Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ..hmm..

Czu czyścicie zęby nicią dentystyczną ?? Jest to konieczne?

Polecane posty

Gość ..hmm..

Wczoraj mi pielegniarka powiedziała ze samo mycie zębów nie wystarczy i ze trzeba uzywac tej nici. I nie wiem teraz czy jestem jedyna osoba ktora jej nie uzywa czy jest nas wiecej? Powinno sie ją stosować?

Gość Tak trzeba
Trzeba używać nici, bo jedzenie z między zębów nie jest usuwane szczoteczką. Jak nigdy nie czyściłam nicią, i teraz mam głębokie ubytki między zębami:(

dokładnie, jak powyżej. zwłaszcza jak ktoś ma dość ściśnięte ząbki - to już konieczność ogólnie lepiej doczyszczać nicią zęby - w końcu to dla własnego dobra robimy :) ja jakoś wcześniej nie przywiązywałam do tego aż tak wagi, dopiero kiedy zaczęłam nosić aparat i było to konieczne (dodam, że nieźle się trzeba nagimnastykować aby wynitkować zęby z aparatem) i teraz już mi zostało. tak samo jak mycie zębów po każdym większym posiłku..

Gość Offca 20
A ja nigdy nie czysciłam i nie czyszcze i nie mam dziur :) Ale zawsze myje zęby przed pójściem spać, choćbym nie wiem jak bardzo była zmęczona i jak późno wróciła z imprezy. I najważniejsze - piję codziennie zieloną herbatę.

Gość etdyki
ja też tego nigdy nie robiłam i jakoś w ogóle nie mam ubytków między zębami

Gość no a ja mam
Ja zmieniłam dentystę i się kazało, że mam bardzo duże ubytki między zębami. Są niestety dentyści, dla których ubytki między zębami to nie problem i nawet o tym nie informują pacjenta.

czyszczenie nitka nie tylko usuwa ew. resztki jedzenia, ale rowniez nalot, ktory nagromadzony prowadzi do narostu wapnia i robieniu sie tego kamienia, w ktorym potem gromadza sie smiercionosnie dla zebow bakterie prowadzace do pruchnicy itd. najlepiej przynajmniej raz na rok usuwac u dentysty kamien i codziennie uzywac nitki, pociagajac ja po bocznych krawedziach zebow az do dziasel. nitka nie ma na celu zapobiegac dziurom w srodku, ale dba o zdrowie wierzchu zeba i dziasla przy nasadzie. czyszczenie nitka to rowniez sposob na zapobiezenie obsuwania sie dziasel, a ten proces zaczyna nam grozic juz po 30. zaniedbania w tym wzgledzie prowadza do paradontozy. gdy kamien narosnie tak, ze zaczyna wzynac sie w dziaslo, nastepuje ubytek kosci, zapalenie dziasla, w gorszych przypadkach wypadanie zebow.

sama szczoteczka nie wyczyści zębów tak, jak nitka. ale nie lubię używać nitki, bo zawsze kaleczy mi dziąsła, jakoś tak z rozpędu o nie zahacza. używam też płynu do płukania.

wlasnie mi higienistka ostatnio tlumaczyla, zeby ta nicia nie \'uderzac\' w dziaslo pomiedzy zebami, w samym srodku, tylko obcierac nia boki zebow, ale do konca, az do dziasla, zeby wydobywal sie nalot z miejsc, gdzie zab laczy sie z dziaslem. tez nie lubie nitkowania, wydaje mi sie, ze to nic nie daje, bo na nitce nie pozostaja zadne widoczne brudy ;) ale trzeba, ponoc naprawde trzeba i efekty sa zbawiennia dla zdrowia dizasel :)

wiem, że nie ma uderzać, ale mam wąskie przestrzenie między zębami i żeby w ogóle nitkę przez nie przecisnąć, to trzeba mocniej pociągnąć i wtedy sama i tak uderza.

Ja nie używam nitki, jakoś nie mogę się przekonać, no nie lubię po prostu. Świetnie za to czyści i zęby i przestrzenie między nimi, szczoteczka elektryczna - jest o niebo skuteczniejsza od tradycyjnej.

Gość ja nigdy nie uzywalam nici
dentystycznych a mimo to nigdy nie mialam ubytkow miedzy zebami ani kamienia to wszystko zalezy od predyspozycji mi wystarcza szczotkowanie zebow rano i wieczorem (jak ktos powyzej chocby nie wiem o jak poznej porze wracam zawsze myje zeby)

Gość gruba-berta
to zalezy od indywidualnych predyspozycji mój maż nigdy nie czysci zebów nicią, a ma czysciuteńkie, równiez po bokach a ja czyszczę nicią, a po bokach i tak odkłada sie osad

Tak… to zależy od specyfiki naszych zębów, odległości między nimi itd. :p ja akurat muszę używać nici i polecam każdemu posiadać jakieś w domu, bo często okazują się jednak przydatne. Ja robię zawsze tego rodzaju zakupy na https://superusmiech.pl/ bo mają bardzo profesjonalne rzeczy, a zraziłam się już do dziadostwa marketowego :p

Jesteście do tyłu, ostatnio Amerykańscy Naukowcy dowiedli, że to nic nie daje. Dla mnie dobrze, bom leniwa :))

Gość gość
Nitkowanie zębów dla mnie jest najmniej przyjemnym etapem higieny jamy ustnej. Nitkuję zęby regularnie i leczę zęby może raz na 5-6 lat. Używam również płynu https://www.listerine.pl/p%C5%82yn-do-p%C5%82ukania-jamy-ustnej/p%C5%82yn-do-p%C5%82ukania-jamy-ustnej-listerine-gum-therapy Listerine Gum Therapy, podczas nitkowania zębów bardzo często zdarza nam się podrażnić dziąsła co powoduje najczęściej krwawienie, ten płyn jest na to świetnym lekiem.