Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość justys166

czy napewno mam endometriozę?

Polecane posty

Gość ciąża...
powiem Ci do którego lekarza masz się wybrać.....moja kolezanka miala ten sam problem....

Gość justys166
hej jestem z Węgorzewa województwo warmińskow-mazurskie

Gość justys166
hej dziewczyny sluchajcie jak znacie jakiegos dobrego lekarza w moich okolicach to napiszcie prosze !!!! nie chce jechac az do olsztyna najlepiej to zeby z gizycka kogos jak znacie to prosze piszcie do mnie!!!

Gość justys166
hej dziewczyny bylam u drugiego lekarza i sprawa sie troszke wyjasnila, ide jednak na laparoskopie 30 boje sie ale drugi lekarz powiedzial mi zeby lepei sie poddac jej bo bede wiedziec czy napewno jestem chora..napisze do was po zabiegu juz papa 3majcie sie

Gość Mała 00
Obys nie miala endo.!

Gość justys166
obym nie mialam trzymajcie za mnie :(

Gość justys166
dziewczyny prosze was bardzo napiszcie mi co powinnam wziąść do szpitala na laparoskopie?bo zbytnio nie wiem, i czy wy robiłyscie sobie lewatywe przed szpitalem bo mi kazano..:(

Gość ja Ci powiem........
mi przed laparo zafundowano 2-krotnią lewatywkę w szpitalu: wieczorem przed i w dzień zabiegu. Orócz tego powinnaś sobie intymne miejsca dokładnie wygolić, najlepiej w domu, bo siostra sprawdzała (jak nie zrobisz tego w domu, będziesz musiała w szpitalu) Przed dniem zabiegu zabroniono mi jeść.

po laparo masz 2 malutkie blizny i 3 prawie niewidoczną w pępku. Po laparoskopii gaz który Ci wpompują może przemieścić się w górne partie ciała i możliwe są tępe bóle w okolicach ramion, barków itp. Jak coś chcesz wiedzieć pytaj:)

Gość justys166
z goleniem to nie ma problemu bo zawsze sie gole tam :)najgorzej nie chce tej lewatywy..ale zrobie sobie samam a w szpitalu moze juz nie bede musiala...czy nikenly ci te blizny na brzuszku ? bo nie chce ich miec..wiem ze sa masci na blizny,co bralas ze soba do spzitala?a tak wogole to po co im miejsca intymne wygolone skoro to wszystko przez brzuch sie dzieje?ja to kupilam sobie dzisiaj wlasnie koszulke nocna hehe,najgorzej sie boje ze bede miala okres a jak mi wypadnie to co nie moge miec laparo?

Gość ooooooooooooola
Do szpitala trzeba zabrac : dowód osobisty ,ligitymację ubezpieczeniową , oczywiscie skierowanie , wez sztucce bo tymi plastikowymi nie można się najesc , kubek , przybory toaletowe , podpaski , i oczywiscie cos do poczytania ( bo nudy koszmarne ) . Powodzonka życzę !

Gość ooooooooooooola
A lewatywę robią w szpitalu - nie jest to takie straszne !

Gość kasik24
ja nie mialam lewatywy!!! w niektorych szpitalach juz podaja taki plyn, ktory sie pije dobe przed zabiegiem, kilka razy kibelek i z glowy. radze ci abys jak najmniej jadła. Ja nie jadłam juz 2 dni przed ani 2 dni po zabiegu , lepiej sie znosi narkoze i nie wymiotuje sie pozniej I absolutnie nie wcinaj zupy mlecznej po zabiegu, bo po tym jest jazda z jelitami !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!.Zycze powodzenie!!

a do tego co napisała ooooooooooooola jeszcze książeczkę RUM, u mnie kazali termometr wziąć ze sobą bo w szpitalu można wypożyczyć, ale ogólnie to większość miała swoje. A lewatywka nie jest taka straszna. Im mniej wcześniej zjesz, tym szybciej się ztym uporasz. Ja w domu sobie wcześniej zaserwowałam herbatkę przeczyszczającą, a 2 lewatywki i tak dostałam! W dzień laparo nic nie dają do jedzenia, na drugi dzień dostałam kleik ryżowy - Jezu - jakie to było po tej głodówce pyyyszneee! Blizny niestety mimo smarowania pozostały. Po co golenie miejsc intymnych? Cały brzuch do samego dołu wymalowali mi jakąś emulsją odkażającą, a do środka zakładają Ci cewnik i ja jeszcze miałam założone ale to już na sali operacyjnej jeszcze jakieś inne metalowe narzędzia, ale prawdę mówiąc nawet nie zdążyłam się zorientować co to było, bo latali koło mnie - tam od dołu, przy ręce kombinowali z w tym czasie z wenflonem, ktoś inny przymierzał się do usypiania ...

