Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

niunek

bolące piersi-pomóżcie!

Polecane posty

odstawilam dziecko od piersi, mam juz bardzo malo pokarmu, piersi sa miekkie, a bolą:( co nalezy robic zeby pozbyc sie juz resztek pokarmu i zeby nie nabawic sie jakiegos zapalenia? kolezanka doradzila zeby troche odciagac, tak zeby nie bolaly i ze resztki pokarmu zanikna? robie tak ale piersi i tak bola-w sumie to jedna.

Widzę, że nikt Ci nie odpisuje..:( Nie mam w tej kwestii zbyt dużego i zbyt wiele rad nie mogę Ci udzielić:( KarmiłaM MIesiąc.Sama odstawiłam,pokarmu miałam b.dużo.Robiłam tak jak kazała właśnie Twoja kolezanka-odciągałam po parę razy dziennie,ale malutko,tak żeby tylko ulżeć napiętym piersiom.Podobno trzeba pić zdaje się szałwię.Może wpisz w googlach cos o laktacjio lub odstawieniu od piersi. Zycze powodzenia

Najlepiej tuż po odciągnięciu mleka (tak jak piszesz maleńkiej ilości - tylko do odczucia ulgi) zrób kompres zimny - może to być mrożony liść kapusty(taki leciutko rozbity tłuczkiem do mięsa - zeby sok ciekl), ale moze też być mrożonka owinięta pieluszką - to spowoduje zmniejszenie produkcji pokarmu, a Tobie przyniesie ulgę jeśli pierś bolesna. Możesz również pić szałwię - również zmniejsza laktację. Nastaw się,że hamowanie laktacji czasem trwa całkiem długo i wcale z dnia na dzień nie zniknie mleko całkiem, ale z każdym kolejnym dniem będizesz odciągać rzadziej i mniejsze ilości. U mnie to trwało ok.10 dni, ale może trwać również dłużej. Dla przyszłego kształtu piersi też lepsze takie stopniowe hamowanie laktacji niż jednorazowe.

hej, zrobilam oklad z kapusty na noc i jest duzo lepiej-dzieki za rade:) zastanawiam sie tylko nad tym dlaczego teraz piersi sa takie bardzo miekkie? juz takie zostana na zawsze? troche takie flaczki:(

To właśnie efekt zanikającego pokarmu - przez kilka tygodni będą takie flaczki, potem stopniowo zaczną znowu jędrnieć - ale do tego co było przed ciążą raczej nie wrócą:( u mnie przynajmniej nie wrócily - skora jest dużo mniej jędrna:( Ważne teraz abyś nosiła dobry, podtrzymujący stanik - bo to może pomóc aby nie opadły piersi, nawet w nocy możesz spać w staniku - tylko takim bardziej miękkim bez fiszbin itp. najlepiej takim bawełnianym. A na dzień jakiś podnoszący - aby skóra nad biustem się nie naciągała. Ja też stosowałam wtedy balsamy ujędrniające, bo się przerazilam stanem moich piersi - ale nie potrafię ocenić na ile one pomogły, a na ile same z siebie zaczęły jędrnieć. Trzeba myśleć pozytywnie:)