Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość BeznadziejnaosobaNieukJeden

nie wiem skąd mam wiedziec pewne rzeczy z chemi

Polecane posty

np teraz biore Hydrolize soli 1skad mam wiedziec które kawasy i zasady są słabe a które mocne ? 2-----||------ kiedy jest odczyn kwasny zasadowy obojetny ? i czy r kationowa czy anionowa 3 i wreszcie skad mam wiedziec jakie sa wartosciowosci poszczegolnych pierwaotków? przespałam niektóre lekcje w 1 klasie i teraz sobie nie radze :( mam poddac hydrolizie takie zwiazki : CuS, ZnCl2, Na2SO3, Fe(Na2)2

Gość agaula
jestem chemikiem i znam odpowiedź na twoje pytania:)

Gość agaula
według mnie nie znasz podstaw i skoro przespałaś kilka lekcji to nic tylko korki

:) aa mogłabys mi to wytłumaczyc jak krowie na rowie ? chociaz pierwsze pytanie a kolejne osoby następne prosze

na pewno wszystkie odpiwedziedzi znajdziesz w necie, a jak nie to poszukaj w zeszytach do chemii z ubiegłych lat...na pewno bylo podane które kwasy są słabe a które mocne, wartościowosci za moich czasow sie trzeba było uczyc, ale jak sie nie nauczylas to otwrz sobie tablice mendelejewa i stamtąd wszystko wyczytasz :O

Gość trzy kropeczki malutkie
faktycznie brakuje ci podstaw, powinnas to o co pytasz znalezc w necie jednak najlepiej by bylo jak by Ci ktos to wytlumaczyl pokazl na przykladach np jakas kolezanka z kalsy ...

Gość informacji o wartościowości
udzieli ci układ okresowy pierwiastków :o

no własnie ze ja mam taka tablice gdzie nie ma podanych wartosciowosci :( tak miałm w gimnazjum le wtedy tez przewaznie było kilka wartosciowosci do jednego pierwiastka a teraz to ona nas jakos to uczyła ale ja nie pamietam :(

Gość swinkowaaa
ja nie jestem chemikiem, ale z tegoc o widze, to przespalas dosc duzo tych lekcji.... watrosciowosc jest podana przy symbolu pierwiastka na tablicy mendelejewa, czy cos jest kwasem czy zasada , zalezy od tego z czego powstaje zwiazek ... najlepiej poszukacby bylo w ksiazce :)

ja mam taką klase ze tak powiem tępoków którym tylko imprezy w głowach i nie chce im sie spotykac zeby kogos uczyc tym bardziej ze sami płacili za korki a moja jeszcze jako taka koleżanka która by mi pomogła ma ogolnie w dupie szkołe i dzieki mnie zbiera jako takie oceny a jak nie to zmienia/dopisuje sobie oceny w dzienniku pod koniec roku

Kwasy w większości są tworzone przez pierwiastki niemetaliczne (ktore sa niemetalami, trzeba sprawdzic ;-) ). Mocne kwasy (bez wglebiania się w temat) to azotowy HNO3, siarkowy H2SO4, chlorowodorowy (solny) HCl. (oczywiście nie biorąc pod uwagę chemii organicznej). Pozdrowka

A i jeszcze jedno. Jaki jest wzór chemiczny drożdży ? Mam napisac reakcję wody , cukru i drożdży. Cholera , ale nie wiem tez co powstaje w wyniku ? Poodbno jakiś skomplikowany związek chemiczny. Pomózcie ....

to wyzej to podszyw a tak na serio to za cholere tego nie umiem musiałbym powtórzyc cała chemie łacznie z gimnazjum :O próbuje robic te reakcje ale ja nawet nie potrafie ich zbilansowac :O moze ktos ze mną zrobic pierwsze ? CuS + H2O ----> CuOH + H2S p.s Koles tylko i wyłacznie te zasady sąmocne ? reszta jeest slaba ?

