Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość emiliaaaaa

podejrzenie PCO mam wyniki hormonów czy jest tu ginekolog który mógłby sprawdzić

Polecane posty

Gość emiliaaaaa

w zeszłym tygodniu usłyszałam od ginekologa najprawdopodobniej to PCO zrobi pani badania krwi i bedzie wiadomo. Dziś do niego zadzwoniłam i nie wiem nic. W trakcie robienia badań byłam w 18 dniu cyklu: Estradiol 46,8 FSH 3,5 LH 2,1 Prolaktyna 7,0 Mam podane jakies przedzialy ale nie wiem jaka faza w cyklu jest 18 dzień zy jest to środek cyklu czy faza lutealna. otrzymałam również tabletki Yasminn nie wiem czy sa to odpowiednie leki. Będę wdzięczna za porady

Podaj normy (masz je przy każdym wyniku). Bez tego nie mamy czego analizować.

Poza tym podaj normę dla konkretnej fazy (np w przypadku estradiolu, lh i fsh). Ważne jest też w której fazie cyklu jesteś (przedowulacyjnej, okołoowulacyjnej, poowulacyjnej).

Gość emiliaaaaa
estradiol faza folikularna 30-120 srodek cyklu 130-370 faza lutealna 70-250 FSH faza folikularna 3,0-12,0 środek cyklu 8,0-22,0 faza lutealna 2,0-12,0 LH faza folikularna 0,8-10,5 środek cyklu 8,0-22,0 faza lutealna 2,0-12,0

Gość emiliaaaaa
wczesniej przez dwa miesiace bralam diane i mialam okres ksiazkowy ostatnia miesiaczka zaczela sie 30 wrzesnia

Gość emiliaaaaa
przepraszam pomyłka ostatni okres zaczal sie 28 wrzesnia

Jak długie masz cykle?Estradiol, fsh i lh skrajnie niskie - nie wskazują na przygotowania do owulacji.Nie podałaś norm prolaktyny.Owulacja się jeszcze nie odbyła i w najbliższych dniach jej na pewno nie będzie.Na PCO to nie wskazuje - bardziej na niewydolność przysadki (stosunek LH do FSH bliski 0,6)

Nie liczą się cykle przy antykoncepcji hormonalnej - jak długie miałaś te sprzed brania diane?Sugerowałabym wybrać się z wynikami do endokrynologa, by potwierdzić diagnozę, bo - jak napisałam - do PCO to nie pasuje. Ale wykluczyć się nie da - jakkolwiek skłaniałabym się bardziej ku niewydolności przysadki.

Dla jasności - przy PCO stosunek LH do FSH powinien być większy niż 2:1 (LH minimum 2 razy przekraczające FSH).

Gość haniabania
ngLka a skąd ty sie na wszystkim znasz? :) nie najeżdżam na Ciebie tylko pytam mam wysoki testosteron ostatnio badałam, dziś miałam usg narządu rodnego i nie juz wiem ze to nie pco. więc jaka może byc przyczyna?

Gość haniabania
* i juz wiem ze to nie pco- tak miało być

haniabania - interesuję się wszystkim, co z płodnością związane.Samo USG nie daje pewności co do braku PCOS - obraz policystycznego jajnika to jeden ale nie jedyny z objawów PCOS, czyli wcale nie musi wystąpić. ważne są też badania innych hormonów - jak u Autorki topicu: lh, fsh, estradiol, prolaktyna.

Gość emilaaaaaa
prolaktyna jest w normie u nieziezarnych wynosi 1,2-15,5 a ja mam 7 co do cykli sprzed brania diane byly bardzo zroznicowane pod wzgledem terminu konsystencji i długości trania okresu. nie moglam tego wyczuc raz dwa lub wiecej tygodnie za pozno raz za wczesnie. brudzenie miedzy okresami. wydzielina podczas okresu przypominajaca smołe czarne i maziste. znikoma ilosc normalnej krwi

emilaaaaaaJak dla mnie - nie ma podstaw by podejrzewać PCO.Wybierz się do endokrynologa z wynikami, trzeba skontrolować przysadkę.Lekarz powinien również skierować Cię na zbadanie tarczycy.

:/ to czemu ginekolog mi tego nie zleciła a kazała przyjść z wynikami badań tarczycy... czy to logiczne? czyli charakterystyczny obraz jajników nie jest jednym z pierwszych i podstawowych objawów pco?

Gość emilaaaaa
jakis czas temu chyba na początku tego roku miałam robione tsh wszystko było ok. ale od ok 2 miesiecy przytyłam ok 3kg strasznie to po mnie widac i nie wiem czy to diane czy to cos nie tak ze mną

haniabania - PCO to podstępne schorzenie, u niektórych może przebiegać NIEMAL bezobjawowo - obraz policystycznego jajnika nie musi wystąpić.Tarczyca może mieć wiele wspólnego z testosteronem, jak dla mnie lekarz próbuje wyeliminować \"najczęściej występujące\" schorzenia -apewne, gdy tarczyca nic nie wykaże - dostaniesz skierowanie by zbadać lh i fsh.emiliaaaaa - możliwe, że po diane - tego się raczej nie dowiesz, no chyba, że badanie tarczycy da odpowiedź...

Gość emilaaaaa
Bardzo dziękuję za poświecony czas w sumie znowu nie wiem czego dowiem się od lekarza . Czy możesz określić mi bliżej co może być nie tak z przysadką? Jestem juz przestraszona bo kiedy usłyszałam PCO przez dwa dni nie mogłam dojść do siebie.

Gość emilaaaaa
cieszę się ze to nie PCO bo naprawde dwa dni wycięte z życiorysu płakałam jak szalona przez ponad dwa dni nie mogłam dojść do siebie dla mnie to było jak wyrok. Dziś okazało się, że to nie to ucieszyłam się to fakt,.... ale problem dalej wisi a ja nie wiem kto mi pomoże :/

Haniabania - ale ja nie piszę, że masz PCO, lekarz dała Ci skierowanie na badania, żeby pewne rzeczy wykluczyć. Tarczyca jest to bardzo ważna, bo chce wykluczyć Hashimoto. Ta choroba dotyczy schorzenia tarczycy, przy niej jest również podwyższony poziom testosteronu.Nie zakładaj, że lekarz robi coś nie tak - jeśli nie widzisz związku - widocznie lekarz widzi.emilaaaaa - ciężko powiedzieć, nigdy nie wgłębiałam się stricte w zaburzenia przysadki, myślę, że na konsultacje do INNEGO lekarza tak czy siak musisz się udać.