Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość czy ktoś mi odpowie

Czy OWULACJA zawsze występuje na 16-12 dni przed miesiączką? bez względu na dług

Polecane posty

Gość czy ktoś mi odpowie

ość cyklu?

Tak. Należy zaznaczyć, że u zdrowej kobiety.W nieprawidłowościach może mieć mniej, np 10 czy nawet 8 dni ale wówczas szanse na ciążę są znikome i fazę lutealną należy wydłużyć i/ lub wspomagać co cykl.

Gość czy ktoś mi odpowie
Nie bardzo rozumiem to zdanie: "W nieprawidłowościach może mieć mniej, np 10 czy nawet 8 dni..." mieć mniej?

To znaczy, że gdy progesteron po owulacji jest za niski to faza lutealna (tak się mówi właśnie o czasie od owulacji do miesiączki, który jest stały i wynosi 12-16 dni) - może być krótsze i będzie wymagała leczenia.

Gość czy ktoś mi powie
ok, teraz wszystko jasne:) a co to za nieprawidłowości, które mogą skrócić fazę luteraną?

Niedomoga lutealna inaczej wana niedomogą ciałka żółtego (patologia w tworzeniu się ciałka żółtego lub zbyt krótki żywot i niski poziom wydzielanego progesteronu).

Gość czy ktoś mi powie
dzięki wielkie:) a możesz mi tylko podpowiedzieć czy jeśli zakładając, że mam normalny, zdrowy cykl 28-dniowy i ostatnią miesiączkę miałam 26 września, a współżyłam 8, 10 i 13 października oczywiście w wiadomym celu to czy teoretycznie powinnam zajść w ciążę (przy cyklach 28 dni)?

Teoretycznie w każdym cyklu możesz zajść w ciążę niezależnie od tego w który dniu cyklu współżyjesz JEŚLI SIĘ NIE OBSERWUJESZ - a nie obserwujesz się.Piszę tak dlatego, że dni płodne można obliczyć w zakończonych już w cyklach - a w tym, który trwa, dni płodne się obserwuje i określa na podstawie objawów.Owulacja może dowolnie przesunąć się w czasie (zarówno przyspieszyć jak i opóźnić) a nigdy nie wiesz, czy akurat TEN cykl nie będzie dłuższy lub krótszy.

Gość czy ktoś mi powie
ok, rozumiem, ale tak jak napisałam cykle mam regularne co 28 dni i pop orstu chciałabym wiedzieć czy dobrze celowałam oczywiście zakładając, że cykl jest prawidłowy;)