Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość przerazonyyyyy

przepuklina mosznowa-pomozcie

Polecane posty

Gość przerazonyyyyy

Witajcie!Mam 16lat i wlasciwie od zawsze przepukline mosznowa(jedno jadro jest duzo wieksze).Jestem zdecydowany na operacje ale bardzo sie boje.Prosze napiszcie jak to naprawde wyglada z waszego doswiadczenia.Bede wdzieczny za pomoc bo suche informacje medyczne mnie przerazaja-blagam piszcie!

Gość oczywiście operowac
w końcu masz jeszcze drugie jajko jakby co, a mówienie że grożą kłopoty w razie uwięźniecia jelita to małe nieporozumienie uwięźnięcie jelita zagraża życiu lepiej zdecydowac się na operację i miec spokój niż wiecznie życ w lęku że np coś się stanie podczas uprawiania sportu, jakiegoś wyjazdu zagranicznego czy pracy fizycznej przecież od operacji się nie umiera, mało to ludzi było operowanych na przepuklinę, wyrostek robaczkowy czy woreczek żółciowy ?

Gość głupku jeden
większe jądro to nie przepuklina!!!! Przepuklina mosznowa to zejście jelita do worka, i wtedy moszna wygląda jak u barana, zwisa po kolana!!!! Jeśli masz faktycznie przepuklinę to tylko operacja, aj eśli tylko większe jądro to daj se na zatrzymanie i nie rób z siebie głupa.

Gość głupku jeden
operacja w tej części ciała może spowodować uszkodzenie jakichś nerwów i bezpłodność łącznie z impotencją. Jeśli normalnie bzykasz, to nie zawracaj se duupy wielkością jednego jądra!!!!! Żyj i ciesz się życiem.

Gość wpisz
w google fizjologia i filozofia seksu a rozjaśni Ci się umysł. Powodzenia.

Gość jak gościu pisze
że ma przepuklinę to chyba wie że ją ma bo chyba chociaż raz badał go jakiś lekarz....nikt sobie sam przepukliny nie wmówi ani nie wymyśli do urologa i niech on zadecyduje a ten co wypisuje bzdury że po operacji koleś będzie bezpłodny lub zostanie impotentem zwyczajnie bredzi

Gość jak gościu pisze
a jaka mosznę ma baran ?! ja się baranom nie przyglądam, sugeruję jedynie że tę diagnozę postawił lekarz, a skoro koleś już czytał w necie to i znalazł opis i zdjęcia jak wygląda "prawdziwa przepuklina" a nie ta urojona

Gość jak gościu pisze
przecież żaden chirurg bez powodu mu nie będzie kroił moszny, ot tak dla zabawy, pójdzie do lekarza to się przekona czy ma przepuklinę czy tylko jedno jajko BARDZIEJ ;-)

Gość przepuklina pachwinowa
jest ktoś po operacji przepukliny pachwinowej?????

Gość zozo
mój ojciec ma przepuklinę mosznową od 23 lat worek wielki jak nie wiem co , porobiły mu się zrosty jajko praktycznie zrosło się z przepukliną było większe teraz praktycznie jest zepsute galaretowate i chcą mu je usunąć więc wybieraj

Gość pozabiegu
Hejj! Jestem kilka dni po zabiegu przepukliny mosznowej. Jest to zwykła przepuklina pachwinowa z tym tylko że jelita schodzą do worka mosznowego. To czy ktoś ma przepuklinę może stwierdzić lekarz. Im szybciej jest naprawione to tym lepiej. Jeśli ktos pisze tutaj że jest cięty worek mosznowy to jest niezłym bajkopisarzem. Cięcie jest wykonywane powyżej pachwiny, praktycznie na brzuchu. Jelita są w całości układane z powrotem w brzuchu, nic się nie usuwa, wypełniany jest jedynie powstały otwór.Zabieg jest zaliczany do prostych zabiegów. Ale im dłużej chodzi się z nieoperowaną przepuklina to jest tym gorzej. Tu ma znaczenie nie tylko wielkość schodzącego jelita, jego "przeszkadzanie", możliwość uwięźnięcia, wytwarzanie różnych zrostów, ale również im później się to robi tym dłluższe dochodzenie do zdrowia, a co najważniejsze jeśli przepuklina jest duża i są inne problemy zdrowotne to występować może nawet niewydolność oddechowa u chorego. Także nie ma co się zastanawiać, czekać aż moszna urośnie do kolan, tylko szybko udać się na zabieg do chirurga (tylko najpierw niech np. lekarz rodzinny sprawdzi czy na pewno to jest przepuklina, a sposób badania jest chyba tylko jeden). Pozdrawiam:)

