Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość azja 111

Do księgowych pilna prośba o pomoc

Polecane posty

Gość azja 111

Od lipca obnizono składkę rentową. Kwota ta powinna zostać dołączona do mojej pensji, jednak pracodawca mi jej nie płaci. Powód? w umowie o prace mam zapis o wynagrodzeniu netto. Czy to oznacza, że ta kasa należy sie tylko tym, którzy w umowie o prace maja zapisane wynagrodzenie w formie brutto?

Gość Jarek Kaczyński
Hehe ładnie się w chuuja zrobiłaś :)

Gość tak tak tak zgadza sie
masz ustalona kwote netto i do niej sie nalicza podatek - teraz pracodawca dolicza nizsza skladke, ktory odprowadza

Gość o 3 punkty procentowe
powinna twoja pensja wzrosnąć

Gość Jarek Kaczyński
A ni chuuja. Skoro na umowie o pracę jest kwota netto, to ją dostaje. A gdyyby byla sytuacją w drugą stronę? Tzn byłaby podwyżka składki, to też sądzicie, ze on by musiała za to zapłacić kosztem kwoty netto jaką ma na umowie?? No fuckin' way :)

Gość Jarek Kaczyński
Ale matoły :o Od kiedy to od kwoty netto liczy się podatek? :o Zresztą, odsyłam do samej definicji terminu NETTO :o

Gość azja 111
Świetnie :) To teraz wytłumaczcie jak krowie na rowie :) czy powinnam dostawać tę kasę czy nie?

Gość Jarek Kaczyński
A czy w przypadku podwyżki powinien ci zabierać? NIE. Więc i w przypadku obniżki też nie. Masz kwotę netto i to dostajesz. W tym momencie koszty pracodawcy cie nie interesują.

Gość azja 111
Nie znam sie na tym, ale przeciez z mojej pensji tez opłacam różne składki, więc jesli ta sie zmniejszyła, to powinnam ja mieć we własnym portfelu czyz nie?

Gość Jarek Kaczyński
Nie, dlatego, ze zapis o pensji netto mówi, ze do ręki otrzymujesz kwotę jaką masz zapisaną na umowie. I nie ma żadnego znaczenia ile za ciebie i gdzie odprowadza podatków pracodawca.

Gość azja 111
no to jestem gorszym pracownikiem od tego co ma brutto? Co jeszcze w zwiazku z tym może mnie ominąć? Co mi sie nie należy/ nie przysługuje?

netto to jest netto czyli wynagrodzenie ( tak tłumacząc jak chłop krowie na rowie) jakie dostajesz do kieszeni. Tyle dostawałaś i tyle dostajesz. Dla Ciebie nic się nie zmienia.

masz ustalona kwote netto i taka dostajesz i nie powinnas dostawac wiecej ze wzgledu na obnizenie skladki.

A mi sie wydaje, że tak, że powinnaś dostać. To, że na umowie masz kwotę netto nie znaczy, że nie można tej wypłaty podać w wersji brutto. Przecież w wyliczaniu wypłaty podawane są kwota brutto + dodatki (jeśli są) i od tego odejmuje się dopiero składki ZUS i podatek. Jeśli pracownik zażąda, pracodawca nie może odmówić mu przedstawienia wyliczenia jego pensji, a ona będzie wyglądać jak napisałam.

Gość Jarek Kaczyński
azja ominie cie tez obnizka 4% składki od nowego roku :) Takie jest ryzyko podpisując umowę o wynagrodzenie netto. Ale z drugiej strony, podwyżki też ci nie grożą :)

nie jestes gorszym pracownikiem ominac Cie moga wszelkie podwyzki wynikajace z obnizek roznych skladek - ale z drugiej strony jesli podwyzsza skladki to Ty tez nie dostaniesz mniej

Gość Jarek Kaczyński
czajka tylko, że dla niej to nie zmienia nic. Powiedzmy, ze na umowie ma wynagrodzenie netto 2000 zł i tyle dostaje. Wszystko zgodne z prawem :)

Gość azja 111
A co jeszcze poza tym mnie omija jako pracownika netto? Jakieś inne przywileje?

Gość Jarek Kaczyński
Wszystkie związane z kosztami pracy :)

Gość azja 111
Zaczynam sie zastanawiać czy to dla mnie korzystne czy nie...

Ale kicha! :O bo co prawda, to prawda. :O Ludzie nie podpisujcie umów, gdzie podana jest kwota netto! Swoją droga to szczwany lis z tego Twojego pracodawcy. Może wylicz ile dostałabyś w związku z obniżeniem składki i napisz podanie o podwyżkę dokładnie w takiej wysokości? :)

Gość Jarek Kaczyński
W przypadku obnizek korzystnie, a jak przyjdą podywzki?

Gość azja 111
To jeszcze jedno: czy moja składka rentowa płacona jest w tej starej wysokości czy juz niższa? I kto na mnie w ten sposób zarobił skoro nie ja?

Podwyżek nie będzie, bo pracownicy, pracodawcy i opozycja zjedliby taki Rząd na śniadanie. :D

Gość Jarek Kaczyński
czajka, oni moga to zrobić po cihu, że nikt tego nawet nie rozdmucha, kamuflować takie sprawy to oni potrafią :o Azja, składka jest płacona niższa. W twoim przypadku zarabia na tym twój pracodawca :)

Gość Jarek Kaczyński
azja, w zamian za te porady może umówimy się na małe bolcowanko? :classic_cool: