Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Angelica220

muszę ugotować rosół, a nie potrafię

Polecane posty

Gość kupaaaaaaaa
do cos tam :117. chyba tobie sprawia "bul" co widac na zalaczonym obrazku. Pomysl nad swoja ortografia jelopie!!!! BÓL< BÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓL!!!!!!!!!!!!!!!!!

Gość buniu
Najlepszy rosol to gotuje Damian Wasy..... z CRYSTAL PALAC .Mimo tego za zawsze w niedziele jest na kacu to nie szumuje, ale to chyba dla tego ze robi rosol na ;londynskich kurczakach . wiec moral jest taki : NIE SZUMUJCIE ;LONDYNSKICH KURCZAKOW;

2 cebule przekroić na pół i przypiec na palnikó gazowym lub czym innym gotujemy na małym ogniu i zbieramy szumowine

Gość no i co to jest
znow stary temat wydarty z 2007 roku! autorka do dzis juz opanowala juz gotowanie rosolu:) a jezeli chodzi o scislosc to ja zbieram szumowiny i dopiero wrzucam jwrzyny i dodaje jeszcze pora i seler

Gość ev:D
hahaha , rosol z piersi kurczaka?!?! o loool ;D toż to sama woda ;D ja daję pół kury (nie kurczaka), troszkę wołowinki i jak czasem mam to kawałek wiejskiej gęsi lub kaczki . mniam, a potem warzywka . to jest dopiero rosol ! O ! ;D

Gość kkkiiikkkaaa
Rosół, żeby był dobry, powinien być z kilku rodzajów mięsa. Cały kurczak to kiepski pomysł, już lepiej dać kurę rosołową. Ja robię z połowy kury, szyi indyczej i kawałka wołowiny z kością. Do tego dwa pęczki włoszczyzny, ziele angielskie (śmieszna jest osoba, która twierdzi, że ziele to tylko do krupniku), liśc laurowy opalona cebula i to wszystko. Żadnych sztucznych kostek rosołowych, weget czy ziarenek smaku. Tylko trzeba długo gotować, zwłąszcza z wołowiną.

Gość alutka bez fiu...
ty jestes smieszna z tym twoim rosołem tym lisciem laurowym i zielem angielskim to ci wyjdzie galareta do nózek a nie rosół głupa jestes i tyle

Gość 568937827
ja gotuje tak : -biere kure wsadzam do gara tak zeby jej nogi wystawały i gotuje - znaczy sie najpiew rozpalam krzemieniem a potem to juz leci - przyprawiam ziołem jaie znajde na drodze. Ot, cała filozofijja.

Gość kkkiiikkkaaa
alutka bez fiu..., poczytaj sobie najpierw z czego i jak się robi galaretę do nóżek zanim się skompromitujesz na forum. W zdecydowanej większości domów jada się rosoły z zielem i liściem i co, zabronisz nam? Nie smakuje ci z zielem, to nie dodawaj, proste, ale co cię obchodzi jak inni robią?

Gość Iwcia29
kkkiiikkkaaa wez jeszcze do rosołu wrzuć czosnek bo są tacy co dają to będziesz miała ten twój rosół ty gotuj po swojemu tylko nie wypisuj jak ktoś nie daje ziela angielskiego do rosołu to jest śmieszna osoba to ty narzucasz jak kto ma gotować rosół nikt ci nie zabrania gotujesz jak lubisz i to twoja sprawa ale nie rzucaj inwektywami jak akurat gotuje inaczej w przeciwieństwie do ciebie ja nigdy nie daje opalonej cebuli bo to same toksyny są na cebuli od tego spalania tez daje wegetę lub ziarenka smaku moim zdaniem to ty ośmieszasz

Gość Ewa-45.
bo kkkiiikkkaaa gotuje rosół sposobem jak gotowały jej prababcie i babcie daodajac ziele ang. lisc laurowy i kawałek wołowiny opalona cebula ciezki jakis ten rosół musi byc