Gość Solar55
Witam wszystkich. 3 mesiace temu dowiedziałem sie że mam przepukline pachwinową-było to dla mnie szokiem bo od 7 lat regularnie trenuje i nie przypuszczałem że cos takiego może mnie spotkac po tylu latach treningu. Od razu udałem sie do lekarza i usłyszałem to co juz wczesniej wiedziałem że ma przepukline. Dostałem skerowanie do szpitala i 9 marca tego roku miałem operacje. Zgodziłem sie na znieczulenie punktowe bo z tego co czytałem to człowiek po narkozie może czuc sie dużo gorzej niz po znieczuleniu miejscowym. Czułem ból przy wkuciu znieczulenia i 4 razy podczas operacji-lekarz powiedzial mi ze jezeli bede cokolwiek czul to mam mówic a da mi wiecej znieczulenia-wiadomo znieczulenie z czasem przestaje dzialac dlatego co jakis czas dostawalem jakos dawke. Operacja trwała oko 2 godzin. Tego samego dnia wróciłem o własnych siłach do domu. Jestem juz 3 dni po operacji i caly czas czuje ból w miejci w którym mam szwy no ale z dnia na dzień jest coraz lepej. Lekarz powiedział mi ze moja przepuklina byla mala i szybko wykryta dla tego szybciej bedzie sie gojic. Planuje wrócic na siłownie za 8 tygodni i rozpoczac delikatne treningi. Wiem jedno jezeli ma ktoś przepukline to powinien jak najszybciej udac sie do llekarza i poddac sie opercji bo to jedyna metoda zeby sie pozbyc przepukliny. Pasy przepuklinowe nie zlikwiduja przepukliny tylko uśpia wasza czujnosc i po paru latach i tak bedziecie musieli sie podac operacji a wtedy moze sie okazac ze przepuklina jest tak duza ze lekarz nie podejmnie sie operacji i do konca zycia zostaniecie z pasami a tego to chyba nikt by nie chcialał-bo jak niby z duza przepuklina isc ze swoja dziewczyną do łóżka. A pamietajcie ze przepuklina moze miec ogromne rozmiary np moze byc wielkosci grejfruta albo jeszcze wieksza. Nie ma co się bac operacji bo nie jest taka straszna- ja polecal bym znieczulenie punktowe bo da sie to wytrzymac a po operacji na mewno nie bedzieci wymiotowac. Pozdrawiam

Gość nie mysle o tym
mój syn przeszedł taką operację mając niespełna dwa lata. Jelito rzeczywiście zchodziło do moszny tak że musiałam je " wpychać" na miejsce .Pobyt w szpitalu dośc krótki , blizna po cięciu powyżej pachwiny. Po 17 latach wszystko jak najbardziej ok. Nie masz czego sie bać , to nieskomplikowany zabieg , oczywiście takim jest teraz , natomiast czekanie 20 lat może to zmienić , nie wspominając o komforcie życia przez ten czas. Pozdrawiam .

Gość Po operacji
Wlasnie zdjeli mi szwy po operacji, minal tydzien i czuje sie swietnie, mimo, ze zabieg nalezal do tych bardziej skomplikowanych. A dlaczego ? Bo za dlugo z nim zwlekalem, wiec dla wszystkich, jesli macie rozpoznana przepukline mosznowa nie ma innej grogi na szybki powrot do pelnej sprawnosci jak najszybsza operacja po ktorej tego samego dnia mozna wrocic do domu. Bol prawie zaden, a w razie czego macie srodki przeciwbolowe :) Pozdrawiam

Gość kelu
Witam, wiem, że jestem głupi, że dopiero teraz zająłem się tą sprawą, ale wcześniej człowiekowi ciężko się zdecydować co zrobić(nawet pojsc do lekarza). Mam podejrzenie o takiej przepuklinie i w poniedziałek zamierzam iść do lekarza. Mam pytanie do osób które to przechodziły, lub wiedzą coś na ten temat. Czy jelito chowa się na przykład podczas dłuższego leżenia, spania itp...? U mnie tak jest, że jak się położę to rano nic nie "wystaje", ale po krótkim spacerze już wraca na miejsce. Mam tą dolegliwość od ok. 10 lat więc dlatego piszę o swojej głupocie i na prawdę nie potrzebuję teraz tekstów w stylu "jesteś idiotą, że jeszcze się nie zgłosiłeś". W każdym razie, czy to bardzo źle? Czy jest to jeszcze w miare wyleczalne, po takim okresie? Jeżeli oczywiście to przepuklina. A no i wystaje tak na 10 cm myślę... Dziękuje i pozdrawiam

