Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość PPD

Perfekcyjna Pani Domu - RADY

Polecane posty

Gość PPD

nie mam mozliwosci ogladania perfekcyjnej pani domu bo jestem wtedy w pracy ale na urlopie oglądałam 2 odcinki. Mogłybyście pisać rady z perfekcyjnej Pani domu? Napewno każdemu sie przydadzą...! Ostatnio widziałam, że żeby usunąć brud w garnku trzeba użyć 2 tabletek do czyszczenia protez - rozpuścić w garnku (w garnku musi byc ciepła woda) za 10 minut wylac i garnek lśni!

Gość ale podany wyzej topik
jest pelen dygresji i dyskusji, mnie tez zalezaloby tylko na ko n k r e t n y c h radach, nie na czytaniu konwersacji między uczestnikami topiku. Moze ktos wymienic?

Gość PPD
TO CO WYCZYTAłAM "- Wannę, umywalkę i kafelki w łazience czyść drobną solą i wodą z amoniakiem. Wystarczy do tego miękka szmatka. Amoniak wymieszany z zimną wodą przyda się również do czyszczenia osadu powstałego na dnie szklanych lub kryształowych naczyń (miksturę trzeba zostawić w naczyniu na 30 minut), usuwania tłustych plam z kamiennych podłóg, schodów i malowanych olejną farbą ram okiennych. - Obrusy z ceraty i plastiku przetrzyj mieszaniną octu i oliwy - taka mikstura nie dość, że usunie wszystkie plamy, to jeszcze zapobiegnie utracie kolorów - Zardzewiałe noże wyczyść przekrojoną cebulą umoczoną w cukrze pudrze. Następnie opłucz zimną wodą i dobrze wytrzyj. - Srebrną cukiernicę umyj w wodzie po ugotowanych kartoflach albo wyszoruj pastą do zębów. - Kamień z czajnika usuniesz, zagotowując w nim wodę z octem. - Tłuste plamy z mebli drewnianych usuniesz, kładąc na nie trochę gliny zwilżonej octem. - Zażółcone, przypalone żelazko wyczyścisz watką zmoczoną w occie. - Baterię zlewozmywaka przecieraj szmatką zwilżoną octem lub umaczaną w popiele z popielniczki. Baterię dobrze poleruje się gazetami. - Ślady rdzy zlikwiduje roztwór amoniaku. - Dywany czyścić kiszoną kapustą, fusami z herbaty lub świeżo skoszoną trawą. - Stylonowe firanki pierz w ludwiku. - Szyby doskonale wyczyścisz wodą z ludwikiem, wybłyszczysz wodą z octem, a wypolerujesz gazetami. - Szklanki i inne naczynia szklane będą miały ładny połysk, jeżeli będziesz je myć w wodzie z dodatkiem soli (2 łyżki na litr wody), a następnie wypłuczesz w czystej wodzie."

Gość PPD
rady Anthei z ostatniego odcinka: 1. Plamy z kleju usuniemy z pomocą wody i mydła. 2. Plam z ketchupu pozbędziemy się dzięki wodzie i octowi. 3. Na plamy z atramentu pomoże denaturat. 4. Artykuły spożywcze i rzeczy w szafkach i spiżarni powinny być zawsze uporządkowane - wtedy szybciej zrobimy listę zakupów. 5. Co pół roku powinniśmy robić porządki w szafie. 6. Nigdy dość plastikowych pojemników (są higieniczne i bardzo praktyczne). 7. Do wysokich butów - kozaków, możemy włożyć zwinięte gazety - zachowają wtedy swój kształt. 8. Chowając torby podróżne, wkładajmy mniejsze torby w większe - zaoszczędzimy wtedy miejsca. 9. Pamiętajmy o recyklingu, czyli o segregowaniu śmieci.

Gość PPD
1. Aby w szafie ładnie pachniało, wystarczy odciąć stopę rajstopy, nasypać lawendy, zawiązać wstążką i gotowe do zawieszenia w szafie Very Happy 2. Pół cytryny włożone do zmywarki zapobiegnie przykremu zapachowi jak i osadowi kamienia Very Happy 3. Włóż do lodówki trochę sody oczyszczonej a pozbędziesz się przykrego zapachu Very Happy 4. aby lustro znów lśniło wystarczy przetrzeć gazetą i odrobiną octu Very Happy 5. kamienia z armatury pozbędziesz się, kiedy osad z kamienia obłożysz wacikami nasączonymi w occie Very Happy 6. uciążliwą sierść twojego pupila z mebli jak i dywanu zbierzesz mokrą gumową rękawicą Very Happy 7. aby odkazić gąbkę do zmywania, wystarczy na 10 sekund włożyć ją do mikrofali Very Happy 8. aby nie pomylic wtyczek - poprostu na każdą wtyczkę naklej karteczkę z napisem do czego nalezy dana wtyczka Very Happy 9. aby nie czyścić za każdym razem szafek na samej górze, wystarczy po dokładnym wyczyszczeniu rozłożyć gazety, które po pewnym czasie poprostu wymienisz Very Happy