Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Andrzej z Aleksandrowa

Dlaczego ulegamy stereotypom??

Polecane posty

stereotypom ulegaja osoby ograniczone intelektualnie ktore nie potrafia zrozumiec ze ludzi nie wrzuca sie do jednego wora

to ze jestem z Czestochowy to akurat wie pol forum;) poza tym nie wierze Ci poniewaz jakis czas temu byl tu Andrzej i mial swojego normalnego nicka wiec po co Ci ten nick? zalozyl normalnie temat z UK jesli dobrze pamietam:)

a dlaczego nie uzywasz swojego stałego nicka tutaj? mnie w konia nie zrobisz

andrzej - w odpowiedzi na twoje pytanie, i przy okazji w opozycji do ariane: otóż, stereotypizacja jest normalnym zjawiskiem, majacym na celu kategoryzacje spoleczna. czlowiek dazy do upraszczania swiata, do jego klasyfikowania, szufladkowania etc. (akomodacja poznawcza). owszem, po to mamy intelekt, zeby w wiekszym lub mniejszym stopniu stereotypy niwelowac, i faktem jest, ze ludzie o \"szerszych horyzontach\" (wynikajacych z wielosci doswiadczen m. in. poznawczych), ale tez pewnym typie ukladu nerwowego, latwiej nie poddaja sie stereotypom, choc oczywiscie zdarzaja sie wyjatki potwierdzajace regule ;) wiec, ariane, daleka jestem od nazywania ludzi \"ograniczonymi intelektualnie\", jesli poddaja sie stereotypom. zreszta jesli nie masz wiedzy i od razu oceniasz (swoja droga, to tez stereotypowe), sama sobie wystawiasz swiadectwo :)

tak czy siak napisalas ze ludzie o szerszych horyzontach nie poddają sie stereotypom, wiec nasze wypowiedzi sa podobne, tylko moja nie jest taka naukowa;)

a jak mam je rozumiec? chetnie sie dowiem:) co rozumiesz pod tym pojęciem, moze rozumiem to samo:)

w tym kontekście chodzi chyba o ludzi ktorzy zdaja sobie sprawe ze nie można przypisywac stereotypu kazdej osobie bo ludzie sa indywidualnosciami i wrzucanie ich do jednej szufladki bywa mylne i niezgodne z rzeczywistoscia, prosciej mowiac ktos spotkal kilka inteligentnych blondynek i nie uważa ze wszystkie sa takie same:) poza tym jakies uogolnianie jest dla mnie bez sensu

ariane - no ok, moge sie zgodzic. zreszta napisalam, ze to doswiadczenia i UN czynia czlowieka :D ale jak spotkasz te inteligentne blondynki (ej, samo to wyrazenie tez jest stereotypowe :D ), to i tak przekategoryzujesz zawartosc swojego umyslu pod tym wzgledem :D pzdr. :) andrzej - poziomki nie kojarze, nie widuje i nie wiem, nie znam sie:D:D:D

bo to byl wlasnie przyklad stereotypu jaki chcialam podac, wiadomo jak postrzega sie blondynki:) pozdrawiam i lece pa 🖐️

andrzej - \"mowi sie\" zazwyczaj nie jest wiarygodne ;). czemu cie pobili? mieli jakis powod czy tez ich intelekt nie pozwolil na wymyslenie innego sposobu rozladowania emocji/agresji i tak dalej?

wracalem sam do domu a mieszkam 3 km od magazynu w lesie spotkalem 4 Anglików którzy byli pijani zagrodzili mi droge i kilka razy uderzyli w twarz nie lubia tu Polakow na hali Anglicy mówia na nas fucking Poles:o

andrzej - przykro mi, ale JEDNAK skads sie biezre takie podejscie. tak jak w polsce uslyszysz \"brudasy\" o cyganach, rumunach, \"zydzi na stos\", \"u ruskich\" itp.

Gość i o Turkach
wogóle o muzułmanach. Wszyscy wsadzają Arabów, Turków itp do jednego worka, a tak naprawdę tylko co 10-ty wogóle takiego widział na oczy, a co 5-ty widział go przez 5 minut w sklepie. To tez stereotypy...i nie da sie tego wyplenic. Dzisiaj czytałam artykuł o tym, ze Hiszpanie nie umieścili nazwisk Polek, ktore zginęly w zamachu terrorystycznym 11 marca w Madrycie i autor na koncu napisał jeszcze raz, ze to "ludzie ktorzy zgineli z rak isalmistow!!!!" - co to mialo byc? jakich isalmistow, dla mnie to terrorysci a nie islamisci. Szkoda słow na niektorych... dziekuje za uwage, musialam sie wygadac :)

nie zaglądałm przez miesiąc bo nie miałąm dostępu do neta,ale na dobre mi to wyszło