Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ZAŁAMANA 20lat

Jestem prawie pewna że mam czerniaka..

Polecane posty

Gość ZAŁAMANA 20lat

Widzicie..dzis zrozumilam, ze nie jest dobrze.. spojrzałam w lustro i po raz kolejny zobaczylam wielkiego czarnego pieprzyka, srednica ok 1cm.. jest prawie czarny.. okragly..nieregularny. Jestem prawie pewna ze to.. ;( ale nie pojde na wyciecie, boje sie .. najgorszego. Mam 20 lat a wiem, ze moge umrzec. Powiedzcie mi czy jest szansa pokonac czerniaka? Czy da sie go wyleczyc. POMOZCIE.

Gość dzika dzikuska
skad wiesz, ze to czerniak, najpierw idz do lekarza, potem spisuj testament a nie na odwrot.

musisz iść jak najszybciej do lekarza...nie zwlekaj...czym prędzej tym lepiej...zobaczysz wszystko będzie dobrze..

Gość czerniaki sa jednymi
z najlatwiej uleczaknych nowotworow - we wczesnym stadium wystarczy po prostu wyciecie. No i to nie musi byc to, Szoruj jutro do dermatologa

Gość ZAŁAMANA 20latka
boje sie zrozumcie;( chyba wole zyc w nieswiadomosci;( moze jeszcze pozyje z 10lat:( a tak to..zalamie sie. Mam go od dziecka, wydawalo mi sie ze kiedys byl mniejszy.. teraz ma 1cm. Moze mam wrazxenie ze urosł. nie wiem. Jestem spanikowana;( Czy ktos wie jak wyglada leczenie czerniaka?:( zaawansowanego??;( ale z drugiej strony nie raz chcialam popelnic samobojstwo.. teraz juz jest ok, mam wspanialego chlopaka, zycie prawie jak w bajce. a tu.. ;( szok.

Gość ZAŁAMANA 20latka
tak to jest-kiedys nie chcialam zyc- jak na zlosc.. nie moglam umrzec(wiem to glupie) a teraz jak jest wspaniale wszystko sie sypie. Jakie zycie jest kruche:(

Ja też kiedy kładłam krzyzyk na swoje życie !!!Byłam pewna , że mam raka skóry i za moment odejdę !!! Ale do lekarza nie poszłam, chyba chciałam upoić się tym KOŃCEM !!! ŻYCIAAaaaaa!!!!! Po kilku tygodniach, kiedy to już z życiem pożegnałam się prawie na dobre i zerwłam znajomości z ludźmi , z przyjaciółmi , poszłam w końcu do lekarza ................. I co się okazało >>/?? że to mój wymysł i rzaden rak, ... to było kilkanaście lat temu !!! Jestem ZDROWA !!! A to był tylko mój chory wymysł i moja chora wyobraźnia !!!!

Gość do załamana
Nie panikuj! To,że masz zmianę wielkości 1 cm nie oznacza najgorszego. Może to być zwykła zmiana barwnikowa mocno pigmentowana lub plama soczewicowa(też są ciemne) i zapewne jest. Idź do dermatologa po skiewrowanie do chirurga albo od razu do poradni onkologicznej i nich Ci to usuną ( zabieg w znieczuleniu miejscowym i nic nie boli). A od kiedy masz masz tego pieprzyka???????????

Gość ZAŁAMANA 20latka
tylko ze moj pieprzyk wcale nie jest ladny, jest duzy,czarny, odstajacy. Czy jest szansa ze to nie czerniak?? ;( Nie krwawi, nie zmienia sie (CHYBA, ja juz szaleje, raz mysle ze rosnie.. ze sie zmienia) raz ze jest taki jakii byl. PARANOJA :( Brayana a Ty mialas duzego tego pieprzyka?:( Ludzie nie chce umierac;(

Gość ZAŁAMANA 20latka
Od dziecinstwa. Dostalam go" w spadku" od mamy:) tyle ze mama ma jasne duze pieprzyki.. 2. na plecach. Ja tez mam 2 duze, z tym ze prawie czarne. Jeden wyglada okropnie:(

Był spory , na plecach i miałam wrażenie , że wyciąga macki na całe moje plecy !!!! A z coś mi się w głowę , robiło !!!! A jak poszłam do lekarza onkologa , to powiedział mi , że jak bęę stara , to może będę cała w takich plamkach i tyle. Od razu wyleczyłam się psychicznie !!! Jedna r4ada , idź do lekarza i upewnij się , że to nic takiego strasznego. Gorzej jest żyć w nieswiadoości , wierz mi !!!

