Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość czika22

wniosek o przeniesienie wlasnosci lokalu- do tych co znaja sie na prawie itp

Polecane posty

Gość czika22

znalazlam w domu papier o tutule "wniosek o przeniesienie wlasnosci lokalu ...(tu adres) wypelniony przez rodzicow, podpisany itp. na pytanie mamy co to jest i po co, ona mi mowi, ze to jakas tam sprawa o grunty dookola bloku, ze niby ktos mial je wykupic, a jak sie cos tam zlozy to beda one nalezaly do mieszkancow bloku czyli mojej rodziny miedzy innymi. nie wiem,nie wydaje mi sie, zeby ten papier byl od tej wlasnie sprawy... rodzice kiedys mowili ze przepisa na mnie mieszkanie, bo sami wlasnie koncza budowe swojego domu.nic sie od nich konkretnego nie dowie niestety:O czy ktos wie, co to byl za wniosek ktory znalazlam i czy to rzeczywiscie mogl dotyczyc tych gruntow wokol bloku? bo mi sie tak nie wydaje:O prosze o pomoc:)

Gość czika22
prosze zeby ktos sie wypowiedzial, kto sie zna na takich sprawach,:)

Gość czika22
??? prosze, to wazne!!

Gość czika22
zajrzalam i nie ma tam odpowiedzi na moje pytanie:(

moim zdaniem mogl dotyczyc tego o czym mowia Twoi rodzice nie wiem czy mieszkacie w spoldzielni czy macie lokal wykupiony od miasta, na prawie spoldzilczym sie nie znam ale jesli chodzi o lokale kupione od miasta to powinno byc tak ze najpierw Twoi rodzice robia akt notarialny darowizny na Ciebie a pozniej nastepuje zmiana zapisu w KW przy czym nie ma mozliwosci zebys o darowiznie nie wiedziala bo Ty musisz przed notariuszem wyrazic na to zgode

Gość Jakie to jest
mieszkanie, spółdzielcze ?

Gość czika22
mieszkanie jest wlasnosciowe, tzn wlasnosc mojej mamy, ale nalezymy do spoldzielni. na razie to byl tylko wniosek,czyli to jest raczej co o przepisaniu go na kogos? moze mnie pozniej o tym poinformuja?

przykro mi ale nie umiem Ci powiedziec jak to sie odbywa w spoldzielniach, tam sa troche inne regulacje

Gość czika22
a wiesz moze gdzie moge sie cos na ten temat?

przeniesienie własności lokalu to jedno, a wykup gruntów dookoła bloku to drugie. Jezeli mieszkanie jest wlasnościowe, na Twoja mamę, to nie wiem skąd ten wniosek. Z reguły wypisuje sie go jak masz mieszkanie lokatorskie (dostałas dajmy na to pare lat temu przydział na mieszkanie, ktore fizycznie jest wlasnościa spóldzielni) i chcesz je od spoldzielni wykupic. Masz taka mozliwośc (wykupu od spóldzielni) tylko ze: robisz wycene mieszkania, ile ono jest warte na wolnym rynku, przedstawiasz w spoldzielni i placisz pieniazki i zapis \'lokatroskie\' sie zamienia na \'spoldzielcze wlasnosciowe prawo do lokalu\' osoba ktora jest wlascicielem lokalu, chyba powinna byc czlonkiem spoldzielni do ktorej to mieszkanie jest przynalezne. jezeli to jest wniosek o przeniesienie wlasnosci to moze byc tak, że Mama Twoja wnosi o zmiane ........... Kurcze nie wiem.... :/ \"rodzice kiedys mowili ze przepisa na mnie mieszkanie\" - jezeli ono ma statsus wlasnosciowego (wlasciciel Twoja mama) to moga z tym mieszkanie zrobic wszytsko: sprzedać, wynająć, cokolwiek, darować w spadku, darować po prostu. Ale jak daruja to przed notaruiszem i jak juz tu ktos wspomnial ty musisz przyjac darowizne i wogole potem po przyjeciu zapłacic od darowizny podatek, chyba ze sie zobowiazesz ze przez okres 5 lat bedziesz w miaszkaniu darowanym zamieszkiwac. Boze wogole moja odp do tematu sie nijak nie ma, ale mam nadz ze choc troche pomogłam Pozdrawiam

Gość czika22
papier mial tutul dokladnie jak w temacie:"wniosek o przeniesienie wlasnosci lokalu(adres)" w taim razie co to bylo? bo przeciez nie bylo to napewno o grutnah wookol bloku..