Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość knoxville

Przepuklina przełyku

Polecane posty

Gość knoxville
Gazy miewam tz.potworne odbijania a dolne raczej w normie,ale to moze być tyle ze nie wiem jak to zbadać

Gość paula01
to co m. in. znalazłam: Objawy refluksu W przypadku charakterystycznych objawów dla refluksu, postawienie właściwej diagnozy nie jest trudne. Należą do nich: zgaga, odbijanie, nudności, zwracanie pokarmów, trudności z połykaniem pokarmów. Inaczej jest niestety wtedy gdy mamy doczynienia z objawami, które imitują zupełnie inne choroby. Należą do nich: - dolegliwości ze strony układu oddechowego t.j. powracające zapalenie oskrzeli, dychawica oskrzelowa, zachłystowe zapalenia płuc, duszności, męczący przewlekły kaszel (który jest spowodowany przedostawaniem się mikro - bądź makro - treści żołądkowych do układu oddechowego bądź reakcją oskrzelowo - przełykową obecności kwaśnej treści żołądkowej w przełyku), świsty oddechowe, bezdech w czasie snu - ze strony układu laryngologicznego może to być zmiana barwy głosu, chrypka, zapalenie zatok, intensywne ślienienie się oraz uczucie tzw. "kluchy w gardle", zapalenie gardła oraz krtani będące konsekwencją obecności kwaśnej treści w przełyku. - oprócz tego bardzo często występuje ból w klatce piersiowej pochodzenia pozasercowego( NCCP - non - cardiac chest pain) z lokalizacją podmostkową bądź w nadbrzuszu środkowym. Ma charakter głębokiego, piekącego bólu. Bardzo często wywołuje go pozycja leżąca często w godzinach nocnych ale nie tylko bądź schylanie się po posiłku. Symuluje on chorobę wieńcową w związku z tym często bywa trudny do zdiagnozowania. - bolesne połykanie czyli odynofagia występuje często u chorych z nadżerkami lub owrzodzeniem przełyku na wysokości zwężenia. - zwracanie pokarmów jest wynikiem biernego cofania się poza połączenie przełykowo - żołądkowe (GEJ - gastro - esophagel junction) do przełyku powodując kwaśny bądź gorzki smak w ustach. Nasilać to może leżąca pozycja ciała bądź wzrost ciśnienia śródbrzusznego. a co do grzybicy - to bys muasiała zbadac kał na pasozyty i grzyby.

Gość knoxville
No musze przyznać że mnie zaskoczyłaś ,wszystko to prawda ,tylko żeby to wszystko zdiagnozować powinnam chyba się położyć w szpitalu co nie uśmiecha mi się zbytnio.Dziękuję ci za ten wpis ,potwierdzam co do uścisku w mostku ale to nie jest najgorsze , zgagę miewam rzadko ,a jak się kładę to jest mi lepiej niż jak siedzę .Spokojnie wtedy oddycham i nic mnie nie uciska,kiedy rano wstaję to zawsze czuję się dobrze a dopiero później zaczynają się schody.Nie wiem czy to badanie można prywatnie zrobić w Sanepidzie czy trzeba mieć skierowanie od lekarza.Na pewno będę sugerowała lekarzowi o takiej ewentualności,bo kiedyś też o tym myślałam ale przeważnie brałam leki osłonowe na grzybicę ,więc chyba nie .Nic nie stoi na przeszkodzie jednak takie badanie wykonać , dziękuję za podpowiedź.

Gość knoxville
Staram się jeść małe ilościowo i kalorycznie posiłki , tz bułeczki kukurydziane , ryż na wodzie z jarzynami i nie pije nic kwaśnego ani kawy:( tak że zgagi nie ma , zwrotów też nie ,tylko lekki ucisk w mostku , ale najbardziej dokucza mi ucisk tchawicy i krtani,który sie pojawia i znika ale bywa bardzo męczący .Myślałam że po leku na skurcze zwieracza żołądka mi to przejdzie ,ale tylko czasem bywa lepiej .Wczoraj czułam się dobrze a dziś niestety cały czas mnie dławi:(

Gość paula01
ja zgagę miałam moze ze 4 razy w zyciu, nie wymiotuje, jedyne objawy to ta gula w gardle i osbijania tzw puste, no i czasami ten kapeć w buzi.

Gość knoxville
Byłam w piątek u chirurga ,stwierdził ze przepuklina nie jest duża i można to leczyć , dostałam jeden lek na 90 dni , twierdzi że musi pomóc. Nie wiem dalej jaka jest przyczyna moich ucisków tchawicy , nie wiem czy coś wyjaśni wynik rtg płuc.Jak to też nie wykaże to chyba będę szukać przyczyny w grzybicy.Z niepokojem oczekuję na kolejny wynik.Dziękuję ci Paula że tak mnie wspierasz i podpowiadasz ,dzięki tobie popatrzyłam na swój problem z mniejszym strachem i z szerszej perspektywy na cały mój organizm.Nie było mnie wcześniej bo oczywiście mój net działa jak loteria. .

Gość paula01
nie ma sprawy - polecam sie na przyszłośc. O grzynicy jest oddzielny topik, jakby co....

Gość knoxville
Dziękuję Paula, wszędzie zaglądam ,dużo czytam , dziś byłam u mojej lekarki , niestety ostatni raz , bo odchodzi z ośrodka:( i pytałam o to badanie na candida .U nas można wykonać prywatnie tylko w jednym laboratorium, na wynik trzeba czekać 2 tygodnie ,ale nie zrażam się i zrobię to badanie. Poza tym zmieniła mi lek zapisany przez chirurga na controlic bo jednak helica brać nie mogę .Ogólnie jednak , czuję się już znacznie lepiej choć jeszcze miewam minimalne dławienia.Przypuszczam ,że to mimo wszystko od tarczycy bo wynik rtg płuc tez wyszedł dobry.Obecnie nie zażywam eutyroxu już tydzień i widzę poprawę ,muszę się jeszcze skontaktować z endokrynologiem co on o tym sądzi , a to znów problem bo była lekarka odeszła i jest nowy lekarz, jeszcze u niego nie byłam .Nie było mnie tu kilka dni bo jak zwykle net , lub brak czasu .Pozdrawiam.

Gość paula01
ja biore tez controloc

Gość knoxville
Lek który przepisał mi chirurg na 90 dni to Helicil ,ma on jednak ten sam składnik co Gasec Gastrocaps tz.Omeprazolum ,który niestety nie jest dla mnie dobry .Nie czułam się po nim dobrze , dlatego wymieniłam na Controloc 40 .Jeszcze nie wiem jakie będą skutki jego działania ,bo dopiero dziś rano zażyłam pierwszy raz . Paula , powiedz proszę, jak zażywasz ten Controloc ,bo mnie powiedziano że mam zażywać na czczo ,a ile mogę leków brać na czczo.Już mam tak brać Metoclopraminum a żeby było śmiesznie to szczepionkę Luivac też należy brać na czczo,a kiedy znów zacznę brać eutyrox to też na czczo i jak to wszystko pogodzić , nie wiem.