Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zagubiona na końcu świata...

Ciężka decyzja = wybór studiów

Polecane posty

O pewnego czasu zastanawiam się nad wyborem zawodu odpowiedniego dla siebie. I mimo, że jestem dopiero w gimnazjum już muszę podjąć jakąś decyzję, bo chciałbym wybrać odpowiedni prifil liceum, tak aby potem dobrze zdać maturę z wybranych przedmiotów i dostać się na wymarzone studia:) Biorę pod uwagę 3 kierunki studiów - ekonomię (=bankowość, finanse etc), prawo i medycynę. Wiem, że nikt nie powie mi co mam studiować, zresztą ja na to nie liczę, bo wiem, że tą decyzję będę musiała podjąć sama. Ale który z tych kierunków jest Waszym zdaniem najbardziej opłacalny? Nie chciałbym też ukończyć studiów na jakimś kierunku i szukać pracy na zupełnie innej działce, bo w zawodzie nie będzie... Więc bardzo proszę o rady:)

Gość _**ciekawska**_
na twoim miejscu wybrałabym prawo. ekonomia nie daje aż tak dobrych perspektyw, a medycyna... cóż, zawód lekarza jest bardzo odpowiedzialny, ja nie mogłabym żyć z takim bagażem

Gość ahajdndbssoflfirmnrhnf
Wszystki wymienione przez ciebie kierunki są moim zdaniem "z przyszłością"

Gość neverending
Leanne jak ty na prawo to ja pojde na lewo

Gość I tak przegracie życie
j.w. Pójdziecie se na prawo, ekonomię, czy jeszcze co innego... Dostaniecie w wieku 24 lat pracę za 1300 zł brutto - jeśli dobrze pójdzie. Po kilku latach awansujecie i wieku 26 - 27 lat wyprowadzicie się od rodziców - do pokoiku u babci, bo na nic więcej nie będzie Was stać. Potem, żeby mieć zdolność kredytową, wyjdziecie za mąż. Mąż będzie Was zdradzał, ale się nie rozwiedziecie, bo przecież jest kredyt... W wieku 60 lat przejdziecie na emeryturę. Nie będzie miał kto się Wami opiekować, bo dzieci już dużo wcześniej wyjadą, a mąż, uwolniony wreszcie od kredytu, odejdzie do młodszej. Z Waszej emerytury 700 zł nie będzie Was nawet stać na lekarstwa. Leżąc w domu starców i oczekując na swą ostatnią godzinę stwierdzicie z goryczą: "Przegrałam życie". To tyle, jeśli idzie o wariant optymistyczny...

jesteś jeszcze za młoda żeby zastanwawiac sie co będzie bardzoie przyszłościowe:o najpierw musisz oszacować swoje mozliwosci... idź do jakiegoś porzadnego liceum, w którym posmakujesz trache nauki po nocach, a potem możesz sie zastanawiac czy wybrać łatwy czy trudny kierunek;)

Gość a czy jestes pewna
1. ze sie dostaniesz na ktorykolwiek z tych kierunkow 2.ze dasz rade skonczyc hahaha, optymistka z ciebie

Może i opytmistka, ale żeby cokolwiek z życiu osiągnąć trzeba mieć wysoko ustawioną poprzeczke... (tak przynajmniej uczy mnie tatuś) :)

:) a myślałam że tylko ja w 3 kl gim. zastanawiam się na jakie studia pójść i jakich języków się nauczyć żeby nie musieć pożyczać do pierwszego :) ja zamierzam pójść na archeologie (na pewno) a potem na historie sztuki....zastanawiałam się też nad medycyną a dokładniej nad chirurgią ...nad prawem kiedyś również...myślałam o anglistyce ale to chyba odpada i jeszcze 50 innych opcji przeszło mi przez myśl...psycholog ginekolog seksuolog itd. itd.

up up up

Gość a do jkaiego mista sie
na te studia wybierasz? bo jak do Krakowa to bez znajomości o medycynie i prawie możesz zapomniec... nawet jak skonczysz te studia to bez zaplecza w postaci rodziny prawników/lekarzy czy znajomych, masz małe szanse na kariere bo tutaj są takie kliki , że szkoda gadać...

Warszawa / Poznań (ewentualnie Łódź)

Gość a i musisz się liczyć
z tym, że prawo to 8lat studiów, a medycyna o ile się nie mylę to też 8 + całe życie dokształcania się

Mam znajomą na politechnice. Studia są podobno dosyć ciekawe, ale ja dla odmiany szukam czegoś innego :)

Gość joanna.ml
Najlepiej będzie jak np. pomyslisz sobie gdzie bys chciala pracować i co robić, wtedy poszukaj ogłoszeń dot. ofert pracy i sprawdz jakie maja wymagania co do wykształcenia...ja tak nie zrobiłam i teraz żałuję. a z tych kierunków, które podałaś, wybrałabym prawo- jetem na etapie przegladania ofert pracy w ministerstwach i co drugie ogłoszenie jest dla prawników. Trzymam kciuki!

Nie na medycynę jednak nie pójdę ...tylko na archeologie,historie sztuki i etnologie. :)

postanowiłam że archeologie i historie sztuki zacznę w tym samym czasie a planuje pojechać na studia do Wa-wy potem na etnologie i może jeszcze na coś ...:)

Gość tajemnicza007
Moim zdaniem powinnas wybrać taki kierunek studiów,który cie interesuje,taki ktory ma poziwązanie z twoimi zainteresowaniami...nie rozumiem dlaczego wszyscy liczą tylko na pięniądze...ja studiuje pedagogike i dlatego,że chce pracować z dziećmi,a kasa ma dla mnie mniej wazne znaczenie...

No a myślisz że po co chce studiować archeologie historie sztuki i etnologie ??Na pewno kokosów z tego nie zbije ...chce to studiować bo to mnie interesuje a nie będę studiować (czyt.zmuszać się do...) jakiejś administracji psychologi czy zarządzania tylko po to żeby zarobić więcej pieniędzy...zarabiać dużo to ja mogę i bez studiów wystarczy mieć w sobie samo zaparcie aby dojść ze stanowiska np. sekretarki do kierowniczki...