Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Angelica220

muszę ugotować rosół, a nie potrafię

Polecane posty

Hej :) Pewnie zaraz mnie wyśmiejecie, ale muszę ugotować rosół, a nie umiem :O Czy ktoś mógłby mi powiedzieć, co ja mam po kolei zrobić. Znalazłam jakieś przpisy na googlach, ale one są takie ogólne :O Czy do garnka mam nalać ZIMNEJ wody i tam wrzucić po kolei kurczaka, warzywa i gotować? Ile czasu? I w ogóle ile te wody nalać?

do gotującej sie wody wrzuc oskubanego ptaka, obrane warzywa, tylko nie gotuj już od momentu wrzucenia ptactwa.

nalej sobie wode do garnka, wrzuć co tam masz: nóżkę kurczaka, albo kość wołową - zależy jaki rosołek chcesz zrobić, do tego włoszczyznę: marcheweczki, pietruszkę i zieloną i korzeń, selerek, por, ja wrzucam jeszcze całą cebulkę niedużą i to się gotuje. jak doprowadzisz do wrzenia to ja wrzucam jeszcze dla wzbogacenia smaku kostkę rosołową i gotuje dopóki nie będą warzywa miękkie

Gość rosół to ja
kurczaka pokroić i sparzyc tzn. do garnka wlać zimnej wody i włożyc umytego kurczaka doprowadzic do wrzenia ,,,wylac wode i kurczaka opłukac ,,znowu nalac wody i do niej włozyc kurczka i jarzyny ... tzn marchewka pietruszka seler por/moze byc cebula/ kawałeczek włoskiej kaputki /jak masz/ zielona pietruszka /jak masz/ kostke rosołowa odrobina kucharka lub vegety pieprz na koncu rosol ma sie pomalutku!!!! gotowac i nie przykryty !! smaczengo !!!!!!!!

Aaa cczyli najpierw mam nalać zimną wodę, wrzucić kurczaka, warzywa i zaraz zacząć gotować tak? Ile się mniej wiecej gotuje taki rosół? Przepraszam za takie pytania , ale gotuję zupę po raz pierwszy...

Pewnie są inne przepisy ale ja gotuję tak: Do garnka wrzucam porcję rosołową z kurczaka, obraną całą włoszczyznę i ćwiartkę kapusty włoskiej. Zalewam wodą i gotuję 3 godziny na wolnym ogniu. Dorzucam parę ziarenek pieprzu czarnego i silę pod koniec gotowania. Na jakieś 15 minut przed końcem gotowania obraną cebulę przypiekam na czarno na palniku i też wrzucam do garnka. Osobno gotuję makaron nitki. Moja rodzina i znajomi zawsze zajadają ze smakiem, ale wiem że w niektórych regionach Polski gotuja inaczej. Ja mam szkołę mazowiecką :-) Smacznego i powodzenia

nalej wody tyle tak na oko, nie wim na ile osób potrzebujesz, wrzuć kurczaka, ale ile to ci nie powiem bo nigdy na zegarek nie patrzę, ale chyba z 40 min, warzywa (marchew, pietrucha, seler - uwielbiam) możesz gotować w całości lub pokroić w plastry -albo jak tam chcesz, jeżeli w całości to musi się gotować dłużej, makaron można ugotować oddzielnie i klaść na talerz i później zalewać rosołem, zapomniałam o przyprawach - do rosołu daję tylko wegetę lub tym podobne, dobre są ziarenka smaku, no nie wiem co tam jeszcze mam napisać, jak coś to pytaj

Gość rosół to ja
koniecznie sparzyć!!!!!!!!!pozbedziesz sie farflocli i hormonow ,,ktorymi karmia kurczaki

do osoby która wylewa wodę po ugotowaniu kurczaka - przecież to wręcz barbażyństwo tak robić. Rosół straci cały smak. Rosół to \"tłusta\" zupa i należy jeść bardzo gorący, a po takiej wylewce to za przeproszeniem jakieś \"pomyje\" zostaną a nie rosół :-)

Gość rewwww
a ja robie tak do wrzatku wrzucam filet z kurczaka potem własczyzne ziele angielskie troche wegety wychodzi mi fajny nie tłusty rosól za kazdym razem przepyszny

aby pozbyć się \"farfocli\" trzeba dokładnie kuraka umyć i powyciskać wszystko z tych krosteczek i nie bedzie problemu

