Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

halinqa84

zycie socjalne w niemczech

Polecane posty

mam pytania czy ktos orientuje sie jakie moze miec korzysci matka z malym dzieckiem na socjalu,prosze o odpisy

Gość mala mu
w niemczech?...zadnych..no chyba ze masz aufenthalterlaubnis.....no i zalezy kto jest tatusiem babyka?

Gość podstawowe pytanie
masz obywatelstwo niemieckie?

Gość sandra 11111
jak ma obywatelstwo, to dostanie zaplacone mieszkanie, kindergeld oraz na zycie

Gość pomocna duszyczka
a wiec jesli ojcem dziecka jest niemiec nalezy sie malemu 156 eur tzw kindergeld do ukonczenia 18 roku zycia badz studiow.jesli ty i ojciec dziecka jestescie po slubie dostaniecie elterngeld dziala to na takiej zasadzie ze jedno z rodzicow na rok zrezygnuje z pracy na poczet wychowania dziecka i panstwo placi tej osobie do 80% wczesniejszych dochodow do 1800 eur na miesiac.Jesli taka osoba zostaje z dzieckiem a wczesniej nie pracowala w de to dostanie tylko 300 eur co miesiac.Kolejna rzecza sa darmowe lekarstwa dla dziecka .Dla ciebie ubrania pomoc typu oplacone mieszkanie meble i kasa na jedzienie.Napisz dokladnie kto jest ojcem dziecka czy ty masz obywatelstwo czy pracowals w de czy jestescie po slubie pa

tu jest inna sytuacja ja mam dopiero 3 msc niemieckie dokumenty i to na mnie jest socjal ale robia problemy bo mam partnera polaka on jest ojcem dziecka.ale nie mam z miasta mieszkania tylko sama wynajmuje

prosze piszcie jezeli wiecie cos wiecej na ten temat albo podzielcie sie z waszymi opiniami i doswiadczeniami na ten temat.dziekuje.pozdrawiam

Gość pomocna duszyczka
wiec sprawa wyglada tak jesli bylabys samotna matka to bys dostala wiekszy socjal jesli jednak on z toba mieszka a nie macie slubu to moga byc problemy czy on pracuje? najlepszym rozwiazaniem byloby wziac slub albo niech on sie wyprowadzi .socjal by placil na ciebie i dziecko ale nie na niego a jak on z toba mieszka a nie ma pracy to znaczy ze ty musisz go utrzymywac z kasy od panstwa i tutaj beda problemy

Gość niech tatusiek
za prace sie wezmie i was utrzymuje to nie bedziesz musiala zebrac 😡 ani wykorzystywac panstwa i zyc z moich pieniedzy 😡😡

Gość zwykle to na niemcy
narzekacie, ale jesli chodzi o wyludzanie swiadczen socjalnych to jestescie pierwsi 😡

Gość pomocna duszyczka
ja nic nie wymuszam ja pracuje maz rowniez i w zyciu nie bralismy zadnego socjalu :) pozdrawiam

dziekuje za wypowiedzi.moja mala ma dopiero 15 msc no i bylam zmuszona isc na socjal.nawet nie mialabym komu zostawic mala do pilnowania zeby isc do pracy,wiem ,ze socjal brzmi biednie.mam nadzieje,ze dlugo nie bede musiala na nim byc .pozdrawiam wszystkich tych na nie i tych na tak SOCJALOWI/