Gość pocięty
Witam, Do kelu: Co do "chowania się" przepukliny to jest dokładnie tak, jak opisujesz. Miałem dokładnie to samo, przy rozluźnieniu mięsńi brzucha (na leżąco) przepuklina "się chowała" (potem już tylko za moją pomocą). Rano po wstaniu (albo trochę później) wracała na "swoje" miejsce. 10 cm to już jest naprawdę niemała przepuklina. Na nic nie czekaj, tylko biegiem do lekarza POZ po skierowanie na test HBS i do chirurga, szczep się na WZW typu B, a oprócz tego do poradni chirurgicznej. NIe czekaj, bo będzie tylko gorzej. do wszystkich zainteresowanych: Tydzień temu przeszedłem operację przepukliny pachwinowej (mosznowej) metodą Shouldice. Znieczulenie miejscowe - tak jak pisał jeden z poprzedników - zabieg trochę boli, ale da się wytrzymać. Po zabiegu boli ze 2-3 dni, ale to prawie nic. Oczywiście cięcie jest w podbrzuszu, a nie na worku mosznowym. Dla zatrwożonych stanem płodności i potencją - wpływem zabiegu na te czynniki - przy zabiegu nie są nawet dotykane jakiekolwiek organy'/narządy/tkanki odpowiedzialne za erekcję. Lekarz musi tylko uważać, żeby nie przeciąć, uszkodzić ani ścisnąć powrózka nasiennego, co mogłoby mieć oczywiście negatywny wpływ na płodność. Pozdrawiam

Gość Wrrrr Co robic
Witam , Aktualnie mam 13 lat mam Przepuklinę lewego Jądra jest wielkości mniej więcej kuleczki Pingpongowej.(1)W moim wieku można to operować ?(2)Czy jest dłużę ryzyko bezpłodności (3)Czy taka operacja jest kosztowna(prosiłbym przedstawić kwotę)? Dodam gdy wstaję rano lewe jądra jest wielkości prawego ale po jakimś czasie powraca do tych rozmiarów. z Góry Dziękuje za posty

operować . znam gościa co już ma wielkości piłki ręcznej . To jest dopiero szok zobaczyć a co dopiero mieć coś takiego

Gość enku121
czy przepuklina po 13latach będzie łatwym czy trudnym zabiegiem ??

Gość kelu
masz 13 lat, czy od 13 lat masz przepukline? Ogólnie z tego co tu już pisali i powiedział mi lekarz to nie jest to specjalnie skomplikowany zabieg, zależnie od szpitala to albo jednodniowa operacja lub 2-3 w szptialu. Jeśli masz 13 lat to już raczej można. Nie ma ryzyka bezpłodności, cięta jest pachwina więc w samym worku mosznowym nic Ci nikt nie grzebie. Zazwyczaj oprócz ułożenia jelita na swoim miejscu, jeszcze dodają siateczkę która ma zapobiec nawrotowi przepukliny. Przy takim zabiegu nawracalność choroby to max 5% więc całkiem duża szansa że po zabiegu już nic Ci nie będzie. No i taka operacja nic nie kosztuje jeśli masz oczywiście wszystkie ubezpieczenia itp... no i robisz w państwowym szpitalu.

Gość enku121
Przepukline posiadam od urodzenia łącznie 13lat.Dzięki za post trochę mnie podnisło na duchu ale do lekarza pójdę po wakacjach bo nie chcę w szpitalu leżeć choć wiem ,że to tylko 1-3 dni.

Gość pytankoooo
witam, mozecie mi powiedziec czym sie rozni przepuklina mosznowa od powiększnonego powrózka nasiennego? z gory dzieki

Gość kelu
fuck, xxx1, czemu dopiero teraz napisałeś? :/ A ja się męczyłem po szpitalach i dałem ciąć :/ Ogólnie to przeleżałem 3 dni szpitalu (trochę lipa) ale gorsze jest to że przez pare miesięcy nie można się przemęczać :/

Gość po zabiegu 2
Ja też miałem taką przepuklinę. Wszystkim radzę to aby jak najszybciej poddali się zabiegowi jesli diagnoza lekarska potwierdzi wasze przypuszczenia... Sam zabieg nie jest skomplikowany. Nacięcie jest nieduże wykonywane na brzuchu - a nie na mosznie. Zabieg wykonywany jest w znieczuleniu - ja mikalm dokręgowe, ale nic nie bolało a po zabiegu czułęm się dobrze. Nie miełem wymiotów, głowa też mnie bolała. Zdolności seksualne też nie są zagrożone... Naprawde nie ma na co czekać

Gość MrWrestler
Zdecydowałem się na operację pod narkozą? Czym grozi taki rodzaj znieczulenia i w jaki sposób odbije się to na moim zdrowiu? Przepłukline mosznową mam od 3 lat w tym czasie zdobylem srebrny i brązowy medal mistrzostw polski w zapasach!!!