Dorzdze nie sa zwiazkiem chemicznym, to grzyby!!! Przerabiają cukier rozpuszczony w wodzie na zwiazek zwany alkoholem etylowym o wzorze C2H5OH lub C2H6O. Niestety rownania reakcji nie podam - wysil troche szare komórki ;-) Boże, dzięki Ci, że drożdże istnieją!!!

podszywie nie rob ze mnie jeszcze wiekszej idiotki niz jestem :O

Gość uwielbiam chemię
zazdroszczę ci że się tego uczysz

Gość swinkowaaa
CuS + 2H2O ----> Cu (OH) 2 + H2S ( mam nadzieje, ze to przepisalas z ksiazki ) :) Cu jest 2-wartisciowe a OH jedno ilosci musza ci sie zgadzac po obu stronach jesli policzysz iosci H po prawej stronie to sa 4 , po lewej masz 2 po prawej masz 2 O po lewej 1 wiec aby sie zgadzalo, musisz pomnozyc ilosc wody po lewej stronei 2 razy S moze byc z tego co pamietam 2, 4 i 6 wartosciowe zaczynasz liczyc od matali, pozniej niemetali , pozniej tlen i wodor chyba ... :) biochemie mialam 5 lat temu

Gość trudna młodzież
to przejdź się na wydział chemii albo poszukaj jakiegos nauczyciela i weź parę lekcji

Podalem wzory najmocniejszych kwasów nieorganicznych. Granica, pomiedzy mocnymi a slabymi jest czysto umowna (zalezy od przyjetych kryteriow). Wez pod uwage, ze nie podalem wzorow zasad, lecz KWASOW. Zasady mają we wzorze OH (wodorotlenki). Zaznaczam, ze nadal obracamy sie w kregu chemii nieorganicznej!

O rany, my takie wzory pisaliśmy w siódmej klasie podstawówki, a mam 26 lat. I jeszcze dzisiaj dałabym radę. Beznadziejna Osobo, nie do ciebie piję, chociaż... weź idź na korki :)

no tak ale ja mam poddac hydrolizie sól :CuS a ja tylko zaczełam i stanełam na tym co wam napisałam bo nie wiedziałam cz wodorotlenek ma byc włąsnie iles tam razy wziety to jest dalsza czesc a wiec próbuje : Cu+ + S- + 2H2O ---> Cu+ +OH2- + H2S S- + 2H2O --> OH- + H2S dobrze ?

radzicie isc na korki ale ja mieszkam raczej w małym miescie i nie ma tu studentów :O od początku roku szukam korepetytora na niemca i jeszcze nie znalazłąm bo nauczyciele albo nie udzielaja albo maja juz tyle osob na korki ile sobie wymyslili teraz kazdy beirze korki :O

Gość swinkowaaa
musisz pamietac o wartosciowosci pierwiastkow :) Cu jest 2-wartosciowe wiec nei bedzie CU + tylko Cu 2+ OH jest jedno wartosciowe , wiec nie mozesz napisac OH2- bo to znaczyloby , ze jest 2 wartosciowe :) jesli amsz (OH) 2 to jesli znaczy ze masz 2 czasteczki jednowartosciowego OH - wiec to da: 2OH- przejrzyj ta tablice , tam masz wartosciowosc

aha :) ale dobrze ze rozbiłam zasade a nie kwas ? kwas jest mocny a zasda słąba ? swinkowaaa --> dzięi za pomoc :)

Gość swinkowaaa
Cu, Na, Mg to metale i one tworza zasady ( tlenki kwasowe) Cl, S, N to niemetale i one tworza kwasy ( tlenki zasadowe) musisz zwracac dokladnie uwage na wartosciowosc pierwiastkow i sprawdzac ich ilosc po prawej i lewej stronie najpierw uzupelniaj rowanie chemiczne !! jak wszystko sie zgadza, zabieraj sie za reszte najlepiej jak masz jakis zbior zadan, tam na poczatku powinien byc jakis przyklad, przejrzyj go sobie z 6 razy, az zalapiesz o co chodzi ( one sa zazwyczaj bardzo proste) i wydrukuj sobie ta tablice, zawsze mozesz z niej korzystac , a masz na niej wszytskie informacje , ktore ci beda przydatne

Gość kwietniówka80
rany boskie! Uczyć się nieuki, a nie po imprezach chodzić! W książkach wszystko jest napisane. Ale skoro nie ma ani chęci ani dobrej woli do nauki to trudno się dziwić! Nie masz podstaw z chemii, a jeśli ich nie poznasz, to ten ogon będzie się ciągnął przez całą szkołę. Wiem, coś na ten temat, udzielałam korepetycji z chemii. Zresztą za moich czasów nie wszyscy się oczywiście zarabiście dobrze uczyli, ale nie kładli lachy na szkołę,tylko myśleli o przyszłości. Dzięki swojej pracowitości można wiele osiągnąć, wierzcie mi, wcale nie potrzeba korepetycji, aby na dobrych stopniach przejść szkołę i zakonczyć ją porządnym świadectwem maturalnym. Zresztą mierne na świadectwie to wstyd!!!