Gość do załamana
Tę zmianę masz od dziecka powiększyła się bo rosła z Tobą. Swędzi Cię te znamię????????? Krwawi?? Czerniaki rozwijają się tak samo na skórze normalnej jak i pigmentowanej, to nie ma zanaczenia, a że tej pierwszej mamy więcej więc Twój pieprzyk to na pewno zmiana łagodna.

Gość ZAŁAMANA 20latka
Dziekuje Wam. Troszke mi lepiej. Tak bardzo przestarszylam sie ze moge umrzec.. ale moze jest szansa. W przyszylm tyg postaram sie pojsc do dermatologa.. bede tu pisac co i jak. A Wy jak macie jakies doswiadczenia/ informacje o czerniaku -proszę piszcie. BArdzo mi pomoglyscie. Przepraszam ze tak panikowałam.. ale chce zyc:( a teraz ide spac.. moze jutro bedzie lepiej. 🌼 dla Was

Gość do załamana
Czerniak ocenia się wg skali Clarka i Breslowa. Clark-głębokość nacieku w zależności jaką warstwę skóry zajmuje. Breslow-głębokość nacieku w milimetrach. Oznacza się go w skali od 1 do 5. Piątka-najgorsza. 3 dają z małą głębokością nacieku dają jeszcze duże szanse, ale nie ma pewności. Leczenia nie ma.Tylko operacyjne, nie idą na rzadną chemię. I radzę dać sobie spokój z solariami bo to największa wylęgarnia czerniaków.

Gość czerniaki sa jednymi
szwagier mial na plecach od opalania, Wycieli w pore i ok Jak masz od dzicienstwa, to razcej nie to,

Gość supresja
Spokojnie z tym czerniakiem! Ja swoje pieprzyki widziałam dopiero dobrze na ekranie komputera u doktor od znamion,wytłumaczyła nawet dlaczego jeden trzeba obserwować a pozostałe są ok. Nie byłam co prawda tak spanikowana,ale doktor polecam- zna się na znamionach i czerniakach (w Warszawie drMonika Słowińska,w gabinecie na Ochocie).Sama znalazłam w internecie (www.dermatolodzy.com.pl), a koleżanka już sobie usunęła u niej jakiegoś pieprza.

Gość sabrinaaaa czarownica
prowokacja

Gość straszna_sroka
ktoś tu napisał, że czerniaki są łatwo wyleczalne - nic bardziej błednego. Jeśli masz czernika (czyli masz naruszoną bariere naskórek-skóra właściwa) to śmiertelność sięga ponad 90%. Jeśli ta granica nie została jeszcze przekroczona to wycięcie go uratuje Ci życie. Nie wyczytałam tego w czasopismach, ja to aktualnie badam. Nie masz na co czekać, bo Twoje życie w nieświadomości może trwać bardzo krótko.

Oczywiście zę czerniaki sąłatwo wyleczalne ale wcześnie wykryte. Do oceny stosuje sięskalę Clark i Breslow Obie te skale w zasadzie oceniają głebokość czerniaka. Przy ocenie jeden usunięcie czerniaka to prawie 100 % wyleczenia. W Clark I oznacza, iż czernak rozwinął się tyko w tkance naskórkowej Breslo I oznacza, iż naciek w głąb był do 0,75 mm. Własnie to zwlekanie z wizytą u lekarza powoduje żę w Polsce Czerniaka skutecznie leczy sięna poziomie 44% Ponieważ zazwyczaj w Polsce pacjenci przychodzą już z Clarkiem III i breslow powyżej milimetra.