Gość my tez
hahaha stary temat wydarty!!! Ja dodaje tylko do galarety ziele i lisc laurowy oczywiscie marchew pietryszka seler i por, pieprz ziarnisty. Do rosolu to samo oprocz ziela i liscia:) ale za to cebulka obsmazona i grzybek suszony, marchew pietruszka seler i por. Kostka i ziarenka smaku. obowiazkowo zbieranie szumowiny i gotowanie bez przykrycia na malenkim ogniu(ma tylko pyrkac)

Gość kkkiiikkkaaa
Iwcia29: cyt. "ziela angielskiego nie dodaje sie do rosolu a do krupniku!!!!! matkooooo" - oczywiście to waszym zdaniem nie jest narzucanie swojego stylu gotowania rosołu:D Pokaż gdzie ja napisałam, że rosół musi być z zielem i że autorka cytatu jest śmieszna, bo gotuje bez ziela? Napisałam, że jest śmieszna, bo twierdzi, że ziele to tylko do krupniku, jakby był jakiś zakaz dodawania go do innych potraw. "ja nigdy nie daje opalonej cebuli bo to same toksyny są na cebuli od tego spalania tez daje wegetę lub ziarenka smaku" - wegeta i ziarenka smaku to oczywiście nie toskyny, a zdrowe i wartościowe przyprawy?:D Ewa-45. A rosołek z kostek rosołowych to lekki, zdrowy i pożywny? Rosół z zasady jest zupą ciężką, jak ktoś jest na diecie to może zjeść krem z brokułów.

Gość kkkiiikkkaaa
Owszem, ale takie jest założenie rosołu. Poza tym od kawałka wołowiny wcale nie robi się on tłusty niczym golonka. U nas rosól jada się stosunkowo rzadko, bo nikt nie ma czasu go gotować, ale jak już się zdarzy, to niech to będzie prawdziwy rosół, a nie wywar z kurczaka z makaronem:)

Gość KUCHCIKK
JAKI ŻAL NAWET ROSOŁU NIE UMIE UGOTOWAĆ HEHE:]

Ja najbardziej lubię rosół z kurczaka i wołowiny. z dwóch rodzajów mięs smakuje dużo lepiej niż z jednego. no i oczywiście mięso wrzucone na wrzątek, aby w rosole było soczyste. Polecam przeczytać art z tipów o rosołach (jak zrobić rosół wyciągowy dobry dla dzieci, osób starszych i chorych oraz z soczystym mięsem http://goo.gl/6QFWP)

Gość opiopi
ja dodaję mięso kurczaka + pręgę wołową, dodaję też suszony grzybek, liść laurowy, zielę angileskie, ziarna pieprzu i gożdzik, czasem ząbek czosnku oraz cebulkę opaloną nad palnikiem, wtedy jest przepyszny rosół. Kiedyś zrobiłam rosół z wiejskiej kury - był nieporównywalny w smaku do rosołu z kurczaka sklepowego - pychotka.

Praktycznie każdy z tych przepisów jest dobry,rosół jest najprostszą zupą na świecie ale co do 1 wypowiedzi muszę się odezwać. Na 1 stronie jest wypowiedz zawodowego kucharza który zamiast podzielić się swoją mądrością to skrytykował inne kobiety i ich przepisy. Otóż przypuszczam że ten pseudo kucharzyna z przydrożnego chińczyka nie miał pojęcia o połowie przeczytanych tu przepisów. Ja od siebie tylko dodam(bo jakoś nie doczytałem się) że rosół gotuje się na kurze (1,5h gdyż kura jest twardsza od kurczaka),reszta to wiadomo warzywa ale najpierw powinno sie gotować samą kurę ok.50min ,a potem po oczyszczeniu rosołku z szumowin itp dopiero wrzucić warzywa do gotowania. + sól,pieprz do smaku. pozdrawiam i życzę smacznego