Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kiniaaajdijfk

co to jest jeżeli nie prolaktyna???

Polecane posty

Gość kiniaaajdijfk

Mam białawy wyciek z sutka, zrobiłam badanie prolaktyny i wynik wyszedł w normie 20.9 Pani doktor powiedział ze to może być właśnie podwyższoną prolaktyna ale ona jest w normie. do lekarza idę dopiero w środę więc do tego czasu nadal muszę żyć w niepewności. Wie ktoś co to może być?? Piszcie proszę!!!!!!

przecież widać, ze zwykła, skoro wynik jest tak niski badanie jest niewiarygodne, to na pewno prolaktynemia poziom prolaktyny najlepiej oznaczać wcześnie rano mnie też po pierwszym pobraniu krwi wyszedł podobny wynik - 22, a po badaniu szpitalnym był ponad dwukrotnie wyższy postaraj się o skierowanie do szpitala i zrób wszystkie potrzebne badania i nie pozwól, żeby lekarz zbagatelizował sprawę. poza tym możesz mieć prolaktynemię czynnościową a prolaktyna \"skacze\" tylko wtedy, gdy się denerwujesz i za każdym razem może wychodzić inna

Gość kiniaaajdijfk
Wyciek taki mam gdzieś od czterech lat z tym że raz on jest bardzo obfity a raz bardzo skąpy, czasami go nie ma w ogóle.Obecnie jestem w połowie cyklu i cieknie tak jakby wcale tzn. jak mocno nacisnę to pojawi się mała kropelka tej wydzieliny.Miałam robione usg i owulacje mam prawidłową a przecież jak jest podwyższona prolaktyna to owulacji nie ma w ogóle.Nie wiem kompletnie co o tym myśleć.

Gość kiniaaajdijfk
Jak sie ma owulacja do tej prolaktyny?? Napiszcie cos

Gość gitenka
wtedy pisałam późno. może teraz są tu jakieś osoby które miały podobnie do mnie??

ja też przez wiele lat miałam owulację pomimo za wysokiej prolaktyny te objawy, które masz, nie mogą bać się z niczego

Po pierwsze podwyższona prolaktyna może - ale nie musi blokować owulacji.Po drugie, jeśli jest hiper czynnościowa (znaczy podwyższona więcej niż 5cio krotnie po obciążeniu) - to zdania lekarzy co do leczenia są podzielone. Ja mam dziś a sobą odbytą wizytę. Dodam,że wszystkie cykle mam owulacyjne.Prolaktyna 22,5 w normie do 29 (po owu) a przed owu 10 - ta sama norma.Natomiast po obciążeniu mam 148 (robiona z wynikiem podstawowym 10) - czy wzrost 15to krotny.Nie dostałam żadnych leków, bo obciążenie nie ma znaczenia klinicznego i nie interpretuje się samodzielnie prl po mtc - ale wraz z innymi hormonami.Jakkolwiek - przy wycieku z piersi możliwe, że lekarz przepisze leki na prolaktynę ale musisz wykonać badanie z obciążeniem i niezależnie od wyniku, niestety - dobrze byłoby wykonać USG piersi, by wykluczyć zmiany wyst. w piersiach (np niegroźne guzy).

Gość kiniaaajdijfk
Badania po obciążeniu nie miałam robionego.Więc nie wiem czy po obciążeniu prolaktyna jest podwyższona.Wyciek mam nadal ale lekarka do której chodzę powiedziała mi ze na razie żadnych leków mi nie przepisze ewentualnie gdyby nic sie nie zmieniło gdzieś tak około 3 miesięcy to mam znowu do niej przyjść i wtedy mi da tabletki ale niechormonalne.Nie wiem czy tak ma być czy po prostu zbagatelizowała sprawę.

Gość niebieskooka ty chyba
hej jest tu jeszcze autorka topicu? Mam takie same objawy, PRL mam przy dolnej granicy w normie, bylam na ugs - nic nie wykazało. Endokrynolog kazała mi poczekać pół roku ...nie wiem co dalej robić???:(

Gość b.londynka
Ja tez to mialam- tzn. wydzieline z piersi i nic poza tym, PRL w porzadku, tylko po obciazeniu skoczyla ponad 22 razy. Nie dostalam zadnych lekow, doktor stwierdzil ze taka juz natura. W miedzyczasie postanowilismy starac sie z mezem o dziecko- zaszlam w 1 cyklu, opierajac sie na kalendarzyku;) Takze glowa do gory, to nie musi byc nic groznego!

Gość niebieskooka ty chyba
b.londynko - bardzo ci dziekuję za odpowiedź 🌻 ide w poniedziałek jeszcze do poradni chorób piersi - zobaczymy co mi tam powiedzą. Trochę się martwię bo z jednej piersi mam wydzielinę w kolorze zielonkawym a w drugiej przezroczystą...