Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość xerezz

zwiazek na odleglosc ... korzysci/koszta ...

Polecane posty

Gość xerezz

pytanie do osob ktore sa lub byly w zwiazku na odleglosc, jakie wymienily by "koszta" takiego zwiazku ? dla mnie jesli zdecyduje sie na taki zwiazek, cale szczescie przycmiewa kilka rzeczy: - logistyka 400 km (tylko pociag, lub samochod, a wiec ok 6 godzin podrozy :( nie ma polaczenia lotniczego 😠 ) - czas - wspomniane 6 godzin w jedna strone :( - czas - ogolnie rzecz mowiac, jestem zajetym czlowiekiem, i mam duzo zajec - koszta: szacuje, ze przy moich wypadach dajmy na to 3 razy w miesiacu po 3 dni wyszloby ok 2000zl ( skad taka suma: przejazdy + zakwaterowanie w hotelu [ odpada zamieszkanie w jej domu rodzinnym na samym poczatku zwiazku, a po drugie ja i tak preferuje prywatnosc i swobode ] + wyzywienie + wspolna rozrywka ) czy ktos spotkal sie z tymi problemami i przezwyciezyl je ? czy moze nie dal rady ? a jesli sie udalo, to jak dlugo mozna tak ciagnac ?

Bylam w zwiazku na odleglosc: Koszta: - najwiekszy to tesknota - wydawanie forsy na rozmowy telefoniczne i sms (koszt pieniezny) - koszty podrozy do siebie (Polska-Italia, mniej wiecej co 2 mies) -brak kontaktu fizycznego, mozliwosci przytulenia sie Korzysci: - moglam sobie wychodzic dowoli z kumpelami i bawic sie swietnie majac poczucie ze juz nie musze szukac faceta bo go mam, wiec skupialam sie tylko na zabawie - moglam postawic na wiekszy rozwoj samej siebie- dodatkowe kursy, nauka, czytanie - jak sie widywalismy po dluzzszej rozlace to nie moglismy sie soba nacieszyc - po dluzszych rozlakach przytulanka byly superowe

Gość xerezz
bylas, to juz nie jestes, rozpadlo sie przez odleglosc ? wiesz, dzisiaj rozmowy tel to juz nie majatek, jakos to mozna obejsc. mowisz ze co 2 mc podrozowalas, tragedia :o , dlatego ja zakladam min 3 wypady na miesiac. co do korzysci to masz racje.

Gość jakto co myslimy
jesli dwoje ludzi sie kocha to odleglosc nie ma znaczenia.

u mnie sie rozpadlo podobno przez odleglosc :O 200 km Ale powiem, ze na poczatku nie bylam do tego optymistycznie nastawiona a potem wlasnie zaczelam widziec plusy, ze nie musze calego czasu poswiecac facetowi, ale tesknota byla ogromnaaaaaaaaaa :(

Bylam, juz nie jestem bo dzis jestesmy malzenstwem i mieszkamy razem:)) Nasza odleglosc trwala okolo 9 miesiecy. Ogolnie mysle ze milosc na odleglosc moze przetrwac ale pod warunkiem ze jest realna mozliwosc ze ta odleglosc sie skonczy i ze mozna snuc wspolne plany. Jezeli odleglosc zaczyna sie przeciagac w nieskonczonosc to moim zdaniem szanse staja sie znikome by zwiazek przetrwal.

Gość mallinkka
z tego co widac , slychac, to duze ryzyko jest takie ze zmeczeni odlegloscia, nagle znajdziemy sobie kogos na miejscu.

Po prostu jest tak ze po pewnym czasie kazdy zyje tylko swoim zyciem, planuje za siebie. I chcac nie chcac odklada zwiazek na bok. Dlatego mysle ze zwiazek na odleglosc jest mozliwy tylko do pewnego momentu. Potem to juz przeciaganie. No i wogole ile mozna porozumiewac sie tylko za pomoica telefonu czy skype\'a?