Witajcie! Mam 27 lat i problem z prawnym jądrem. Dolegliwości zaczęły się ok.12 lat temu. Moje jądro jest powiększone tzn. jego okolica (robi się balon). Mam wrażenie, że nad jądrem zbiera się płyn (coś w tym rodzaju).Jak to przycisnę to płyn gdzieś się cofa i wtedy jest OK na jakiś czas. To mnie nic nie boli. Do jakiego lekarza mam się udać w celu stwierdzenia, co mi dolega? Jakie zrobić badania? Czy badanie moczu coś wykarze? Proszę o rady...

Gość kelu
Witam, Masz bardzo prawdopodobnie przepuklinę mosznową. Nie wiąże się to z niczym strasznym, ale trzeba to jak najszybciej zoperować. W trakcie operacji nic Ci nie grozi, żadna bezpłodność itp. Udaj się do lekarza i pogadaj z nim. Z tego co piszesz to miałem praktycznie tak samo, i to własnie była przepuklina. Pozdrawiam

Gość oby nie!!
Blagam ludzie, pomozcie mi... Od jakiegos czasu wyczuwam wlasnie pewien dyskomfort z prawej strony w okolicach pachwiny i moszny. Wlasciwie to nawet do konca nie wiem, czy moze to sobie tylko wmawiam i po prostu przeciazylem jakis miesien :( Jak duze sa zmiany przy takiej przepuklinie pachwinowej? Czy jezeli jelito zejdzie do moszy, to ona wyraznie sie powieksza, czy mozliwe jest, ze wcale sie nie powiekszy albo niewidocznie?? Bo u mnie nic nie widac, ale w mosznie wyczuwam cos niewielkiego w okolicach prawego jadra :( przy lewym tez cos jest, ale wydaje mi sie ze mniej... Czy to moze byc przepuklina? Pomozcie, bo oszaleje ;/ nie chce isc na zadna operacje....

Gość Po operacji...
NIE MA SIĘ CZEGO BAĆ! Niektórzy ludzie straszą tylko, że to takie straszne, ja miałem operację przepukliny mosznowej skośnej z lewej strony. Bałem się masakrycznie, szczegolnie jak sie naczytalem na forum co niektorych komentarzy, ze to boli itp. Strach jest tylko przed operacją, szczegolnei jak sie nie mialo operacji, a ja w takiej sytuacji byłem. Sama operacja jest bezbolesna, polecam znieczulenie lędźwiowe, do kręgosłupa, zastrzyk choc robiony w dziwnym miejscu jest zupełnie niebolesny. A co więcej bardziej boli ukłucie igłą przy poeniraniu krwi niż przy tym zastrzyku, Jest zupełnie bezbolesny, póżniej się leży ok 30 minut w pozycji z wyciagnietymi rekami,poniewaz na jednej rece mamy caly czs pobierane cisnienie, oczywiscie bezbolesnie:P a druga to nie wiem po co:P no ale widocznie tak trzeba, lekarze sie Toba zajmuja a Ty sobie lezysz wygodnie , ja nawet mialem usmiech na twarzy i jak jest po wszystkim to jest ulga. Dopiero pozniej jak juz znieczulenie mija to podaja Ci kroplowke, ale trzeba poprosic. Ogolnie to nic strasznego i nie zaluje ze sie zdecydowalem bo teraz nie mam balona w mosznie:P moge normalnie siedziec, wygodnie, klasc sie na boku, juz sie nei boje ze mi cos wyjdzie niechcianego. Także moja rada jesli jest przepuklina to isc jak najszybciej na zabieg, nie zwlekac i co wiecej nie sugerowac sie negatywnymi opiniami, ludzi ktorzy tylko chca nastraszyc albo odradzic zabiegu. :):):) TO NIC A NIC NIE BOLI:):) 2 dni w szpitalu i do domu:)

Gość skrzat zlosliwy
tez mnie to czeka za tydzien:(