Gość justys166
bylam juz kiedys pod narkoza najgorsze jest to ze jesc nie mozna....ja bylam taka glodna ze szok..jak wyszlam po zabiegu bo mialam maly zabieg to poszlam kupic sobie zapiekanke i dobrze sie czulam :)hehe nie wymiotowalam naszczescie...zobaczymy co teraz bedzie...boje sie troche dziewczyny...

ja też nie wymiotowałam a na dodatek zmusiłam męża do kupna 2 snickersów bo sam kleik pyszny:P aczkolwiek MAAAŁOOO i ani po kleiku, ani po batonach nic mi nie było:) Nie było tak strasznie - 2 dni w szpitalu, na 3 wynocha do domu;)

Gość justys166
hehe ja tez wezme cos do torby do jedzenia hehe :D bo umre z glodu hehe nie wiem czmeu ale najgorzej sie martwie tymi bliznami..myslicie ze po paru latach stana sie niewidoczne?bo jestem loda mam 19 lat uwilbiam krotkie bluzeczki i wogole :)a dziewczyny jak ze sciaganiem szwowo boli ?

szwy lekko "ciągną: jak są, ale samo ściąganie nie boli (to jest ok 7-8 dni po zabiegu) - ot lekkie szczypanie - przy wyciąganiu np. pincetą. Blizny nie są centralnie na brzuchu tylko w dole - lekko nad jedną i dugą pachwiną. Więc jak nie założysz zbyt niskich biodrówek to spod samej krótkiej bluzki nie pwinno ich być widać. A ta z pępka jest prawie niewidoczna;) Tylko nie jedz zaraz tego dodatkowego jedzenia w ten sam dzień co laparo:P zresztą i tak pozabiegu i całą noc leżałam z rurką od kroplówki... Na drugi dzień zjedz najpierw trochę tej zupki którą Ci dadzą a dopiero potem - PO TROCHĘ - resztę;) i jeszcze jedno - ja natychmiast po laparo dostałam strasznego kataru i nie mogłam z tego powodu spać - nie miałam ze sobą kropli do nosa i wyobraź sobie w szpitalu też nie mieli :( Jakaś pacjentka dała mi swoje, acha - i po przywiezieniu z sali operacyjnej STRASZNIE, ALE TO STRASZNIE MARZŁAM! w nogi i we wszystko!

Gość justys166
no hej dziewczynki ja jeszcze w domku ale jutro juz o 7 jade :( boje sie troszke a jeszcze taki motyw ze okres dzis dostalam...:( i znowu cierpialam ale troche mniej niz zwykle balam sie ze bede musiala przesunac zabieg ale naszczescie nie musze lekarz powiedzial ze okres w niczym nie przeszkadza :) wiec jade jutro uff:(

Gość upppppppppp
Film o endometriozie pod 3 linkiem uwaga.onet.pl

Gość justys166
wolalam tego nie ogladac....powiedzcie mi czy po laparoskopii stwierdza ze na to choruje ?czy sa takie badania ktore potwoerdza to po laparoskopii ?

Gość upppppppppp
Oczywiscie laparoskopia potwierdzi lub wykluczy endometrioze. I nie trzeba wykonywac żadnych innych badan. Ja choruję na endo od roku i powiem Ci że jeżeli choroba jest prawidłowo leczona to można z nią normalnie życ. Początki mojej choroby to był koszmar "walka z wiatrakami" operacja -nawrót choroby ,operacja i kolejny nawrót itd.

Gość justys166
rozumiem....jutro jade 3majcie za mnie ide niedlugo spac :( napisze jak bede po wszystkim

Gość justys166
hej dziewczynki jestem juz w domku w koncu po laparo...niestety mam endometrioze 2 stopnia...duzo mialam tego w brzuszku lekarz powiedzial..czuje sie dosyc dobrze ale mam problem z zoladkiem boli mnie ciagle po tej narkozie no i w szpitalu wymiotowalam po narkozie; :(dostalam tabletki hormonalne o nazwie ORGAMETRIL czy ktoras z was miala takie jak ja? chcialbym wiedziec jak sie czujecie po nich i czy nie przytylyscie...pozdrawiam i czekam na odpowiedzi

Gość justys166
hej dziewczynki biore od jakiegos czasu te hormony orgametril i doysc dobrze sie czuje moze czasem jestem nerwowa ale najbradziej mnie kwurza bo ciagle mi jakies pryszcze wyskakuja czy wy tez tak macie ?

Gość Aneczka 295
justys napisz prosze coś więcej o zabiegu, ja tez sie szykuje i straaasznie sie boje