Gość Kocurkowa
Ta tesknota czasem zabija nawet slonce za oknem... :/ Na koncie 2 związki na odległość. 200 km - przez piec długich lat a obecnie od kilku miesiecy, żeby nie było za łatwo ja w PL on w UK. Życie na gg i skype to mój chleb powszedni i da sie do tego przywyknąć. Czasem jednak przychodzi taki dzień, ze łapiesz sie na tym, iż myśląc o tej drugiej osobie widzisz przed oczami monitor zamiast twarzy... Teoretycznie to nic takiego, bez czego nie mozna żyć ale świadomość, że nie mozesz sie do kogos przytulic i dostać całusa wtedy kiedy tego najbardziej potrzebujesz.... bo nastepne spotkanie za 2 tygodnie/kolejny lot za 2 miesiace... sprawia mi czasem wręcz fizyczny ból. Trzeba sie też pilnować, bo kłótnia na necie często kończy sie mega nieporozumieniem a czasem i o wiele gorzej niz mogłoby to być w realu (łatwiej jest wyłaczyć komputer niz pisac ta sama mysl 15 raz na rozne sposoby). Dużo by można jeszcze pisać o minusach... Co do plusów to zgadzam się z agnesinkka. Każda chwila po rozłące jest fajna a noce robia sie dziwnie krótkie ale im dłużej to trwa tym gorzej. Ja wytrzymałam 5 lat i powiedziałam dość. A on, jak sie dowiedziałam po rozstaniu, kilka tygodni przed nim, juz pocieszał sie okazyjnie z miejscowa... A obecnie? Planujemy za kilka miesiecy razem zamieszkać tu w kraju. Uczucie jest dość świeże i właśnie wchodzące na etap probowania sie jak daleko jedno możne wychodzic na teren drugiego. Co kiedyś będzie wspólne a co ma`pozostac autonomiczne. Załatwianie tego na necie jest... Niby oczywiste, że każde ma swoje zajecia, że wychodzimy osobno, z innymi ludzmi przebywamy, bo razem nie mozemy. I właśnie to: razem nie mozemy, kiedys będzie inaczej, za niedługo, to słowa które chce sie aby nie istnialy. Co zabawne, to Internet nas do siebie mocno zbliżył a teraz czasem dzieli. Codzien rozmawiamy godzinami i sobie powtarzam ze skoro dałam rade zyc tak 5 lat to co to dla mnie kilka miesięcy. Nie daje głowy czy wytrzymam, coraz czesciej się gryziemy i najczesciej zaczyna sie od tego ze ktoś zle zrozumiał czyjeś intencje. Po ostatniej wymianie podgladow, po raz pierwszy nie chce mi sie z nim gadac i niczego wyjasniac (on pewnie czuje podobnie). Niedobrze mi juz czasem od zdzierania farby z klawiatury, \"objęc\" poduszki i pustki która nastaje po wyjezdach. Choc ten stan rzeczy to niczyja \"wina\", gdy do tego dochodzi stres to tesknota zamienia sie w złość a ja w zielonookiego potwora. Niedługo wyczekiwane spotkanie, albo sie dogadamy albo nie wiem co i nawet nie chce wiedziec... Nie chce sie poddawac. Praktycznie zmusiłam sie by znów tak komuś mocno zaufac i dużo mnie kosztowała decyzja o tym, by wejsc w taki zwiazek po raz drugi. Wiedziałam z czym to się wiąże ale w całym tym szaleństwie nie wziełam chyba na serio pod uwage, ze czesc tego co uwazam za przeszlosc będzie znów rzeczywistoscią. Czy warto? Jak sie kocha... Pewnie że tak, warto i przeryczeć miesiac i przemeczyc się z okresowymi deficytami bo nagroda ukryta w ramionach bliskiej osoby skutecznie przysłania ponoszone koszty. Chyba.... ;-)