Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość melorant

melorant

Polecane posty

Gość melorant

Witam. Mam pytanie. Co znaczy okreslenie MELORANT? Nie moge nigdzie znalesc a zalezy mi!

Gość melorant
bardzo mozliwe, przeczytalam to dzis i mozliwe, ze w tekscie (pisanym) byla "zjedzona" literka

melioracje [łac. melioratio ‘ulepszenie’], zabiegi techn. mające na celu trwałe polepszenie roln. zdolności produkcyjnych gleb; hydromelioracje regulują stosunki wodne w glebie przez odwadnianie i nawadnianie; agromelioracje polepszają glebę przez długo działające zabiegi uprawowe (np. marglowanie gleb), fitomelioracje — przez zalesianie stoków. A ten co to robi, to meliorant:D

Gość melorant
no tak mi sie meliorant kojarzyl. Ale to nie chodzi o to. Nie pasuje do kontekstu..hmmm

Gość melorant
chodzilo o osobe, ktora chora poszla do pracy bo musiala zrobic pilne zlecenie. Zostala okreslona jako melorant. I kurka nie umiem sobie tego przypasowac do niczego.

Cały czas myślę, ale nie wiem :D Może to jakaś literówka w tym wyrazie, ale mam pustkę w głowie :D

Gość melorant
jacie :D ja nad tym mysle juz dlugo, dodam, ze studiuje polonistyke i jak dla przyszlego polonisty jest to dla mnie zagwozdka. Moze powinnam dodac, ze facet, ktory uzyl tego okreslenia jest cudzoziemcem, mowi po polsku, zdaza mu sie kaleczyc wyrazy ale nie az tak zebym nie wiedziala o co chodzi zupelnie :D a to okreslenie slyszalam juz kilka razy od niego, nie chcialam pytac zeby nie bylo, ze on zna lepiej polski ode mnie ale widze, ze nie tylko ja nie znam tego okreslenia D:

Gość głuptasek
melioracje [łac. melioratio ‘ulepszenie’], zabiegi techn. mające na celu trwałe polepszenie roln. zdolności produkcyjnych gleb; hydromelioracje regulują stosunki wodne w glebie przez odwadnianie i nawadnianie; agromelioracje polepszają glebę przez długo działające zabiegi uprawowe (np. marglowanie gleb), fitomelioracje — przez zalesianie stoków.

Aha :D Musiał więc kompletnie coś pomylić w takim razie :D Nic mi się nie kojarzy zupełnie. Próbowałam na brzmienie, skojarzenia, przestawianie liter...chyba, że to jakieś określenie w innym języku. jak go nie spytasz, to nie będę spać po nocach :D

Gość melorant
jacie: ja tez :D musze go zapytac ale to po weekendzie. Dodaj sobie topik i zagladaj tu, jak sie dowiem to dam znac :P ja przetrzepalam Kopalinskiego przed chwila, probowalam roznych cudow :D ale nie wiem :P dal czadu tym razem, wiele dziwnych rzeczy robi z wyrazami polskimi ale to juz przeszlo wszystko :D tez myslalam, ze z innego jezyka bo on czesto wplata do rozmowy angielskie i niemieckie zwroty....ale nic mi nie przychodzi do glowy.

Dobra, dodam topik :D I na pewno sprawdzę, bo gdzieś mnie to łaskocze na brzegu umysłu :D Tylko, kurde nie zapomnij! :D

Gość melorant
na pewno nie zapomne, za bardzo mnei to gryzie i bede pamietac, ze Ciebie tez :D kuzwa, no...

Gość melorant
Jedno mi tylko przychodzi do glowy. Ze on pokrecil wyraz "malkontent". Nic innego. Uzyl go, kiedy narzekalam, ze chora musialam isc do pracy a kiedys okreslil nim naszego wspolnego kolege, ktory rzeczywiscie sporo narzeka (wtedy nawet nie skojarzylam). matko i corko, to na pewno to :D

Nie! :D To nie brzmi podobnie :D Malkontent przyszedł mi do łba, ale nie leżał w kontekście. To taki, co narzeka i nic mu się nie podoba. A miał być taki, co leci bo jest zadanie :D Ale w sumie....;)

Gość melorant
no bo to bylo tak, ze ja musialam isc do pracy chociaz zdycham na L4. I poskarzylam sie dzis, ze mimo choroby musialam isc do pracy. I on tak mnie podsumowal. Ale tez mi sie zdaje, ze to nie brzmi podobnie, kurde, skad on wytrzasnal to slowo :D zapytam go mimo wszytsko, bedziemy sie chyba widziec w weekend, to bedzie latwiej niz przez komunikator. To wtedy dam znac :P

No musisz, kurna :D Chyba, że chcesz mnie mieć na sumieniu :D Będę czekać na odpowiedź. Mam tak, że nawet po roku mi coś wpada do łba:D Koniecznie wyjaśnij! :D [ciekawe co mi się przyśni :o] :D

Gość melorant
nie no, nie moge pozwolic zebys cale pozniejsze zycie zastanawiala sie co znaczy "melorant" :D Ja tez tak mam, ze nawet po roku potrafie cos sobie wkrecic :P no nic, zycze slodkich snow i dzieki za probe rozwiazania zagadki :D ja tam moge byc melorantka, mi wsio rawno tylko wolalabym jednak wiedziec co to znaczy loool

Gość melorant
jacie spytalam. Odpowiedz mnie nei zadowolila :P Nie chodzilo o czlowieka, ktory narzeka ciagle. Odpowiedz byla: "to taki glupek". Wiecej wyjasnien nie udalo mi sie uzyskac. Nie mam pojecia skad to slowo mu przyszlo do glowy. to chyba jakas nowomowa, jak naszych Kaczorow...

Dzięki :D O jacie...nie takiej odpowiedzi się spodziewałam. Myślałam, że poznam nowe, ciekawe słowo, być może nawet zagraniczne, a tu...:D Dzięki, że pamiętałaś :D