Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lampka nocnaaa

czy rozwodnik mający slub cywilny moze wziąć ślub kościelny?

Polecane posty

Gość lampka nocnaaa
no ja tez tak myslalam ,ale usłyszłam dzisiaj w tv ze obowiazuje konkordad , nie wiem o co chodzi dokładnie , ale w kazdym razie chyba trzeba miec jakies pozwolenie...;/

zaraz to jest rozwodnikiem czy nie? bo jeśli ma ślub cywilny to jest żonaty! no chyba że uzyskał unieważnienie ślubu kościelnego..ale o ile mi wiadomo jest to o wiele trudniejsze, niż uzyskanie zwykłego cywilnego rozwodu..więc jak?

Jest rozwodnikiem. Domyślam się, że to chodzi o taką sytuację, kiedy to Pan X, poznaje Panią A i bierze z nią ślub cywilny, po kilku latach się rozwodzi i poznaje Panią B. Oświadcza się jej i chce się z nią ożenić. Pan X jest przecież w świetle prawa rozwodnikiem. Pytanie : czy dostaną ślub kościelny? Jego pierwsze małżeństwo było tylko cywilne, a Pani B nigdy za mąż nie wychodziła. Moim zdaniem tak, bo sytuacja jest analogiczna do takiej, kiedy to ślub kościelny chciałaby zawrzeć pani, która ma już panieńskie dziecko z kimś innym. Nie dostanie ślubu? Dostanie.

Gość j_ko
Adwokat kościelny Diecezji Włocławskiej udziela bezpłatnych porad, a w sprawach powyższej Diecezji udziela bezpłatnej pomocy 661 437 833

Gość mmmoooiiimmm
Mogło tu też chodzić o to, że pan X i pani Y wzięli ślub konkordatowy, który później został stwierdzony jako nieważny, natomiast o rozwód para ta nie starała się. Wówczas można chyba wziąć ślub kościelny i cywilny ponieważ z tego co się orientuję stwierdzenie nieważności automatycznie rozwiązuje także małzeństwo od strony prawnej.