkanie (dzieic jest 3) i jest zabezpieczone na przysz艂o艣膰, moze spokojnie wchodzi膰 w doros艂o艣膰.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 my zaczynamy zaraz po slubie
jak tak was czytam to wlos mi sie na glowie jezy!! kto powiedzil, ze dziecko na starcei ma miec zapewnione super warunki?? my wykanczamy dom, malutki, z mezem zakladamy walasne firmy ( szt 2) nie wiem jak bnam bedzie szlo finansowow, ale na malestwo nie chce czekac 10 lat, jak bedzie trzeba to zatrudnie opiekunke, nie wyobrazam sobie zamkniecia sie w domu z dziecmi prze ladnych pare lat. Zdecydowala sie na wlasna dzialalnosc, wlasnie latego, zeby miec elastyczniejszy czas pracy. z takim podejsciem jak wasze to nigdy nie ma dobrego czasu na dziecko!!

Udost臋pnij ten post

nie mow za wszystkich :) ja moge miec dziecko nawet teraz, nie spieszy mi sie, ale tez nie chce odkladac dziecvka na potem. :) Mieszkanie to podstawa, masz racje. My bedziemy musieli wziasc kredyt na wykonczenie domku.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 zegarynka 82
jestem zona od czerwca i tez chcemy poczekac z dzieckiem ale 1-1,5 roku .. ja jestem nauczycielka i pracuje po 3-5 h dziennie a wiec o 13 juz w domu a ze mieszkam z mama wiec problem opieki mam z g艂owy...najlepiej chcia艂膮bym zaj艣c w ci膮偶e w czerwcu , urodzic w marcu 3 m-ce macierzynskiego a pozniej wakacje ...maluch sie odchowa i od wrzesnia do pracy mieszkac tez mamy gdzie ..na razie sie docieramy i coraz lepiej nam to wychodzi ale fajnie by艂oby wieczorem pole偶e膰 w 3-k臋 moj brat mam p贸艂roczna c贸reczke i oboje z mezem ja uwielbiamy i czasami zazdro艣cimy ze takiego malenstwa jeszcze nie mamy

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 my zaczynamy zaraz po slubie
poza tym kredyt na mieszkanie to nie tragedia, dobrze ze was na ten kredyt stac!!! na calym swiecei ludzie biora kredyty na 10, 20, 30 lat i jakos zyja, poza tym prawdopodobnie wasze pensje wzrosna z czasem wiec o co chodzi?? za duzo dziewczyn wiedzialm wokol siebie, ktore czkaly na niewiadomo co z dzieckiem a potem mialy problemy z zajsciem w ciaze, dlatego dla nas dziedzis to absolutny priorytet, reszta jakos sie ulozy

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 o matko sa艂atko
Oki, ale jakby nie patrzec podrzucacie dzieci obcej osobie (opiekunka) lub b臋dzie je wychowywac Wasza mama po swojemu - narzuca膰 swoje zwyczaje, rozpieszcza膰 itd. I co to za pow贸d do dumy, bo nie rozumiem, b臋dzie dziecko, ale zawsze wychowywane w biegu? Robicie dobrze sobie, a nie dziecku. Jak ju偶 pisa艂am - 艂atwo jest zrobi膰 i mie膰 fajnego malucha, tak samo, jak 艂atwo jest przygarn膮膰 psiaka lub kociaka, tylko potem trzeba mie膰 dla nich czas. A mie膰, bo mie膰, bo ju偶 czas, bo ka偶da kobieta powinna mie膰 w takim, a takim wieku itd to ja dzi臋kuj臋 za tak膮 motywacj臋, szybko Wam odpu艣ci. Mnie dziwi jak id臋 np do poradni rodzinnej i kobieta tam stwierdza "o to pa艅stwo chceice ju偶 pewnie dziecko, juz czas" itd.Ja nie chc臋. Nie czuj臋 si臋 jeszcze na tyle, aby bra膰 za dziecko odpowiedzialno艣膰 w pe艂ni. To nie jest piesek, czy kotek kolejny, kt贸ry si臋 potem oddaje komu艣 za free. Ka偶da z Was pisze " ja ju偶 chc臋". tzn co? Chcie膰 to sobie mo偶na, trzeba mie膰 dla dziecka czas. Matka powinna mie膰 czas. A urodzi膰 i oddac komu艣 na wychowanie to ja dzi臋kuj臋.

Udost臋pnij ten post