Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość secadora

Postinor Duo

Polecane posty

Gość secadora

czy któraś za was barała kiedykolwiek te tabletki? Czy są naprawdę skuteczne? Wzięłam na drugi dzień po stosunku bez zabezbieczenia, strasznie sie boję, że mogę być w ciąży

ja mialam \"wpadke\" w piatek a wzielam dopiero w poniedzialek... i zadzialalo... wiec nie martw sie powinno byc dobrze.

Gość secadora
Dzięki Tanja, powiedz mi tylko czy twoja wpadka była po okresie przed czy może w trakcie cyklu, chodzi mi o te płodne dni. Myślisz że ma znaczenie kiedy ta wpadka była?

Ma duże znaczenie. Bo jeśli weźmiesz przed owulacją - to chroni Cię to w 100%ach a jeśli weźmiesz po owulacji - to skuteczność spada z każdą godziną.A niestety nie wiesz, czy owulację przebyłaś - czy nie.

to dziala jak tabletki wczesnoporonne wiec ja mysle ze to nie ma wiekszego znaczenia kiedy... wiesz co... nie pamietam juz w ktorym momencie to bylo w moim wypadku(to bylo juz jakis czas temu) a wzielas 2 tabletki? bedzie dobrze

Bzdura. Jeśli do ciąży dojdzie - postinor ją podtrzyma.To progesteron w końskiej dawce. Progesteron podtrzymuje ciążę, NIE USUWA ZAGNIEŻDŻONEGO ZARODKA.

nie chce sie klocic ale jesli dziewczyna wziela obie tabletki dzien po to nie ma bata zeby w ciazy byla nawet jesli mialaby wowczas owulacje... postinor nie podtrzymuje ciazy!!

postinor nie działa wczesnoporoonie, nie uszkodzi płodu jeśli dojdzie do zapłodnienia

Gość secadora
wpadka miała miejsce wczoraj, 11 dnia cyklu. Mam nadzieje że nie będę w ciąży. Wzięłam narazie 1 tabletkę, druga po 12 godz

Tanja to się nie kłóć, skoro nie chcesz - bo nie masz racji.Postinor po zapłodnieniu utrudnia zagnieżdżenie ale nie uniemożliwia go. Jeśli proces zagnieżdżania już się rozpoczął, to Postinor nie zadziała - tę informację znajdziesz nawet na ulotce Postinoru.

Cytatz ulotki:\"Preparat może powodować zmiany w endometrium (błona śluzowa macicy), którezmniejszają prawdopodobieństwo implantacji (zagnieżdżenia zarodka). Preparat nie jestskuteczny, jeżeli proces implantacji już się rozpoczął. Skuteczność leku Postinor®-Duozmniejsza się wraz z upływem czasu od stosunku (95 % po przyjęciu w ciągu 24 godzin,85 % po przyjęciu w ciągu 24-48 godzin, 58 % po przyjęciu w ciągu 48-72 godzin).\"Dla jasności - zagnieżdżenie = implantacja

Dodam, że zawarty w nim levonorgestrel należy do grupy tzw. progestagenów (od greckiego gestos - ciąża) czyli hormonów wspierających ciążę.

A to, że progesteron podtrzymuje ciążę to wiedzą wszystkie, które z zajściem mają problemy - dostając właśnie sztuczny progesteron na podtrzymanie.A Postinor to nic innego, jak progesteron, który przed owulacją przyjęty skutecznie hamuje jej wystąpienie, przyjęty po owulacji zmniejsza śluzówkę i utrudnia zagnieżdżenie a wzięty podczas proceu implantacji - pomaga w zagnieżdżeniu.