Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość PAZOPAZO

Ojciec dziecka nie jest moim mężem - jak sobie poradzić ?

Polecane posty

Gość PAZOPAZO

Topik dla problematycznego tematu . Wiele z nas jest w stałym związku bez slubu. Chciałabym sie dowiedziec jak to jets z kilkoma kwestiami. 1. Czy ojcu dziecka nalezy się opieka po urodzeniu dziecka ?? 2. Czy jesli nie ma sie slubu można od panstwa otrzymywac jakies zasiłki ? ( samotna matka ) - adres ten sam ??

Gość troche glupi temat
Wiele osob tu nie zagladnie bo bedzie myslalo ze to prowokacja:-)

Gość PAZOPAZO
Ale jaka prowokacja ? Wydaje mi sie ze wszystko jasne !

Opieka mu się chyba należy ale jęzeli chodzi o zasiłki to nie dostaniesz bo wychowujesz dziecko wspólnie z Jego ojcem:-)

Gość PAZOPAZO
A jak załatwia się sprawe w sądzie o uznanie dziecka - przed porodem ??? Chciałabym to załatwic ale gdzie to sie robi bo tylko słyszłąm cos przelotem.

nie musi uznawać dziecka w sądzie, wystarczy że zrobi to w USC

Didusia, o czym Ty mówisz???? Nalezy sie jej zasiłek dla matki samotnej, nikt nie sprawdza czy wychowuje dziecko z ojcem czy z innym facetem, nie jest mężatką. I po co wyrok o alimenty?? Dziecko uznaje się przez złozenie oświadczenia o uznaniu w USC. Oczywiście sklada je ojciec, po porodzie. Informacji udziela USC. Sąd wchodzi w rachube jesli facet sie wypiera i wtedy matka zaklada sprawę o ustalenie ojcostwa.

nefrytowakotka owszem sprawdzają, a jeśli jest ten sam adres zameldowania to jest równoznaczne z prowadzeniem wspólnego gospodarstwa domowego

I dlatego panie bardzo często nie meldują facetów:P Teraz może sprawdzają.. kiedyś nie... moja znajoma tak miała, miala zasiłek, facet z nia mieszkał normalnie. Nikt nic nie sprawdzał.

Gość klarisaaaaaa
moja mama nie zyje z ojcem mojej siostry nie miala z nim tez slubu i siostra nei dostaje tzw. rodzinnego ponieważ pani w Urzędzie stwierdziła ze potrzebne właśnei jest ustalenie alimentów bo to daje im jakąś pewność ze nei zyją razem :O... siostra ma 8 lat i przez 3 lata juz dostaje alimenty od ojca dobrowolnie... bez zadnej sprawyi dlatego nei mzoe dostawac mama na nią zadnych dodatków itd....

Nie chodzi o adres ale o nazwisko, jezeli ojciec uzna dziecko, da mu swoje nazwisko to juz nie masz szans na zasiłek dla samotnej matki. W takim wypadku musisz mieć zasądzone alimenty. Opieka się należy bo to jego dziecko, a jak jest w zakładzie pracy ubezpieczony dodatkowo na życie to nalezy mu się wypłata za urodzenie dziecka:) Uznawać przed sądem nie musi, robi to w urzędzie stanu cywilnego przy rejestrowaniu bobaska:) Mam tą sama sytuacje dlatego wiem o czym pisze:)

nefrytowa teraz sprawdzają wszystko:) znajoma ma wyrok o alimenty i sprawę rozwodową w toku, ale wspólny adres zameldowania(mimo że chłop tam nie mieszka) i z zasiłków nici, bo policzyli jego dochody - bzdura jak nic ale dużo osób kombinowało i teraz wszystko sprawdzają

Gość olinkaaaaaab.
dziewczyny a czy becikowe juz wycofali lub czy sie do tego przymierzają? Ja rodzę na początku stycznia i tak sie zastanawiam czy jeszcze bedziemy mogli pobrac becikowe? I właśnie mam tez problem bo jesli bedziemy mogli pobrac ten 1000zł becikowego +1000zasiłku jesli dochód nei przekracza504zł to kto ma pobrac te pieniądze i jakobliczyc czy mozemy wziąść te pieniądze czy nie jesli ja z dzieckiem przez pierwsze 2 miesiące bede mieszkała z mamą a mój narzeczony ze swoimi rodzicami ... pozneij pojdziemy na stancje ale dalej bedziemy oddzielnie zameldowani... więc jak to bedzie, z tym becikowym i zasilkiem?

Gość olinkaaaaab.
zgadzam sie z przedmówczynią ślub to nei tylko papierek /... wczesniej etz tak myslalam ale teraz naprawde jak patrze na te wszystkie sprawy to o wiele latwiej by nam było gdybysmy byli małżeństwem ...

Bimota, bo panie popełniaja błąd.. powinny najpierw znieść wspólnote majatkową. Acha jeśli rozwód jest w toku i ma alimenty, powinna zaskarzyc decyzję. To że facet jest zameldowany nie może stanowić podstawy o policzeniu razem dochodów, jesli sa alimenty i toczy sie rozwód. Bardzo często urzędasy wydaja krzywdzace decyzje brane z sufitu. Przepraszam, ale uznanie dziecka przez ojca nie powoduje że matka traci zasiłek dla samotnej matki. Ojciec może uznac dziecko, ale nie być z matką, wystapic o alimenty mozna zawsze to tylko papier, czasem potrzebny. Mój znajomy uznał dziecko, z matka córki nie jest i ona dostaje zasilek.

olinka składasz wniosek do MOPRu 1000zł należy ci się \"jak psu miska\" a drugi 1000 to dodatek do rodzinnego więc jeśli spełniasz kryteria do rodzinnego to też dostaniasz. musiasz iść z aktem urodzenia dziecka i albo przedstawić zaświadczenie o dochodach swoich i ojca dziecka albo wyrok o alimenty

nefrytowa masz rację uznanie dziecka nie dyskwalifikuje do otrzymania zasiłku dla samotnej matki tylko musi być osobny adres zameldowania i wyrok o alimenty

\"PAZOPAZO A jak załatwia się sprawe w sądzie o uznanie dziecka - przed porodem ???\" uznanie dziecka przed porodem odbywa się w usc, nie w sądzie, zadzwoń, zapytaj się, czy wystarczy, że przyjdziecie razem, czy trzeba jakies dokumenty na potwierdzenie ciąży... jest to przydatna formalność, jeśli ojciec dziecka miałby wyjechać około terminu porodu i szybko nie wrócić. dobra dla żołnierzy.