Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytająąca

12 dni wolnych w roku

Polecane posty

Gość pytająąca

Mam pytanie, ponieważ nie mogę znaleźć informacji w sieci. Miała wejść ustawa w wyniku której miało być 12 dni wolnych ustawowo ( takich jak 1 listopad ). Jednak kiedyś wyczytałam, że ustawa ta utkwiła w senacie. Natomiast nie potrafię znaleźć informacji w sieci jaki jest stan na dzień dzisiejszy: czy tych 12 dni powinno być wolnych, czy nie?

Ustawa o dniach wolnych od pracy z dnia 1951-01-18 (Dz.U. 1951 Nr 4, poz. 28) zmiany: Dz.U. 1990 Nr 28, poz. 159, poz. 160 Dz.U. 1989 Nr 29, poz. 154 Dz.U. 1960 Nr 51, poz. 297 Art. 1. Dniami wolnymi od pracy są: 1) dni niżej wymienione: a) 1 stycznia - Nowy Rok, b) (skreślono) c) pierwszy dzień Wielkiej Nocy, d) drugi dzień Wielkiej Nocy, e) 1 maja - Święto Państwowe, f) 3 maja - Święto Narodowe Trzeciego Maja, g) pierwszy dzień Zielonych Świątek, h) dzień Bożego Ciała, i) 15 sierpnia - Wniebowzięcie Najświętszej Maryi Panny, j) 1 listopada - Wszystkich Świętych, k) 11 listopada - Narodowe Święto Niepodległości, l) 25 grudnia - pierwszy dzień Bożego Narodzenia, m) 26 grudnia - drugi dzień Bożego Narodzenia, 2) niedziele.

Gość pytająąca
Dziękuję ci jesteś wielka ;)

Gość pytająąca
Ale jeszcze jedno pytanie, bo się zakręciłam. Miał wejść ZAKAZ pracy w handlu w określone święta. Nie chodzi mi o to, kiedy jest wolne, ale czy obowiązuje ZAKAZ pracy.

Gość pytająąca
podnoszę raz jeszcze

Gość kolejarz
nigdy nie ma zakazu :o

Gość pytająąca
Jak to nie?

Gość zakaz pracy
pociągi nie jeżdżą autobusy nie jeżdżą chorzy umierają budynki zamieniają się w popiół ludzie siedzą w ciemnościach bo ZAKAZ pracy :o