Gość ziela angielskiego nie dodaje
sie do rosolu a do krupniku!!!!! matkooooo do zimnej wody wrzuc polowe kurczaka (na taki wiekszy garnek), ktory wczesniej podziel na porcje. nie gotuj rosolu na smych udkach bo bedzie ohydny. najlepsze sa skrzydelka z dodatkiem wolowinki (nie kosc a chude mieso) albo korpusik. jak ci sie woda z tym kurczakiem zagotuje wylej lyzka te brazowe farfocle az woda bedzie czytsa. teraz mozesz wrzucic koste rosolowa, wegete, warzywa - marchweke ( ja kroje w male paski) pietruszke, pare listkow natki piertuszki (dobre sa kosteczki knora o smaku pietruszkowym), por pokrojony w kosteczke (zielona czesc), seler w kawalku, zapieczona na palniku cebula. ja dodaje tez zielone liscie lubczyka, maja intensywny zapach i nadaja cudowny aromat a tazke zielone liscie selera. gotuj na wolnym ogniu bez przykrycia, rosol nie moze wrzec!!! az warzywa zmiekna. wierz mi, nie ma lepszego rosolu od tego! pa

chodzi ło mi o że nie brojler, który jest typowo mięsny, wiesz to tak jak z bydłem: są rasy mięsne i mleczne (czyli te nie są mięsne)

Gość rosół to ja
__________>>>>>>>wiesz co Barbarzyńca to Ty karmisz siebie i rodzine hormonami wstepna obróbka ciepla nie niszczy smaku wrecz przeciwnie ścina białko i usuwa wszelkie brudy ,..by w póżniejszej fazie gotowania uwalniać aromaty !!!!!!!!!

Gość rosół to ja
moj rosół klarowny i czyściutki ,oka pływają tez ....i wcale nie musi być TłUSTY!!!!!!!!!!!!!!!!

Gość rosół to ja
NA wypisywane bzdury reakcja musi być

do----------------rosół to ja To, że ktoś ma inne zdanie niż ty nie oznacza, że pisze bzdury. Na początku swojej wypowiedzi napisałam, że pewnie są inne przepisy ale ja gotuję tak... A jeśli chodzi o hormony, to są w każdej żywności. Szyneczkę też sparzasz przed położeniem jej na kanapkę? Nie jadasz surowych owoców i warzyw? Jak tak za bardzo będziesz się przejmować chemią, to prędzej cie dopadnie jakieś choróbsko, niż tych, którzy sie tym nie przejmują. Ale jak napisała meaa, każdy je i gotuje tak jak lubi :-) Pozdrawiam

Gość smakosze
Witam,my z mężem bardzo lubimy rosół i już wypróbowaliśmy różne przepisy.Naszym zdaniem najlepszy jest ten którym raczyła nas nasza babcia.Zgodnie z jej starą recepturą najlepszy rosół składa się z różnych gatunków mięsa i dużej ilości warzyw.My do dużego garnka wkładamy kawałek kurczaka,indyka,królika,wieprzowiny i wołowiny.Wszystko zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia, następnie wylewamy powstałe "szumowiny" i zalewamy czystą wodą i jeszcze raz gotujemy mięso do którego dodajemy sól i mnóstwo warzyw: marchewka,pietruszka,seler,por, cebula i lubczyk. Rosół gotujemy na małym ogniu ok 4 godzinki solimy,pieprzymy i dodajemy vegetę według uznania. Makaron koniecznie ugotuj osobno.SMACZNEGO

Gość panisko117
Aż trudno uwierzyć !!!!!! kobieta pyta JAK UGOTOWAĆ ROSOŁEK ? 3 udka 3 marchewki 1 cebula 2 bulionetki trochę wegety i po ugotowaniu tego rosół gotowy

Gość jjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjakaja
jestem zawodowym kucharzem jak patrze na wasze przepisy.. smiech na sali. nie umiecie robic rosołu :) kuchareczki sie znalazły

Gość zapłodniona Halinka
Zapij kurę odrąbując jej głowę siekierą, wyparz we we rządku, opal nad ogniem (palniki od gazu lub na denaturacie), wypatrosz i nagotuj pysznego rosołku!

Gość panisko117
Oby panie miały tylko takie kłopoty.A, inna rzecz jak komuś myślenie sprawia bul !!!