Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamaTrojki

Matki nastolatkow odezwijcie sie...

Polecane posty

Gość mamaTrojki

jesli tyez tu zagladacie. Ja mam 13 letnia corke, 11 letniego syna i niemowlaka, trudnego do zaakceptowania dla starszych. Czy ktos zna ten problem, czy on mija z czasem?

Cóż, ja mam 13 letniego syna a drugie maleństwo dopiero ma sie narodzic. Mam nadzieje, ze nie bedzie tak źle. A dlaczego piszesz, że maleństwo jest \"trudne do zaakceptowania\"?

Ja też mam trójkę. Po urodzeniu najmłodszego mój 10 letni syn długo nie mógł go zaakceptować, u mnie to była jeszcze sprawa płci, on czekał na dziewczynkę. W domu nie mógł patrzeć na moje karmienie piersią, wstydził się kolegów, nie okazywał zazdrości, ale był bardzo obojętny. Nas rodziców traktował jak dzieciorobów. W pełni zaakceptował brata dopiero jak sam zaczął dorastać. Średni syn wtedy sześciolatek, od razu pokochał brata, lubił go dotykać głaskać uspokajać gdy płakał, a potem bawić się z nim. Dobra rada nigdy nie zmuszać starszych do opieki nad młodszym rodzeństwem, chyba że sami tego chcą. I wiem że to trudne, ale starszym poświęcać więcej czasu, nawet kosztem malucha. Pokazać im że to oni są najważniejsi. Mały tego nie odczuje, a oni nie poczują się odrzuceni.

Moja miała 13 lat, jak się mały urodził. Lubi go, ale traktuje obojętnie, generalnie za dziećmi nie przepada. To nie jest typ mamuśki, lalkami też się nie bawiła. Rozumiem ją bo mam brata młodszego 15 lat i wiem, jak to jest :D