Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lidiaplus

jak to jest z zusem jeśli emeryt

Polecane posty

Gość lidiaplus

80 letni złamał nogę,miał operacje i złożyli na śróby. nie opłacał indywidualnie ubezpieczenia od nieszczęśliwych wypadków czy może ubiegać sie o odszkodowanie w zusie ? z emerytury odciągają składkę co miesiąć.lekarz powiedział by udać sie do zuz i przedstawić wypis do tego poinformował mnie że może dostać do emerytury grupe inwalidzką na to złamanie.niby jakiś dodatek. poszłam do zus i nie dość że nic mi nie wytłumaczyli to powiedzieli że nic sie nie należy żadne odszkodowanie za złamanie. to skąd lekarz wiedział o czymś takim-chyba że coś sie zmieniło. chyba wprowadził mnie w błąd-ale czy napewno? wie ktoś jak to jest---piszcie bo mi zależy

A niby jaką składkę co miesiąc ZUS odciąga od emerytury? Wypadkową? Na pewno nie! Więc nie dostanie żadnego odszkodowania. Tylko zdrowotną, ale to dlatego ten 80-latek może korzystać z opieki lekarskiej NFZ. Nie wiem skąd lekarz miał takie informacje, pewnie sam jest niedoinformowany i ... tak mu się zdawało, bo nic takiego nie było, co miałoby się zmienić. Tak jak i z tą grupą inwalidzką, facet już jest na emeryturze, to po co mu grupa inwalidzka? Miałby dostawać dodatek? Może rentę? :D Nic takiego nie ma.

A niby jaką składkę co miesiąc ZUS odciąga od emerytury? Wypadkową? Na pewno nie! Więc nie dostanie żadnego odszkodowania. Tylko zdrowotną, ale to dlatego ten 80-latek może korzystać z opieki lekarskiej NFZ. Nie wiem skąd lekarz miał takie informacje, pewnie sam jest niedoinformowany i ... tak mu się zdawało, bo nic takiego nie było, co miałoby się zmienić. Tak jak i z tą grupą inwalidzką, facet już jest na emeryturze, to po co mu grupa inwalidzka? Miałby dostawać dodatek? Może rentę? :D Nic takiego nie ma.

Gdyby postarał sie o przyznanie grupy inwalidzkiej- której raczej nie dostanie po złamaniu- dostałby dodatek do emerytury. Natomiast emerytom ani rencistom nie przysługuje zadne odszkodowanie z tytułu wypadku, zwykłym ludziom tez nie, chyba ,ze wypadek zdarzy sie w pracy lub w zwiazku z pracą.

Gość lidiaplus
dzieki lekarz namieszał-może chciał pomóc. emeryt emerytem wiadomo a rencista rencistą. a jeden i drugi moze ubezpieczyć się indywidualnie (każdy zwykły ludz też)od następstw nieszczęśliwych wypadków-jeśli coś się stanie dostanie odszkodowanie np; z PZU,AXA itp. więc sie ubezpieczcie :)

Gość mamusiakaroli
Jeśli chodzi o ofe warto spojrzeć na ranking ofe PKO. W łatwy sposób dowiedziałam sie gdzie najlepiej będzie zainwestować pieniądze. http://www.pkopte.pl/o-nas/aktualnosci/rankin g-ofe-2015-pko-bp-bankowy-ofe-inwestuje-na-piatke/